Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

"Sea2Sea" ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ.



  Την πρώτη συνεδρίαση τους πραγματοποίησαν χθες 5 Φεβρουαρίου στην Καβάλα, οι εκπρόσωποι των φορέων για την υλοποίηση του διακρατικού Ευρωπαϊκού προγράμματος Sea2Sea που περιλαμβάνει τη σύνδεση των λιμανιών Καβάλας, Αλεξανδρούπολης από την πλευρά της Ελλάδας και  Βάρνας και Μπουργκάς από πλευράς Βουλγαρίας. Το σχέδιο αυτό τελικό στόχο έχει την δημιουργία ενός εναλλακτικού διαδρόμου μεταφορών εμπορευμάτων οδικώς ή σιδηροδρομικώς, ο οποίος θα συνδέει το Αιγαίο πέλαγος με τη Μαύρη θάλασσα και αντίστροφα, ενώ ανοίγεται και προοπτική για μεταφορά εμπορευμάτων στην κεντρική Ευρώπη μέσω του Δούναβη.

    Η πρώτη αυτή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, μια και ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ) είναι ο συντονιστής του έργου, με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Έτσι ήταν παρόντες εκπρόσωποι των Οργανισμών Λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, του υπουργείου Ανάπτυξης Μεταφορών και Δικτύων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής και εκπρόσωποι της Βουλγαρικής κυβέρνησης και των λιμανιών Μπουργάς και Βάρνας. Την πρώτη αυτή συνεδρίαση παρακολούθησαν ακόμη ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής και ο αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης από την πλευρά του δήμου, με τον δήμαρχο να χαιρετά αυτή την πρωτοβουλία. 

   Χθες λοιπόν 5 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε να προχωρήσει η μελέτη σκοπιμότητας που έχει σκοπό να διερευνήσει την βιωσιμότητα του διαδρόμου Sea2Sea, εξετάζοντας εναλλακτικές αναπτυξιακές και επιχειρηματικές εκδοχές, προτείνοντας συγκεκριμένες ενέργειες για την υλοποίησή τους. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό τέθηκαν ορισμένοι επιμέρους στόχοι.
 1) Η ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και ο καθορισμός της μελλοντικής ανάπτυξης της περιοχής του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και προσδιορισμός των κύριων διαδρόμων εμπορευματικών μεταφορών που εξυπηρετούν την περιοχή αυτή ή την διέλευσή της.
 2) Καθορισμός μείγματος έργων και σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Sea2Sea.
 3) Καθορισμός των βασικών συνιστωσών της υλοποίησης του διαδρόμου, δηλαδή της χρηματοδότησης, της διακυβέρνησης και των απαιτούμενων προπαρασκευαστικών ενεργειών. Και
 4) Συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών και ευαισθητοποίηση του κοινού σε ότι αφορά την υλοποίηση του διαδρόμου. 

Το έργο θα ξεκινήσει με μια μεγάλου μεγέθους μελέτη, η οποία θα εξετάζει όλα τα προηγούμενα θέματα και θα διενεργηθεί από μελετητή που θα επιλεγεί με διεθνή δημόσιο διαγωνισμό. Συνδικαιούχοι είναι η Ελληνική και η Βουλγαρική δημοκρατία με φορείς εκτέλεσης τους ΟΛ Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Θα ακολουθήσουν κι άλλες συνεδριάσεις, ενώ το χρονοδιάγραμμα της μελέτης σκοπιμότητας είναι μέχρι το τέλος του 2014.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου