Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.



    ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
   Η γιορτή των Θεοφανίων είναι μία από τις λαμπρότερες του έτους, καθώς γιορτάζεται στην αρχή κάθε νέας χρονιάς. Τη μέρα αυτή ολοκληρώνεται το εορταστικό δωδεκαήμερο, ενώ σύμφωνα με την παράδοση φεύγουν και οι καλικάντζαροι με τον αγιασμό των υδάτων. Στην αρχαία Ελλάδα τα "Θεοφάνια" γιορτάζονταν την αρχή της άνοιξης, στους Δελφούς. Ο λαός ονομάζει τα Θεοφάνια και "φώτα ολόφωτα", "ξέφωτα" και «Φωτόγεννα», επειδή τότε φωτίζεται ο κόσμος και αγιάζονται τα νερά. 

   Στις εκκλησίες ψάλετε το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...», ενώ οι πιστοί παρακολουθούν τη ρίψη του σταυρού στη θάλασσα, σε ποταμούς ή σε δεξαμενές, όταν δεν βρίσκονται κοντά σε παραθαλάσσιο ή παραποτάμιο μέρος. Έπειτα οι κολυμβητές πέφτουν στα νερά για να πιάσουν τον σταυρό, τον οποίο παλαιότερα, αλλά σε πολλές περιοχές και μέχρι σήμερα, περιέφεραν στα σπίτια αποσπώντας ευχές και δώρα. 

   Στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας την Κυριακή 6 Ιανουαρίου το πρωί, τελέστηκε με κάθε επισημότητα η γιορτή των Θεοφανείων από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη ΦΝΘ κκ Προκόπιο, με την παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας της Καβάλας αλλά και με πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε γύρω γύρω σε όλη την χερσαία ζώνη του λιμανιού.  
   
   Δεκαέξι  κολυμβητές μεταξύ των οποίων κι ένας μικρούλης, αψήφησαν την κρύα θάλασσα και έπεσαν να πιάσουν τον Σταυρό. Για πολλοστή φορά το ιερό σύμβολο έπιασε ο Δημήτρης Γιαννικόπουλος και όλοι οι κολυμβητές αλλά και οι δύτες υποστήριξης του συλλόγου Καταδρομέων Καβάλας τον ασπάσθηκαν, ζητώντας την χάρη του. Μάλιστα οι δύτες απομάκρυναν με ασφάλεια και τον πιτσιρικά, που έδειξε πως κρύωσε αρκετά.  

   Στην συνέχεια δόθηκαν οι καθιερωμένες ευχές από τον κ. Προκόπιο που ευχήθηκε το Άγιο Πνεύμα να ευλογήσει όλο τον κόσμο, αλλά και όλους τους πολιτικούς που παρακολούθησαν την τελετή. Ευχές για την νέα χρονιά έδωσε ο υφυπουργός εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος εκφράζοντας την πεποίθηση πως ίσως υπάρξουν δυσκολίες το πρώτο εξάμηνο του 2013, όμως στο δεύτερο η κατάσταση θα καλυτερεύσει αρκεί να συνεχιστούν οι προσπάθειες των Ελλήνων. Για την μεγάλη αυτή μέρα της Ορθοδοξίας μίλησε ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης ελπίζοντας πως οι Έλληνες θα ξεπεράσουν τους σκοπέλους, ενώ ευχές είχαμε και από τον βουλευτή Ντίνο Κλειτσιώτη που κι αυτός σημείωσε πως δεν θα είναι εύκολο το νέο έτος, όμως μπήκαν οι βάσεις για καλύτερες μέρες. 

  Ευχές και ελπιδοφόρα μηνύματα έδωσαν ακόμη ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης που διάλεξε να εορτάσει τα Θεοφάνεια στην Καβάλα, ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς. Φέτος μάλιστα λόγω περικοπών δεν πραγματοποιήθηκε ούτε η καθιερωμένη κοπή πίτας του κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας. 

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ.

   Εκτός από την κεντρική εκδήλωση των Θεοφανείων στο επιβατικό  λιμάνι της Καβάλας και στο λιμανάκι των Σφαγείων τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων όπως εξ άλλου γίνετε κάθε χρόνο. Με μπροστάρηδες τους ομίλους επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων «Ο ΤΡΙΤΩΝ», αλλά και την συνδρομή των ιερέων και των πιστών των ιερών ναών του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Τρύφωνα και της Αγίας Τριάδας, ο Σταυρός έπεσε στη θάλασσα για μια ακόμη φορά με πρωτοτυπία. Οι ιερείς ήταν επιβιβασμένοι σε σκάφος και έριξαν τον Σταυρό στο κέντρο του λιμανιού. 

  Έξι κολυμβητές και για πρώτη φορά μια κολυμβήτρια αψηφώντας τον αρκετά τσουχτερό καιρό, έπεσαν στα κρύα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό. Ο Βαγγέλης Χατζηθεοδώρου τελικά  έπιασε πρώτος τον Σταυρό και αφού τον έδωσε σε όλους τους άλλους για να τον προσκυνήσουν, τον επέστρεψε στους ιερείς και πήρε από τα χέρια τους ένα χρυσό σταυρουδάκι.

 Αλλά και όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες πήραν από ένα αναμνηστικό δώρο. Φυσικά ο κόσμος γέμισε τους χώρους του λιμανιού των Σφαγείων και παρακολούθησε με κατάνυξη την όμορφη τελετή. Μετά το τέλος της τελετής αρκετά σκάφη πήγαν στο επιβατικό λιμάνι και παρακολούθησαν την εκεί κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.
 
   Η ημέρα των Θεοφανείων έκλεισε με μια μικρή αλλά ζεστή δεξίωση από τον σύλλογο ερασιτεχνών αλιέων «Ο ΤΡΙΤΩΝ» με κρασί, κουραμπιέδες και μελομακάρονα, ενώ ο πρόεδρος του ομίλου Νίκος Μουμτσάκης παρέδωσε ένα αναμνηστικό δώρο στο παλληκάρι που έπιασε τον Σταυρό. Και όπως κάθε χρόνο, τα μέλη του Τρίτωνα έκοψαν και την βασιλόπιτά τους, που την ευλόγησε ο πατέρας Άνθιμος Παχίδης, που είναι ενεργό μέλος του Ομίλου. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το τυχερό νόμισμα έπεσε στο κομμάτι του Ομίλου. 

   Ο κ. Μουμτσάκης εκτός από τις ευχές του ευχαρίστησε τα μέλη για την συμμετοχή τους σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την χρονιά που πέρασε από τον όμιλο. Υποσχέθηκε δε παρά τις δύσκολες οικονομικές στιγμές που περνάμε όλοι μας, ο Τρίτωνας να συνεχίσει να μετέχει στα κοινά. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε πως για φέτος τις γιορτές ο όμιλος βοήθησε οικονομικά ανάπηρους ζωγράφους που ζωγραφίζουν με το στόμα και τα πόδια, αγοράζοντας κάρτες και δωρίζοντάς τες στα μέλη του.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου