Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ... ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ.



   Μπορεί να αποφασίστηκε από τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, όμως οι άνθρωποι τώρα το βρίσκουν μπροστά τους και μάλιστα χωρίς καμιά απολύτως ειδοποίηση. Αποκλειστικά πλέον και  μέσω Διατραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ στις Τράπεζες και τα ΕΛΤΑ θα γίνεται η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Και μάλιστα με χρέωση, ίσως γιατί θα πρέπει πλέον να πληρώνουμε για κάθε συναλλαγή μας, όπως φαίνεται. 

   Έτσι από εδώ και στο εξής, οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ κάποιων τρόπων για την πληρωμή εισφορών και την εξόφληση χρεών, δίνοντας φυσικά το κάτι τις τους για ενίσχυση των καημένων αναξιοπαθούντων διατραπεζικών συστημάτων. Αναλυτικά, στις αρχές κάθε μονού μήνα αποστέλλονται αποδείξεις ταχυπληρωμής που αφορούν τις εισφορές του προηγούμενου διμήνου και οι οποίες μπορούν να εξοφληθούν σε οποιοδήποτε Ταχυδρομικό Γραφείο (ΕΛ-ΤΑ) της χώρας ή σε τράπεζες που είναι συμβεβλημένες με τον ΟΑΕΕ εμπρόθεσμα, μέχρι το τέλος του μήνα. Μέχρι πριν λίγο η εξόφληση αυτή γινόταν αχρεωστήτως.
   Όμως από εδώ και μετά θα πρέπει να πληρώνουν τις εντολές αυτές, οι ασφαλισμένοι. Ειδικά στα ΕΛΤΑ αναγνώστης μας χθες πλήρωσε 1.20 ευρώ για να πληρώσει τα ασφάλιστρα του διμήνου που όφειλε. Ανάλογες είναι και οι χρεώσεις σε άλλες τράπεζες. Υπάρχει και το άλλο τραγελαφικό. Στο ταχυδρομικό ταμιευτήριο η χρέωση είναι 1 ευρώ ενώ στα ΕΛΤΑ όπως είπαμε 1,20! Υπάρχει ακόμη και τράπεζα που χρεώνει 3 ευρώ ανά εξόφληση λογαριασμού. 

   Νομίζουμε πως πρόκειται για μια ασύδοτη κατάσταση που ο καθένας κάνει ότι θέλει και προσπαθεί να βάλει το χέρι στις στέπες μας για να πάρει ότι έχει απομείνει. Απροειδοποίητα μάλιστα, την στιγμή που για χρέος ενός ασφαλίστρου στέλνουν προειδοποιήσεις και αμέσως το στέλνουν στο δημόσιο ταμείο. Και φυσικά η εφορία τοκίζει με 1% τον μήνα τα ανεξόφλητα ασφάλιστρα, ξορκίζοντας παράλληλα τους τοκογλύφους!  Κι επειδή όλα αυτά αφορούσαν τα ασφάλιστρα του ΟΑΕΕ μας ενημερώνουν ότι από την 1η Μαρτίου, θα ξεκινήσει και για τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα η διαδικασία ταυτόχρονης πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών με την υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων. Οπότε τα ίδια θα ισχύουν και για εκείνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου