Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Δ.Ο.Κ. & ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ.


          ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Δ.Ο.Κ.

   Ένα όνειρο 8 σχεδόν χρόνων έγινε πραγματικότητα για τα μέλη της Διασωστικής Ομάδας Καβάλας. (ΔΟΚ). Απέκτησαν την δική τους έδρα στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης και μετά από πολύ κόπο και δουλειά, χθες Κυριακή 27 Ιανουαρίου, την εγκαινίασαν με καμάρι. Ο χώρος ο οποίος τους είχε δοθεί στην Καλαμίτσα από τον δήμο ήταν πολύ μικρός και με δυσκολία τα κατάφερναν μέχρι σήμερα. Όμως τώρα οι χώροι είναι μεγάλοι και σίγουρα έγιναν από τα μέλη της ΔΟΚ ιδιαίτερα χρηστικοί. 

   Πρόκειται για μια εθελοντική, μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2005 με αριθμό καταχώρησης στο πρωτοδικείο Καβάλας 5/3-3-2005, και εντάχθηκε στο επίσημο δυναμικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αριθμό μητρώου 13/2005. Σήμερα έχει στο δυναμικό της περισσότερα από 140 εγγεγραμμένα μέλη, ενώ συνεχώς εγγράφονται και νέα μέλη. Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της συμμετέχει στον Πολιτικό Σχεδιασμό Εκτάκτου Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.) όπως και στο Συντονιστικό Όργανο Περιφέρειας της Καβάλας (Σ.Ο.Π.Ε. ή Σ.Ν.Ο. παλαιότερα), ενώ κλήθηκε επίσης να συμμετάσχει στην Επιτροπή Οργάνωσης του Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Κεντρικού Αερολιμένα Καβάλας.

   Χθες λοιπόν τα μέλη της ΔΟΚ με την παρουσία επισήμων αλλά και φίλων τους εγκαινίασαν με αγιασμό τους χώρους της έδρας τους. Μάλιστα συνδύασαν τα εγκαίνια και με την κοπή της πίτας της ομάδας. «Σαμαρείτες της σύγχρονης εποχής» χαρακτήρισε ο πάτερ Βασίλης που έκανε τον αγιασμό, ευχόμενος να είναι εκπαιδευμένοι αλλά αχρείαστοι. Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΟΚ Νίκος Σαμπρής αναφέρθηκε στο ιστορικό της ομάδας, αλλά και σε όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής. Στα οκτώ χρόνια δράσης της ομάδας, έχει ήδη οργανώσει και συμμετάσχει σε δεκάδες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε βουνά, θάλασσα, ποτάμια, δασικής πυρόσβεσης, συνδρομής σε χειμαρικά φαινόμενα και πλημμύρες, ενώ παρείχε υποστηρικτική δύναμη σε αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις σωματείων και φορέων της περιφέρειας.

   Φυσικά κάθε χρόνο συμμετέχει στην πρόληψη οικολογικών καταστροφών μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες δασικής πυροφύλαξης και δεντροφύτευσης, αλλά και σε ασκήσεις αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης. Η δομή της Δ.Ο.Κ. περιλαμβάνει τρία τμήματα έρευνας & διάσωσης: ορεινό, θαλάσσιο, φυσικών καταστροφών & τεχνολογικών καταστροφών τα οποία υποστηρίζονται από τρεις υπηρεσίες: υγειονομική, ραδιοεπικοινωνιών και μεταφορών. Η τεχνική επιτροπή της Υγειονομικής υπηρεσίας της ομάδας στελεχώνεται από επαγγελματίες διασώστες και υγειονομικούς με πολύχρονη πείρα και πιστοποιημένη εκπαίδευση. Επιπλέον, περισσότερα από 35 μέλη έχουν πιστοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, στη βασική υποστήριξη ζωής και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.

   Η ετοιμότητα των μελών της πετυχαίνεται με συνεχείς εκπαιδεύσεις στην ανάπτυξη εξειδικευμένων διασωστικών τεχνικών, αλλά και στην παροχή Α’ βοηθειών. Αυτό γίνεται σε συνεργασία κυρίως με την Γ.Γ.Π.Π. το Ε.Κ.Α.Β. και πιστοποιημένους ομοσπονδιακούς εκπαιδευτές. Τέλος η ΔΟΚ  πιστοποιημένη με Σύστημα Ποιότητας ISO 9001:2000 που την καθιστά εκ του νόμου απαιτούμενη ομάδα εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καβάλας. Παρόντες στην χθεσινή εκδήλωση των εγκαινίων των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων  της ΔΟΚ ήταν ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και υπεύθυνος για την πολιτική προστασία στον δήμο Καβάλας Τάσος Χατζηαναστασίου, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άννα Σπανδώνη, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακοσμάς, η πρόεδρος της Παιδόπολης Μαρίνα Φιλιππίδου, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και του Στρατού, αλλά και μέλη συναφών συλλόγων που συμμετέχουν στην πολιτική προστασία. 

               ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ


   Με την παρουσία του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) στην Καβάλα, σεβασμιότατου μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κκ Προκοπίου, πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 27 Ιανουαρίου το μεσημέρι η κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας των νοσηλευτριών και των Σαμαρειτών-διασωστών του Ερυθρού Σταυρού. 

  Ο Τομέας Νοσηλευτικής του ΕΕΣ εμφανίστηκε το 1878, ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του. Στην ιστορία του ερυθροσταυρικού κινήματος, οι Νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχουν συμμετάσχει σε κάθε έκτακτη ανάγκη της χώρας που προέκυψε από τους πολέμους, μετά από φυσικές καταστροφές ή μετακινήσεις πληθυσμών. Η εικόνα της Νοσηλεύτριας του Ερυθρού Σταυρού είναι αποτυπωμένη στη μνήμη και την ιστορία της Ελλάδας και συμβολίζει το ανθρωπιστικό έργο του Συλλόγου. Ο Τομέας Νοσηλευτικής υλοποιεί σήμερα ένα μεγάλο μέρος του καθημερινού ανθρωπιστικού έργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μέσα από πρωτοποριακά προγράμματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συνεχούς Εκπαίδευσης και Έκτακτης Ανάγκης. Τα προγράμματα αυτά είναι ευέλικτα, προσαρμοσμένα στο σύγχρονο τρόπο ζωής και στοχεύουν στη διατήρηση της υγείας, την πρόληψη, την υποστήριξη της αυτοφροντίδας και τη διαμόρφωση ατομικής υπευθυνότητας για το υπέρτατο αγαθό, την υγεία.

   Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός βλέποντας ότι με τις πρώτες βοήθειες μπορεί να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές,  δημιούργησε το 1932 το Σώμα των Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική δύναμη πρώτων βοηθειών και διάσωσης στην Ελλάδα και είναι έτοιμη να δράσει σε περιπτώσεις φυσικών ή άλλων καταστροφών και σε κάθε είδους έκτακτη κατάσταση. Αποτελείται σήμερα από μια αναλογία 60% γυναικών και 40% ανδρών και διαθέτει ένα δίκτυο εθελοντών με πάνω από 4.500 ενεργά μέλη. Στο Σώμα Σαμαρειτών και Διασωστών υπάγονται η Ομάδα Διάσωσης του Ε.Ε.Σ με εθελοντές διασώστες τεχνικής και παραϊατρικής διάσωσης, η σχολή αυτοδυτών ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ που είναι η μοναδική στη χώρα μας που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία και η μοναδική παγκοσμίως που λειτουργεί με δύο κρατικές άδειες λειτουργίας. Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιεί διασωστικά οχήματα και ναυαγοσωστικά σκάφη του Ε.Ε.Σ τα οποία επιχειρούν σε όλη την Ελλάδα και στον κόσμο, όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. 

   Τόσο οι Ερυθροσταυρίτισσες όσο και οι Σαμαρείτες ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα για την χθεσινή κοπή της πίτας του Ερυθρού Σταυρού. Ο κ. Προκόπιος επιβράβευσε και συνεχάρη όσους αποφάσισαν οργανωμένα να προσφαίροιυν στον συνάνθρωπο «Την αγάπη προς τον συνάνθρωπο δίδαξε ο ίδιος ο Χριστός, σημείωσε ο κ. Προκόπιος. Εύχομαι να μην χρειαστούν ποτέ αλλά σίγουρα πρέπει να τους έχουμε έτοιμους και εκπαιδευμένους». Τον αγώνα των Νοσηλευτριών και των Σαμαρειτών να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, εξήραν και η προϊσταμένη εφορίας περιφερειακού τμήματος του ΕΕΣ Αναστασία Ποιμενίδου και ο πρόεδρος των Σαμαρειτών-Διασωστών Γιάννης Πατρόπουλος ευχόμενοι να ξεπερνιούνται γρήγορα όλα τα προβλήματα. 

   Ευχές έδωσαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Δημητριάδης επροσωπώντας τον δήμο Καβάλας, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ξεενοφών Κροκίδης και ο Β’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Γιάννης Αντωνιάδης. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο τυχερός του φλουριού κέρδισε δυο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο του ομίλου που έχει το ξενοδοχείο Γαλαξίας, όπου πραγματοποιήθηκε η χθεσινή εκδήλωση του ΕΕΣ.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου