Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ.



   Για ακόμη μια χρονιά χιλιάδες πιστών βρέθηκαν στη Νέα Καρβάλη που γιόρταζε ο προστάτης τους Άγιος Γρηγόριος. Από κάθε γωνιά της Ελλάδος βρέθηκαν στο όμορφο χωριό του δήμου Καβάλας πιστοί για να προσκυνήσουν το Άγιο σκήνωμά του, που φυλάσσεται από το 1924, όταν οι πρόσφυγες το έφεραν μαζί με άλλα κειμήλια και εικόνες από το Κέλβερυ στη Νέα Καρβάλη. Έχτισαν προς τιμήν του το 1954 ένα μεγαλοπρεπή ναό και τον θεωρούν προστάτη Άγιό τους. Πολύ γρήγορα ο Άγιος Γρηγόριος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο για τα πολλά θαύματά του και προσκυνητές από όλη την Ελλάδα, έρχονται για την Χάρη Του.

   Σύμφωνα με τους βίους Αγίων, ο Γρηγόριος Α΄ο Θεολόγος ο Ναζιανζηνός, ήταν Μεγάλος Διδάσκαλος της Χριστιανικής Εκκλησίας, Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης και ένας εκ των Τριών Ιεραρχών. Γεννήθηκε το 327 ή το 328 στην Αριανζό της Καππαδοκίας και ήταν γιος του Γρηγορίου, επισκόπου Ναζιανζού και Νόννας. Σπούδασε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, όπου γνωρίστηκε και συνδέθηκε φιλικά με τον Μέγα Βασίλειο. Το 358 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και το 370 επίσκοπος Σασίμον από τον Μέγα Βασίλειο αλλά, λόγω αμφισβητήσεων δεν ανέλαβε καθήκοντα. Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Βασιλείου (1-1-379) κλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσει τους αιρετικούς του Άρειου, που κατείχαν μέχρι και τον Πατριαρχικό θρόνο. 

   Με τους πύρινους λόγους του και την πειστικότητα των επιχειρημάτων του, επαναφέρει στην Ορθοδοξία μεγάλο αριθμό Αρειανών. Το 380 ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Μεγάλος τον χρίζει επίσημα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και αυτός καλεί την Β΄ Οικουμενική σύνοδο για την αποκατάσταση της ηρεμίας στους κόλπους της εκκλησίας. Αναγκάζεται να παραιτηθεί όμως και αποσύρεται στην γενέτειρα του όπου έζησε μέχρι τον θάνατό του το 390, γράφοντας 45 λόγους,417 ποιήματα και 214 επιστολές που αποτέλεσαν ανεξάντλητη πηγή για την Ελληνική εκκλησιαστική υμνογραφία. 

   Χθες λοιπόν ημέρα της περιώνυμης γιορτής του αλλά και 2 μέρες πριν, χιλιάδες πιστών περίμεναν υπομονετικά αρκετή ώρα, ώστε να προσκυνήσουν το Άγιο σκήνωμα. Πάνω από 30 λεωφορεία βρέθηκαν χθες στη Νέα Καρβάλη για να προσκυνήσουν τον Άγιο. Νωρίς το πρωί εψάλει πανηγυρική θεία λειτουργία χοροστατούντων των σεβασμιότατων μητροπολιτών Αβύδου της εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως κκ Κυρίλου, Δράμας κκ Παύλου και Φίλιππων-Νεαπολέως και Θάσου κκ Προκόπιου.  

 Ακολούθησε Λιτανεία των ιερών Λειψάνων και εικόνων στους δρόμους της Νέας Καρβάλης, με την παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής, των αρχών ασφαλείας αλλά όπως προαναφέραμε και χιλιάδων πιστών. Τον Άγιο Γρηγόριο επισκέφτηκε μεταξύ των άλλων και ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρέθηκε χθες στην Καβάλα για προγραμματισμένη επίσκεψή του. Πολλοί ήταν ακόμη αυτοί που για την εκπλήρωση κάποιου τάματος, πήγαν στην Νέα Καρβάλη με τα πόδια από την Καβάλα, την Χρυσούπολη ακόμη και από την Ξάνθη.

   Στον λόγο του μετά την λιτανεία ο κ. Προκόπιος αναφέρθηκε στον Άγιο Γρηγόριο και την ζωή του, αλλά και στην προσπάθεια των Ελλήνων εκείνα τα δύσκολα χρόνια μεταξύ των λιγοστών τους υπαρχόντων που έφεραν μαζί τους, δεν άφησαν τα κειμήλια της Χριστιανοσύνης. «Φυλάμε αυτά τα κειμήλια που επέλεξαν να έρθουν στη νέα Πατρίδα, σημείωσε μεταξύ των άλλων ο κ. Προκόπιος. Συνεχίζουμε τις παραδόσεις με συνέπεια και συνείδηση απέναντι στην Ορθοδοξία».
 
   Εμείς  πάντως κλείνοντας ένα μπορούμε να πούμε με σιγουριά. Ο Άγιος Γρηγόριος είναι στενά συνδεδεμένος με την Νέα Καρβάλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας. Όλο το χωριό το τριήμερο που πέρασε ήταν στο πόδι, βοηθώντας την εκκλησιαστική επιτροπή να υποδεχτεί όλο αυτόν τον κόσμο και που όπως φαίνεται θα συνεχίσει να συρρέει και το Σαββατοκύριακο που διανύουμε. 

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως απέναντι από την εκκλησία είχε στηθεί και η καθιερωμένη εμποροπανήγυρις, με δεκάδες μικροπωλητές να δίνουν κι αυτοί τον δικό τους τόνο στην γιορτή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου