Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ.



   Μπορεί να ακούστηκε πως αυτό τον μήνα θα ξεκινήσει από το υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα σίτισης μαθητών των δημοτικών σχολείων της Ελλάδας, όμως κάποια ιδρύματα όπως το ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου το έχουν ήδη ξεκινήσει για κάποια σχολεία σε όλη τη χώρα, όπου αποδεδειγμένα τα παιδιά που φοιτούν σ’ αυτά έχουν πραγματική ανάγκη. Ήδη από την σχολική χρονιά 2011-12 στο πρόγραμμα αυτό του ιδρύματος είχαν μπει αρκετά σχολεία.  Ξεκίνησε πέρσι πιλοτικά σε 79 σχολεία της χώρας και σε 15.500 μαθητές και φέτος θα επεκταθεί με στόχο να φτάσει τους 18.000 μαθητές.

   Για το συγκεκριμένο αυτό πρόγραμμα του ιδρύματος έμαθε ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης και σε συνεργασία με την ειδική σύμβουλο του υπουργού παιδείας για κοινωνικά θέματα αλλά και την τοπική διεύθυνση πρωτοβάθμιας παιδείας, μπόρεσε να ενταχθούν κάποια σχολεία του νομού Καβάλας σ’ αυτό. Έτσι από χθες ξεκίνησε να τρέχει το πρόγραμμα φέρνοντας δεκατιανό σε 4 σχολεία του νομού Καβάλας. Στο δημοτικό σχολείο Οφρυνίου, στο δημοτικό Χρυσοχωρίου και τέλος  στο δημοτικό και το νηπιαγωγείο του Ακροποτάμου. 

   Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η πρωτοβάθμια, το σχολείο του Οφρυνίου στο οποίο φοιτούν μαθητές από Οφρύνιο, Ορφανό, Κάρυανη και Παραλία Κάρυανης, είναι αυτό με τα περισσότερα παιδιά που έχουν πρόβλημα. Από τους συνολικά 157 μαθητές που φοιτούν εκεί οι 45 έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Λιγότερα είναι τα παιδιά στα άλλα σχολεία. Βέβαια το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά του σχολείου που θα λαμβάνουν αυτά τα σχολικά μενού, μια και δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός. Μάλιστα ζητήθηκε γονείς και παιδιά να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο. Τελικά για λόγους περισσότερο υγείας, μόνο 5 παιδιά απάντησαν πως δεν θέλουν το σχολικό μενού.   

   Έτσι από χθες το πρωί και για μέχρι το τέλος του χρόνου τα παιδιά αυτών των σχολείων θα παίρνουν καθημερινά ένα μικρό γεύμα που θα αλλάζει καθημερινά. Πχ. γι’ αυτή την εβδομάδα χθες τα παιδιά πήραν από ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί, γάλα και φρούτο, σήμερα θα πάρουν ψωμάκι στρογγυλό με ημίσκληρο τυρί γάλα και φρούτο, την Τετάρτη ψωμάκι στρόγγυλο με ημίσκληρο τυρί και μίγμα λαχανικών και φρούτο την Πέμπτη σάντουιτς με γαλοπούλα και ημίσκληρο τυρό, γάλα και φρούτο και την Παρασκευή πρασόπιτα και φρούτο. Εντός των ημερών μάλιστα θα περάσει από αυτά τα σχολεία διαιτολόγος για να τα πείσει τα παιδιά για την αναγκαιότητα αυτού του γεύματος αλλά και της υγιεινής διατροφής, ενώ η προσπάθεια των δασκάλων, όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής του σχολείου Σταύρος Μελίνης, θα είναι να μη πετιούνται αυτά τα γεύματα και αν κάποιο παιδί δεν το θέλει να το επιστρέφει, ώστε να μπορεί να δοθεί κάπου αλλού.

   Στην χθεσινή παράδοση των μικρών γευμάτων στο Οφρύνιο παραβρέθηκε και ο κ. Πασχαλίδης, τον οποίο ευχαρίστησε ο διευθυντής του σχολείου. «Εμείς στείλαμε τα στοιχεία που μας ζήτησαν και με την βοήθεια του κ. Πασχαλίδη αλλά και του διευθυντή της πρωτοβάθμιας Νίκου Γεωργιάδη, το πρόγραμμα έτρεξε κι έτσι από σήμερα όλα τα παιδιά του σχολείου μας θα έχουν ένα μικρό πρωινό γεύμα. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν σ’ αυτό», σημείωσε ο κ. Μελίνης. 

   «Μετά από αρκετή προσπάθεια και σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια, καταφέραμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα αυτό κάποια σχολεία του νομού Καβάλας, τόνισε σε δηλώσεις του και ο κ. Πασχαλίδης. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και τα δημοτικά σχολεία του Αγιάσματος, το ειδικό σχολείο της Νέας Καρβάλης, ένα δημοτικό της Καβάλας κι ένα της Ελευθερούπολης στα οποία σύμφωνα με την πρωτοβάθμια υπάρχουν παιδιά με σοβαρά προβλήματα. Θέλω να ευχαριστήσω την ειδική σύμβουλο του υπουργού παιδείας Αθηνά Λινού για την ενημέρωση, αλλά και το ίδρυμα Νιάρχου γι’ αυτή την βοήθεια που δίνει. Ελπίζω το πρόγραμμα αυτό να επεκταθεί και σε περισσότερα σχολεία που έχουν μαθητές με προβλήματα και που σίγουρα υπάρχουν αρκετά». Όσον αφορά τα παιδιά, έδειξαν να το απολαμβάνουν.

1 σχόλιο:

  1. Το λογαριασμό ποιος θα τον πληρώσει.Το αντάλλαγμα για ένα πιάτο φαγητό μήπως είναι το Δάσος του Γκοτσά Ορμάν κάτι άκουσα ότι έχουν παραχώρηση στο συγκεκριμένο ίδρυμα πολλά στρέμματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή