Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ... ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ!!!



   Αυτό είναι. Αποφάσισαν να μας κάνουν όλους ρουφιάνους, προσπαθώντας να συγκεντρώσουν χρήματα από δικαίους και αδίκους, για να είναι αυτοί εντάξει με τις υποχρεώσεις τους στην τρόικα. Στην Χρυσούπολη έμενε ο άνθρωπος μέχρι το 1994 σε ένα σπίτι με ενοίκιο. Από τότε και μέχρι σήμερα μένει στην Καβάλα και μέχρι σήμερα προσπαθούσε να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του στην εφορία. Δεν χρωστούσε απολύτως τίποτα και αυτό αποδεικνύεται από τις φορολογικές ενημερότητες που έβγαζε συχνά πυκνά για την εργασία του.
   Όμως χθες το πρωί είχε ένα άσχημο ξύπνημα. Του ήρθε μια ειδοποίηση από την γενική διεύθυνση ΚΕ.Π.Υ.Ο της γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, όπου τον ενημέρωναν «ότι έχουν βεβαιωθεί στη Δ.Ο.Υ (Α’,Β’) Καβάλας (Α’Β’ Καβάλας, Χρυσούπολης) τα παρακάτω ποσά που αφορούν ανείσπρακτα υπόλοιπα Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (το γνωστό σε όλους μας χαράτσι που μπαίνει στη ΔΕΗ) έτους 2011 για τις εξής παροχές ηλεκτρικού ρεύματος» και ανέφερε τον αριθμό της παροχής το συνολικό ποσό που ήταν 360 ευρώ, το ποσό που βεβαιώθηκε που ήταν 160 ευρώ και διεύθυνση Κορυτσάς 13 της Χρυσούπολης.  

   Όπως ήταν φυσικό του ήρθε ταμπλάς του ανθρώπου, που ούτε καν την διεύθυνση της Χρυσούπολης που έμενε στο μακρινό παρελθόν δεν θυμόταν. Αμέσως το μυαλό του πήγε πως σίγουρα πρόκειται για κάποιο λάθος, όμως διαβάζοντας παρακάτω η έκπληξή του μεγάλωσε. Λίγο πολύ του ζητούσαν να γίνει ρουφιάνος, αφού η ειδοποίηση έγραφε πως «σε περίπτωση που δεν είστε πλήρης κύριος ή επικαρπωτής στο ανωτέρω ακίνητο, παρακαλούμε να προσέλθετε στην ανωτέρω Δ.Ο.Υ. και να γνωστοποιήσετε τα στοιχεία του κύριου ή επικαρπωτή, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. 3.1 της παρ. 3 του άρθρου 4 της ΠΟΛ 1056/2.3.2012, ώστε να διαγραφεί το ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. από εσάς και να βεβαιωθεί στο όνομα του υπόχρεου».
   Και που να θυμάται ο άνθρωπος ποιος είναι πλέον ο κύριος του σπιτιού που έμενε πριν 20 χρόνια, ή που να γνώριζε αν το ακίνητο αυτό δεν είχε πουληθεί ή γκρεμιστεί ή οτιδήποτε άλλο. Μια και δυο λοιπόν παίρνει κατ’ αρχήν την ΔΕΗ και ρωτάει ποιανού είναι η παροχή που αναφερόταν στην ειδοποίηση. Από την ΔΕΗ του είπαν ένα όνομα που θυμήθηκε πως ήταν του ιδιοκτήτη τότε, αλλά υπήρχε ένα ΑΦΜ που αντιστοιχούσε στο ΑΦΜ του ιδίου, άγνωστο γιατί. Με το ΑΦΜ του λοιπόν έφτασε η ειδοποίηση στο σπίτι του. Επόμενη κίνηση ήταν να πάει στην εφορία να δει τι γίνετε. Εκεί βέβαια συναντά εκατοντάδες ακόμη συμπολίτες με ίδιες ακριβώς ειδοποιήσεις, πολλοί από τους οποίους μάλιστα είχαν πληρώσει το χαράτσι.
   Μετά από πολύ ώρα αναμονή και φτάνοντας στον υπάλληλο, τον ενημέρωσαν πως πράγματι πρέπει να αποδείξει ο ίδιος πως δεν είναι… ελέφαντας. Πρέπει λοιπόν να πάει στην ΔΕΗ να πάρει βεβαίωση ότι ο αριθμός παροχής δεν του ανήκει και να το προσκομίσει πάλι στην εφορία μαζί με μια βεβαίωση ότι το συγκεκριμένο σπίτι δεν είναι δικό του, καθώς και αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων του 1993 και 1994 ότι νοίκιαζε το συγκεκριμένο οίκημα, ώστε να μην χρεωθεί το χαράτσι. Ήμαρτον Κύριε, θα πρέπει δηλαδή ο άνθρωπος να χάσει ένα ίσως και δυο μεροκάματα, για κάτι το οποίο το κράτος θα μπορούσε να το κάνει με το πάτημα ενός κουμπιού. Αλήθεια γνωρίζει κανένας γιατί καταθέτουμε κάθε χρόνο το έντυπο Ε9 στην εφορία; Γιατί δεν το αξιοποιούν;  
   Κι αυτό έγινε, λέει, γιατί τον Μάιο του 2012, προκειμένου η ΔΕΗ να κλείσει τα λογιστικά της και να απαλλαγεί από το βάρος των απλήρωτων λογαριασμών με το χαράτσι, σε όσους δεν είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα τη δεύτερη δόση (είτε γιατί καθυστέρησαν, είτε διότι δεν είχε αποσταλεί ακόμα η ειδοποίηση), έστειλε σε CD το χαράτσι ως ληξιπρόθεσμη οφειλή στην εφορία και το ποσό που στο μεταξύ μπορεί να εισέπραξε, το κράτησε για μελλοντικό συμψηφισμό με κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
   Και καλά ο συγκεκριμένος είναι στην Καβάλα. Αν ήταν όμως στην Πελοπόννησο ή στην Κρήτη τι θα έκαμνε ο άνθρωπος; Πως θα έβρισκε ποιος είναι ο νέος ίσως ιδιοκτήτης του ακινήτου; Έχει μπλέξει σε ένα αλαλούμ που και ο ίδιος δεν γνωρίζει πως θα ξεμπλέξει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου