Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΗΣ.



   Από το 1952 δραστηριοποιείται στην περιοχή μας η Κρητική Αδελφότητα νομού Καβάλας, αφού πολλοί είναι οι Κρητικοί που μένουν τόσο στην πόλη όσο και σε όλο το νομό. Με πολλές  εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες, σίγουρα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτιστικών πραγμάτων της Καβάλας. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό πήρε στην αγκαλιά της και τον σύλλογο Κρητών φοιτητών του ΤΕΙ Καβάλας και πορεύονται όλοι μαζί. Το περασμένο Σάββατο 19 Ιανουαρίου το βράδυ, τα μέλη και οι φίλοι των δυο συλλόγων έκοψαν την καθιερωμένη βασιλόπιτά τους, συνδυάζοντας την όμορφη αυτή εκδήλωση με ένα μοναδικό παραδοσιακό Κρητικό γλέντι. 

   Μάλιστα από την Θεσσαλονίκη ήρθε και ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, Πέτρος Πετρακάκης. Η Αδελφότητα της Μακεδονίας είναι ίσως το πιο ιστορικό εθνικοτοπικό πολιτιστικό σωματείο της Βόρειας Ελλάδας, με έτος ίδρυσης το 1903 και δημιουργήθηκε από Κρητικούς που πολέμησαν για την ελευθέρωση της Μακεδονίας την οποία και αγάπησαν και έμειναν από τότε εδώ. 

Έχει 8.500 μέλη, είναι οικονομικά ανεξάρτητο σωματείο, έχει πρωτοβάθμιες δράσεις, αλλά περιλαμβάνει στους κόλπους του κι άλλα σωματεία της Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και αυτό της Καβάλας. Και όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Καβάλας, βρίσκετε πάντα κοντά στην Καβάλα σε ότι χρειαστεί. Τον κ. Πετρακάκη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και ο πρόεδρος των Κρητών φοιτητών του ΤΕΙ Καβάλας Γιάννης Ζαχαριουδάκης.  

   Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο πατέρας Βασίλειος Κατσικαλάκης  ενώ όπως καλεί το έθιμο της Κρήτης, σε κάθε τραπέζι υπήρχε από μια βασιλόπιτα, ώστε όλα τα μέλη της αδελφότητας να έχουν ελπίδες να είναι οι τυχεροί. Στην πίτα του διοικητικού συμβουλίου το φλουρί έπεσε στην εκκλησία, ενώ ο τυχερός του φλουριού στις μικρές βασιλόπιτες πήρε για ενθύμιο ένα κόσμημα.  
   Αμέσως μετά ακολούθησε πλούσιο γεύμα με Κρητικές λιχουδιές. διανθισμένες με μπόλικη ρακή και Κρητικό κρασί που ανέβασαν γρήγορα το κέφι. Στην αρχή χόρεψε Κρητικούς χορούς το εφηβικό χορευτικό της Κρητικής Αδελφότητας, με τους χορευτές να αποσπούν δίκαια το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Τα παιδιά έδειξαν πως έχουν βαθιά μέσα τους την Κρητική λεβεντιά και σίγουρα η Κρητική Αδελφότητα Καβάλας θα έχει και συνέχεια. 

   Αμέσως μετά το Κρητικό συγκρότημα ΔΙΩΜΑΤΑΡΗΔΕΣ (Διωματάρης είναι ο όμορφος, ο ευθυτενής, ο λεβέντης) που βρέθηκε στην Καβάλα από την Θεσσαλονίκη, ανέβασε με τους ρυθμούς της Κρητικής μουσικής το κέφι στα ύψη. Πεντοζάλης, Χανιώτης, Σιγανός, Σούστα και Ζερβόδεξος ήταν μόνο μερικοί από τους χορούς που ξεσήκωσαν τους Κρητικούς, οι οποίοι δεν άφησαν λεπτό την πίστα άδεια. Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ το επόμενο ραντεβού δόθηκε για τις 13 Απριλίου όπου σε συνεργασία με τον σύλλογο Θεσσαλών Καβάλας θα παρουσιάσουν ένα μοναδικόμ πρόγραμμα στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου