Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Η Δ.Ε.Υ.Α. ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΕΣ.



   «Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο…» ήταν το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας της Καβάλας "Η ΕΒΔΟΜΗ" για την μείωση των τιμολογίων του νερού από την ΔΕΥΑΚ, μια και έχει επιτευχτεί η επιμήκυνση των δανείων που έχει πάρει αλλά και η μείωση των μισθών των υπαλλήλων της λόγω του ενιαίου μισθολογίου. Οπρόεδρος της επιχείρησης Χρήστος Τσοχαταρίδης μας διαβεβαίωσε πως έχει βρεθεί ήδη αυτός ο τρόπος. Μάλιστα την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη με παρόντες τον πρόεδρο τον γενικό διευθυντή και τους προϊσταμένους της επιχείρησης, με μοναδικό θέμα την στοχευόμενη μείωση των τιμολογίων του νερού, σε ευπαθείς κοινωνικά τάξεις και ομάδες. 
Ο πρόεδρος την ΔΕΥΑ Καβάλας Χρηστος Τσοχαταρίδης.

   Πιο συγκεκριμένα στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, υπάρχει θέμα για συζήτηση που αφορά την μείωση τιμολογίων του νερού σε κοινωνικές ομάδες που πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Εκτός από τα υπόλοιπα ζητήματα που θα συζητηθούν, θα είναι και η μείωση των τιμών του νερού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που θα εξεταστούν από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και υπολογίζεται να φτάσουν σε έναν στους τέσσερις καταναλωτές.
   «Η φιλοσοφία μας είναι να μειώσουμε τα τιμολόγια του νερού αναλογικά σε κόσμο ο οποίος έχει πραγματική ανάγκη, δήλωσε ο κ. Τσοχαταρίδης. Ποσοστιαία οι μειώσεις αυτές θα είναι βάσει μέσης κατανάλωσης, η οποία υπολογίζεται σε 50 κυβικά νερού για τετραμελή οικογένεια. Η πρόταση είναι η μείωση να φτάσει το 90% σε οικογένειες που έχουν πλήρη αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, το 50% για πολύτεκνες οικογένειες που έχουν εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ, ενώ σκεφτόμαστε σ’ αυτή την κατηγορία να προστεθούν και οι τρίτεκνοι αλλά και οι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου για τους οποίους ο δήμος έχει στοιχεία. Όσον αφορά τους μακροχρόνια άνεργους εδώ πρέπει  να αποδεικνύεται ο χρόνος κατά τον οποίο είναι άνεργοι αλλά και η περιουσιακή τους κατάσταση, με την μείωση να φτάνει στο 30%. Φυσικά στους εκπτωτικούς καταλόγους θα μπούνε και οι μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και όπως είπαμε στοχευόμενα όλες οι κοινωνικές ομάδες που πραγματικά έχουν ανάγκη. Οι μειώσεις αυτές θα αφορούν όλο τον δήμο Καβάλας». 
Φτηνότερο νερό σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη.

   Όσον αφορά σε πόσους θα δοθεί αυτή η μείωση, στόχος της επιχείρησης είναι να την πάρει το 25% περίπου των καταναλωτών στα 45.000 ρολόγια που υπάρχουν σήμερα στον Καλλικρατικό δήμο Καβάλας. Ακόμη τροποποιείται προηγούμενη απόφαση και μειώνεται το τέλος αποχέτευσης στον πρώην δήμο Φιλίππων. «Πιο συγκεκριμένα το τέλος αποχέτευσης που ήταν μέχρι τώρα 0,40 ευρώ στην συγκεκριμένη περιοχή γίνετε 0,17 ευρώ, όπως είναι και στον υπόλοιπο δήμο, ενώ σε όλες τις αγροτικές περιοχές το δεύτερο τρίμηνο κάθε χρόνου, το καλοκαίρι δηλαδή, το τέλος αυτό θα καταργείται εντελώς σε όσους υπερβαίνουν τα 50 κυβικά λόγω ποτισμάτων στους λαχανόκηπους. Ήταν μια προεκλογική δέσμευση που γίνετε πράξη με συνέπεια. Ακόμη μειώνεται στους κτηνοτρόφους η χρέωση του νερού από 1 ευρώ το κυβικό στα 0,20 ευρώ, μετά από αίτημα του συλλόγου κτηνοτρόφων και ανάλογα των ζώων που έχουν. Έτσι βοηθούμε τον πρωτογενή τομέα» σημείωσε ο κ. Τσοχαταρίδης.
   Φυσικά όλες αυτές οι προτάσεις πρέπει να περάσουν τόσο από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ την ερχόμενη εβδομάδα, όσο και από επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε πως αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίοι ζητούν ρύθμιση για να πληρώσουν την κατανάλωση του νερού. Κι εδώ η ΔΕΥΑΚ προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν πιο ήπιες αυτές τις ρυθμίσεις, για την διευκόλυνση των καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου