Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Η ΔΕΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ!



   Για ακόμη μια χρονιά, όπως εξ άλλου γίνετε κάθε χρόνο στα μέσα Ιανουαρίου, ο δήμος Νυρεμβέργης έδωσε την καθιερωμένη δεξίωσή του για το νέο έτος, στο χώρο του εκθεσιακού κέντρου της Νυρεμβέργης με την παρουσία 1.500 καλεσμένων. Το παρόν φυσικά έδωσε και ο πρόεδρος του συλλόγου για την αδελφοποίηση Καβάλας Νυρεμβέργης "ΦΙΛΟΣ" Σωτήρης Ξώγνος μαζί με μέλη του Δ/Σ του συλλόγου. Όπως μας μεταφέρει από την πρωτεύουσα της Φραγκονίας ο κ. Ξώγνος, η εκδήλωση άρχισε με μια παιδική χορωδία και μετά ο πρώτος δήμαρχος Hortst Förther πήρε τον λόγο και χαιρέτισε τους παραβρισκόμενους, χαιρετώντας μάλιστα ονομαστικά τους υψηλούς καλεσμένους. Στην σειρά των χαιρετισμών δεν έλειψαν φυσικά και οι αναφορές στις διπλωματικές αποστολές που έχουν έδρα την Νυρεμβέργη.

   Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο υπερδήμαρχος Dr. Uli Maly που αυτή την φορά μίλησε για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που ταλανίζουν την Ο.Δ. Γερμανίας, για τα καθημερινά προβλήματα της Νυρεμβέργης, αλλά και για την ίδια την πόλη. Ο κ. Maly χρησιμοποιώντας ρήσεις του Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, αναφέρθηκε στις σχέσεις του πολίτη με την πόλη και το κράτος. Στην ελευθερία από το κράτος, την ελευθερία στο κράτος και την ελευθερία δια μέσω του κράτους. Έγινε αναφορά στα δικαιώματα αλλά και στις σχέσεις του πολίτη στο κράτος, αλλά και τις εθελοντικές δράσεις, που χωρίς αυτές δεν λειτουργεί κανένα κράτος.
   Καταφέρθηκε εναντίον της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών παίρνοντας για παράδειγμα την εμμονή να ιδιωτικοποιηθούν κοινωνικά αγαθά, κατακτήσεις δεκαετιών, όπως π.χ. η παροχή ύδατος ή η αποχέτευση. Αναφερόμενος στα της πόλης δήλωσε τις προσπάθειες για την ίδρυση Ακαδημίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δείχνοντας την ιδιαίτερη φροντίδα της πόλης για εξομάλυνση των σχέσεων γηγενών και αλλοδαπών, την ανάπτυξη την Μητροπολιτικής περιοχής σε μια ακμάζουσα Ευρωπαϊκή επαρχία, στα κέρδη των 12 εκατ. ευρώ στον δημοτικό προϋπολογισμό, που μαζί με την μείωση των δαπανών έφτασαν να μειώσουν το έλλειμμα κατά 33 εκατ. ευρώ, όπως και την παραμονή μεγάλων επιχειρήσεων στην πόλη και περιοχή. 

   Όλα αυτά όμως δεν ομορφαίνουν την συνολική εικόνα , μια και το 23% των παιδιών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, χωρίς πραγματικές δυνατότητες για καλύτερη εκπαίδευση, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Οι επενδύσεις του δήμου στον τομέα των σχολικών αιθουσών και κτιρίων ξεπερνά το 2013 τα 115 εκατ. ευρώ και αυτή είναι σίγουρα η καλύτερη επένδυση στο μέλλον. Για τα πολιτιστικά ο κ. Maly ανέφερε ότι φέτος θα είναι έτος αφιερωμένο στην Μουσική, ενώ είναι ταυτόχρονα αφιερωμένο και στην δικαιοσύνη. Στο τέλος του λόγου του ο κ. Maly αναφέρθηκε στην μεγάλη του αγάπη που είναι η ομάδα της Νυρεμβέργης FC. Nürnberg, με την ευχή να μην κινδυνέψει πάλι και να σταθεροποιηθεί, ενώ ευχήθηκε η γειτονική Φύρθη (Greuther Fürth) να παραμείνει στην Bundesliga για να έχει η Μητροπολιτική περιοχή της Νυρεμβέργης δυο ομάδες σε αυτή την κατηγορία.
   Στην ίδια εκδήλωση τον λόγο πήρε και ο δήμαρχος της Φύρθης Dr. Jung, αναφέροντας ότι η πόλη του είχε 20 εκατ. ευρώ έσοδα από φόρους επιτηδευματιών, που έχουν ξεπεράσει ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Εδώ να σημειώσουμε ότι  εκτός από την πρώτη πόλη σε Φωτοβολταϊκά, η Φύρθη επενδύει και στην Βιομάζα σαν καύσιμο, με στόχο το 2020 να υπάρχει τηλεθέρμανση σε 40.000 κατοικίες από Βιομάζα, που σημαίνει το 65% των κατοικιών της πόλης.
   Φυσικά στο Καβαλιώτικο τραπέζι μετά το τέλος της ομιλίας σχηματίστηκαν τα γνωστά πηγαδάκια, με τις καθιερωμένες φιλοφρονήσεις για το νέο έτος. Οι πρώτος δήμαρχος της Νυρεμβέργης Hortst Förther και ο υπεύθυνος οικονομικών της Νυρεμβέργης Harald Riedel, απεδέχθησαν την πρόταση του συλλόγου ΦΙΛΟΣ να γίνουν επίτιμα μέλη, με τον κ. Ξώγνο να έχει ήδη ξεκινήσει την ετοιμασία για την εκδήλωση αυτή. Τέλος στις ανταλλαγές ευχών, ο υπερδήμαρχος κ.Maly, αφήνοντας τα τυπικά αγκάλιασε τον πρόεδρο και τα μέλη του ΦΙΛΟΣ τονίζοντας πως «εγώ παραμένω στο πλευρό σας» εννοώντας φυσικά την Ελλάδα , ενώ δεν παρέλειψε να στείλει τις θερμές ευχές του στην Καβάλα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου