Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΦΟΥΦΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΝΑΨΑΝ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.   Για άλλη μια χρονιά την τελευταία μέρα της χρονιάς που πέρασε πολλές ήταν οι φουφούδες που άναψαν οι καταστηματάρχες της Καβάλας μπροστά στα καταστήματά τους. Ένα έθιμο που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια και όπως δείχνει παρά την οικονομική κρίση κρατά καλά. Με ηπιότερους ρυθμούς από άλλες χρονιές ίσως, όμως έχει την αίγλη του. Ήταν περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 όταν στα εμπορικά καταστήματα της αγοράς Καβάλας ξεκίνησαν να ανάβουν οι πρώτες φουφούδες. Στην αγορά του Αγίου Νικολάου στην αρχή από τον Λάκη Μάγο που έχει αρκετά να θυμάται. 
Από τις πρώτες φουφούδες που άναψαν στην Καβάλα ήταν αυτή του Λάκη Μάγου που και φέτος τήρησε το έθιμο.

   Εκείνη την εποχή σε όλο τον Άγιο Νικόλαο κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα. Εκείνη την μέρα όμως η κυκλοφορία διακόπτονταν και το γλέντι που στήνονταν ήταν τρικούβερτο. «Το κάναμε για να ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας, αλλά φυσικά το ευχαριστιόμασταν κι εμείς, θυμάτε ο κ. Μάγος. Θυμάμαι μια φορά που περνούσε μια νεκροφόρα, την σταματήσαμε και γύρω της στήσαμε μεγάλο γλέντι, κόντρα σ’ αυτό που αντιπροσωπεύει. Άλλη χρονιά θυμάμαι είχαμε βάλει σούβλα με αρνί και οι περαστικοί μας ρωτούσαν αν είναι Πάσχα ή Χριστούγεννα. Μεγάλες στιγμές ζούμε κάθε χρόνο αυτή την μέρα. Φυσικά και σήμερα δίνουμε το παρών μας, αφού καμιά χρονιά δεν το διακόψαμε».
Για ακόμη μια χρονιά ο Γιάννης Παπαιωάννου άναψε την φουφού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και δέχτηκε την επίσκεψη του πρώην δημάρχου Στάθη Εριφυλλίδη.

   Από τι πιο παλιές φουφούδες κι αυτή του Γιάννη Παπαιωάννου στην οδό Φιλώτα. «Λίγο μετά τον Μάγο ξεκινήσαμε κι εμείς, θυμάται ο Γιάννης. Το είχαμε δει εκεί και αποφασίσαμε να το κάνουμε στα τέλη της δεκαετίας του 80. Από εκεί και μετά ανελλιπώς κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς ανάβουμε το μαγκάλι. Είναι ένα έθιμο που τελικά τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε σε όλη την αγορά και μπορούμε πλέον να πούμε πως είναι θεσμός. Και φέτος παρά την οικονομική κρίση εμείς είμαστε και πάλι στο στενό της οδού Φιλώτα».
Από τις παλιές και η φουφού της οικογένειας Καρακολίδη στον Άγιο Νικόλαο.

   Παλιά και η φουφού που ανάβει κάθε χρόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην οδό Γραβιάς στο παλιό Λουτρό. Διοργανωτής ο Παράσχος Καβούνης, έξω από το κατάστημά του οποίου υπήρχε μια μεγάλη καρούλα που την χρησιμοποιούσαν για τραπέζι. Κι εδώ το τρικούβερτο γλέντι κρατούσε μέχρι που νύχτωνε. Πολλές φορές από τον χορό σταματούσε η κυκλοφορία.
Τρικούβερτο γλέντι στην φουφού του καφενείου των Κυνηγών.

 Από τις παλιές και η φουφού που ανάβει στο καφενείο των Κυνηγών πίσω από τον Αη Γιώργη. Κι εδώ από νωρίς το πρωί μεζέδες, τσίπουρο και κρασί αλλά και λαϊκοί οργανοπαίχτες στήνουν ένα όμορφο γλέντι. Την τελευταία δεκαετία βέβαια ανάβουν δεκάδες φουφούδες σε όλη την πόλη. Κάποιοι μάλιστα τις ανάβουν την παραμονή των Χριστουγέννων. 
Φουφού και γλέντι στο καφενείο του Γιάννη Αντωνιάδη.

   Τα τελευταία χρόνια διανθίστηκαν και με άλλα δρώμενα, όπως ζωντανή μουσική με ενισχυτές και μεγάφωνα που συναντήσαμε στο κατάστημα Κάπτεν Χουκ. Επί διοίκησης Εριφυλλίδη μάλιστα και ο δήμος είχε στήσει κάποιες ψησταριές σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά αυτό το ζεστό, το παρεϊστικο το συναντάμε μόνο έξω από τα καταστήματα.
Αρκετοί επώνυμοι έκαναν γύρα στις φουφούδες της Καβάλας. Εδώ από αριστερά Μ. Κεβρεκάκης, Θ. Μουριάδης, Κ. Σιμιτσής και Γ. Πασχαλίδης, στην μόνιμη φουφού του αείμνηστου Τάσου.

  Φυσικά επόμενο είναι από όλες τις φουφούδες να περνάνε οι άρχοντες του τόπου. «Κάποιοι έχουν το τακτ να προσφέρουν κι έναν μεζέ, κάποιοι άλλοι πάλι είναι από την… Πέρνη», μας είπαν χαρακτηριστικά οι καταστηματάρχες. 
Ο Σάββας της γνωστής ψαροταβέρνας των Σφαγείων πρωτοτύπησε προσφαίροντας ψαρόσουπα.
 
   Και φέτος παρά την κρίση άναψαν αρκετές από τις  φουφούδες της Καβάλας και μύρισε όλη η πόλη ψημένο κρέας. Μπορεί οι δουλειές να μην πήγαν πολύ καλά, όμως τα έθιμα πρέπει να κρατούνται. Και σίγουρα οι φουφούδες είναι κάτι πολύ έντονο από την ζωή της Καβάλας που το συναντάμε πλέον ακόμη και στην μηχανή αναζήτησης του Googl.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου