Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.



   Σχεδόν είκοσι περιστατικά επίσκεψης συμπολιτών μας στο νοσοκομείο Καβάλας μετά από επιθέσεις και δαγκώματα σκύλων, καταγράφηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικά εννέα συμπολίτες μας επισκέφτηκαν το νοσοκομείο μετά από επίθεση σκύλων από την 1η Ιανουαρίου 2013. Από τα τελευταία είναι ένα περιστατικό στην οδό Βενιζέλου, ένα στην Περιμετρική οδό ένα στη Νέα Καρβάλη και το τελευταίο την περασμένη Παρασκευή όπου στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου μια αγέλη σκύλων επιτέθηκαν και δάγκασαν συγγενή του πρώην δημάρχου Στάθη Εριφυλλίδη. 
Ο αδέσποτος αυτός παραμονεύει στην οδό Κύπρου και κυνηγάει μηχανάκια και αυτοκίνητα.

   Ο πρώην δήμαρχος επιβεβαίωσε το τελευταίο περιστατικό, αναφέροντας πως ο συγγενής του επισκέφτηκε το νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες και παράλληλα κατηγόρησε την διοίκηση του δήμου για ολιγωρία στο συγκεκριμένο θέμα. «Δυστυχώς δεν είναι το πρώτο ούτε και το μόνο περιστατικό, σημείωσε χθες το πρωί ο κ. Εριφυλλίδης. Καθημερινά υπάρχουν περιστατικά όπου αδέσποτοι σκύλοι ορμούν σε μηχανάκια και πεζούς. Ο δήμος δείχνει μια παροιμιώδη αδράνεια και δεν υπάρχουν προσαγωγές σκύλων στο κυνοκομείο. Φαίνεται πως στην διοίκηση του δήμου δεν τους απασχολεί το θέμα. Δεν φτάνει μόνο η στείρωση και ο εμβολιασμός, αλλά ίσως χρειάζεται και κάτι παραπάνω, που πρέπει να γίνει με την συνεργασία του δήμου με αρμόδιους φορείς, όπως ο φιλοζωικός σύλλογος ή οι κτηνίατροι. Πρέπει να συνεργαστούν μαζί τους και αναρωτιέμαι γιατί τα θύματα δεν προσφεύγουν στην δικαιοσύνη. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, να αυξήσουν την δυνατότητα φιλοξενίας του κυνοκομείου και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση άμεσα».
Οι δυο αυτοί αδέσποτοι που ο φωτογραφικός φακός τους συνέλαβε να ξεκουράζονται, αρκετές φορές επιτίθενται σε πεζούς.

   Την συνεργασία με τον δήμο Καβάλας υποστήριξε και ο πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου Καβάλας Κώστας Γιτίσογλου, που ακόμη όπως τόνισε περιμένει ειδοποίηση για το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε από τον δήμο Καβάλας και αφορά εμβολιασμούς και στειρώσεις 25 περίπου αδέσποτων. «Ακόμη κι αυτό το πρόγραμμα είναι μισό, αφού γίνετε με προχειρότητα και σπασμωδικές κινήσεις, σημείωσε ο κ. Γιτίσογλου. Ακόμη δεν μας είπαν πότε θα ξεκινήσουμε, που θα φιλοξενηθούν μετά από τις στειρώσεις και άλλα απαραίτητα που πρέπει να γίνουν. Αυτή την στιγμή το κυνοκομείο που διαθέτει 70 κλουβιά είναι γεμάτο. Εκτός όμως από τις στειρώσεις πρέπει να ενημερωθεί και ο κόσμος πως πρέπει να στειρωθούν και να εμβολιαστούν όλα τα σκυλιά ακόμη και τα οικόσιτα. Γνωρίζω πως υπάρχουν επιθετικά σκυλιά κι έχουν γίνει πολλές επιθέσεις, αλλά μόνο ένας κατέθεσε μήνυση. Ίσως ο κόσμος σκέφτεται το οικονομικό. Μάλιστα σκέφτομαι να βάζω εγώ προσωπικά τα μισά χρήματα που χρειάζονται για την μήνυση, για να πιεστούν οι υπεύθυνοι και να τηρηθεί ο νόμος. 

   Για το θέμα την δική του άποψη έδωσε και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και ποιότητας ζωής, που είναι επιφορτισμένος και με τα αδέσποτα, Τάσος Χατζηαναστασίου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής για τα αδέσποτα Νίκος Τσουμπάκης, επικοινώνησε με τον Αίσωπο και ζήτησε συνεργασία για την περισυλλογή αδέσποτων. «Δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, σημείωσε ο κ. Χατζηαναστασίου. Εάν δεν έχουμε βοήθεια δεν μπορούμε να τα πλησιάσουμε. Αυτή την βοήθεια την ζητήσαμε και περιμένουμε την συνεργασία του φιλοζωικού για δυο περιπτώσεις, μια και δεν έχουμε τα κατάλληλα μέσα να συλλάβουμε τα επιθετικά ζώα. Παλιά υπήρχαν δυο πιστόλια με αναισθητικό, αλλά σήμερα δεν έχουμε κανένα. Με την απόχη δεν πιάνονται και για να αντιμετωπίσουμε πρόσφατα μια δύσκολη κατάσταση είχαμε καλέσει την κτηνιατρική της Κομοτηνής. Το καινούργιο πρόγραμμα του δήμου που διαθέτει 2.500 ευρώ για στειρώσεις και εμβολιασμούς, ήδη ξεκίνησε και δυο σκυλιά ήδη έχουν στειρωθεί. Υπάρχουν αυτή την στιγμή 6-7 κλουβιά άδεια και μπορούμε να φιλοξενήσουμε κάποια σκυλιά ακόμη. Περιμένουμε όμως και προτάσεις για την αντιμετώπιση των αδέσποτων από όλους και όχι μόνον κριτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου