Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΤΟ "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ" ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ.



   Την καθιερωμένη κάθε 2 χρόνια εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευσή τους πραγματοποίησαν χθες Δευτέρα 28 Ιανουαρίου το βράδυ τα μέλη του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας. Στο ξεκίνημα της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Χρήστος Τζανάκος ενημέρωσε τα μέλη για τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε, σημειώνοντας πως ήταν ένας χρόνος δημιουργικός που άφησε στα μέλη του Μουσείου ύστερα από 7 χρόνια, μια γλυκιά γεύση και ελπίδα, μια και στεγάστηκε έστω και προσωρινά. Ανακοίνωσε δε την διενέργεια του "Πανελλήνιου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων" στην Καβάλα στις 21, 22 και 23 Ιουνίου.


   Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τζανάκος ευχαρίστησε το Δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή διότι έμπρακτα έδειξε το ενδιαφέρον του για την στέγαση του Μουσείου στην Δημοτική Καπναποθήκη, αλλά και τους  Αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά και αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Θεόδωρο Μουριάδη για την βοήθειά τους. «Πρέπει ακόμη να ευχαριστήσω τον θερμό υποστηρικτή του Ναυτικού Μουσείου Γιώργο Μυτιληνό, που έχει αναλάβει όλη την διαδικασία συνεργασίας με τις Τεχνικές και Νομικές Υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να ολοκληρωθεί η αποσαφήνισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των αποθηκών του καρνάγιου, στη θέση των οποίων θα στεγασθεί μόνιμα το Ναυτικό Μουσείο, σημείωσε ο κ. Τζανάκος. Ήδη εκπονείται οικονομοτεχνική μελέτη για τις αποθήκες του καρνάγιου, την οποία πολύ σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας και σύμφωνα με αυτήν θα γίνει αίτηση από τον Δήμο ώστε να αντλήσουμε λεφτά μέσω ΕΣΠΑ, για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών στις αποθήκες».

   Στην συνέχεια ο κ. Τζανάκος αναφέρθηκε στην έκθεση του Ναυτικού Μουσείο στην Δημοτική Καπναποθήκη και στην επισκεψημότητά της. «Όλα τα έξοδα που δημιουργηθήκαν προκειμένου να στηθεί στην Καπναποθήκη αυτό που πολλοί δεν πίστευαν να δουν, έγιναν από χρήματα του υπουργείου Πολιτισμού, που προσφέρθηκε να μας χορηγήσει, σεβόμενοι και αναγνωρίζοντας την προσπάθεια και τη δουλειά που κάναμε τόσα χρόνια, τόνισε. 

   Εκτός των άλλων επισκεπτών, από τα μέσα Οκτωβρίου έως και τον Δεκέμβριο που έκλεισαν τα σχολεία, επισκέφθηκαν το Μουσείο 1415 μαθητές μέσης και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και βέβαια τον Ιανουάριο πέρασαν περίπου 180 μαθητές, ενώ για τον Φεβρουάριο έχουν κλείσει να μας  επισκεφτούν άλλα 8 σχολεία. Μάλιστα έχουμε στείλει ήδη επιστολές στη πρωτοβάθμια και μέση εκπαίδευση Θράκης και Δράμας, προκειμένου να προγραμματίσουν τις επισκέψεις τους στο Μουσείο».

   Κλείνοντας ο κ. Τζανάκος έκανε και μια σημαντική ανακοίνωση. «Με μεγάλη χαρά θέλω να σας ανακοινώσω πως καταφέραμε να πάρουμε την σειρά που είχε εφέτος το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Συνέδριο των Ναυτικών Μουσείων στον Πειραιά και να το μεταφέρουμε στην πόλη μας, σε συνδυασμό με τις εορταστικές εκδηλώσεις των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Καβάλας. Αυτό θα γίνει στις 21, 22 και 23 Ιουνίου και νομίζω ότι θα είναι ένα μεγάλο γεγονός και προβολή της Καβάλας, αφού πρόκειται να επισκεφτούν την πόλη μας τρανταχτά ονόματα της πολιτικής, στρατιωτικής και ναυτικής οικογένειας της Ελλάδας και φυσικά οι πρόεδροι όλων των Ναυτικών Μουσείων Ελλάδος και Κύπρου. Βέβαια θέλει πολύ δουλειά και οργάνωση ήδη ξεκίνησαν οι επαφές με Δήμο και Περιφέρεια προκειμένου να παρουσιάσουμε το καλλίτερο» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Τζανάκος. 

   Στην συνέχεια με απόφαση του Δ/Σ του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας τιμήθηκαν για την βοήθεια που προσέφεραν ο εκπαιδευτικός Χρήστος Παπαγεωργίου, η αρχαιολόγος Ελευθερία Ψωμά και η Ντίνα Βογιατζή, ενώ ανακήρυξε επίτιμο μέλος τον Γιώργο Μυτιληνό για την προσπάθεια περάτωσης των διαδικασιών για την μόνιμη στέγαση του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, καθώς και για την προσωρινή του στέγαση στη Δημοτική Καπναποθήκη. Τέλος έγινε ο οικονομικός απολογισμός του 2012 και με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης αποφασίστηκε να παραμείνει το ίδιο διοικητικό συμβούλιο και για τα επόμενα 2 χρόνια. Έτσι το διοικητικό συμβούλιο του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας θα αποτελείται και πάλι από τον Χρήστο Τσανάκο, τον Αλέκο Ελευθερίου, τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη, την Αλέκα Νικολαΐδου και τον Θεόδωρο Γιαννακούδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου