Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΚΑΪΚΙ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΓΙΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ.



   Για ακόμη μια φορά διαμαρτυρήθηκαν οι άνθρωποι που εργάζονται στο Καρνάγιο για το γριγρί «Ειρήνη-Σάββας» που βρίσκεται εδώ και πάνω από 20 χρόνια παρατημένο στον χώρο εργασίας τους. Πρόκειται για ένα κατασχεμένο από τράπεζα καΐκι που αντί να το νοικιάσει σε κάποιον νοικοκύρη να φάνε κάποιοι άνθρωποι ψωμί και να βγάζει και αυτή το κάτι τις της, προτίμησε να το βγάλει στο καρνάγιο και να το παρατήσει, περιμένοντας τον χρεώστη να πληρώσει και να το πάρει. Ακόμη και η τιμή που ζητούσε πριν 20 χρόνια όπως μάθαμε ήταν υπέρογκη, με αποτέλεσμα παρά τις προσπάθειές της, να μη μπορέσει τελικά να το πουλήσει. 

   Από τότε σαπίζει εκεί σε μια γωνιά του Καρνάγιου χωρίς καμιά συντήρηση. Κουφάρι πια λεηλατημένο, αφού η μισή μηχανή του, τα σχοινιά, τα δίχτυα και ότι άλλο μπορούσε να μεταφερθεί, τα έχουν αρπάξει. Χώρια που επειδή τα ξύλα του έχουν ξεραθεί και είναι επικίνδυνα για φωτιά. Τον περασμένο Ιούλιο είχε συνεδριάσει  η Γνωμοδοτική Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την ρύθμιση «θεμάτων ανέλκυσης και απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων ή πλοίων» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ), η οποία κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για την απομάκρυνση του Ειρήνη-Σάββας από το Καρνάγιο «για λόγους ασφαλείας, υγιεινής καθώς και αποτελεσματικότερης άσκησης των λιμενικών δραστηριοτήτων αλλά και για λόγους ασφαλείας των υπόλοιπων πλοίων που δραστηριοποιούνται εντός του λιμένος του Καρνάγιου».  

   Τότε είχε αποφασιστεί «η επιτροπή να εκτελέσει αφενός μεν επιτόπια αυτοψία και αφετέρου δε να ενημερωθεί από τις αρμόδιες διοικητικές αρχές σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύει η παραμονή του εν λόγω σκάφους και να εισηγηθεί στο Δ/Σ του ΟΛΚ προκειμένου το τελευταίο να προβεί στις περαιτέρω δέουσες ενέργειες». Πράγματι όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚ Μηνάς Τάτσης,  ο οργανισμός  ξεκίνησε ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές ενημέρωση η οποία εδώ και 6 σχεδόν μήνες συνεχίζεται. 
   Το γραφειοκρατικό τέρας σε όλο του το μεγαλείο καθυστερεί, μια και εκτός από την Αγροτική τράπεζα στην οποία είναι η υποθήκη εμπλέκονται κι άλλες υπηρεσίες. Έπρεπε να ενημερωθούν το Ελληνικό δημόσιο αλλά και οι κληρονόμοι του ιδιοκτήτη. Οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν της κληρονομιάς αλλά το Ελληνικό δημόσιο ζήτησε προθεσμία 4 μηνών. «Δυστυχώς κάποιες υπηρεσίες δεν ήταν απόλυτα θετικές και δεν διευκόλυναν την όλη κατάσταση, σημείωσε ο κ. Τάτσης. Είναι σίγουρα μια επικίνδυνη κατάσταση και ο νομικός σύμβουλος του οργανισμού ασχολείται εδώ και 6 μήνες με το θέμα». Για το ίδιο θέμα μιλήσαμε και με το μέλος της επιτροπής εκ μέρους της περιφέρειας Μάκη Παπαδόπουλο. Κι αυτός μας διαβεβαίωσε πως η επιτροπή έχει προχωρήσει κανονικά σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες αλλά η γραφειοκρατία καθυστερεί την απομάκρυνση του καικιού. Πάντως ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το αργότερο σε 2-3 μήνες το πρόβλημα θα έχει λυθεί και θα έχει δρομολογηθεί η δημοπρασία του ή η καταστροφή του.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου