Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΠΕΣΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΟ ΑΝΑΧΩΜΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ.



   Για τον ποταμό Νέστο ότι κι αν γράψει κανένας είναι λίγο. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα από τα θαύματα της φύσης, το οποίο ευτυχώς καταλάβαμε γρήγορα την σημασία του και το προστατεύουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην περιοχή του βρίσκεται και το παραποτάμιο δάσος γνωστό και ως Μεγάλο Δάσος (Κοτζά Ορμάν). Πλούσια βλάστηση και πολλά είδη ζώων είναι τα χαρακτηριστικά του, ενώ η έκτασή του που κάποτε ξεπερνούσε τα 125.000 στρέμματα, τώρα καλύπτει μόλις 4.500! έστω κι αυτά όμως χρήζουν της δέουσα προσοχής. 



   Στο Νέστο, που σύμφωνα με τον Ηρόδοτο αποτελούσε το βόρειο όριο εξάπλωσης των λιονταριών στην Ελλάδα, βρίσκουν καταφύγιο ή τροφή 300 είδη πουλιών, 30 είδη αρπακτικών, 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, ενώ αρκετά είναι και τα είδη ψαριών που ζουν στις λιμνοθάλασσες του δέλτα. Κατά μήκος του υπάρχουν ένα σωρό οικισμοί με μεγαλύτερους τους Δήμους Χρυσούπολης και Κεραμωτής. 

 
Παλαιότερα (πριν το 1950) όλοι αυτοί οι οικισμοί ήταν χτισμένοι δίπλα στον ποταμό, αλλά δυστυχώς έχουν πλέον καταστραφεί ολοσχερώς από τις καταστροφικές του πλημμύρες. Οι καταστροφικές αυτές πλημμύρες ήταν η αφορμή να δημιουργηθεί κατά μήκος του ένα υπερυψωμένο φράγμα (ανάχωμα) συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων, έτσι ώστε ο Νέστος να χωρίζεται από την καλλιεργούμενη γη.


   Αυτά τα αναχώματα χρησιμοποιούν κατά κόρον πολλοί περιπατητές για την βόλτα τους, ενώ επειδή είναι προσβάσιμα με αυτοκίνητα, μπορεί να γίνετε και η συντήρηση του Κοτζά Ορμάν. Τελευταία όμως με τους δυνατούς ανέμους κάποια από τα δέντρα αυτά έχουν πέσει πάνω στα αναχώματα, κάνοντάς τα κυριολεκτικά απροσπέλαστα.


   Πιο συγκεκριμένα δέντρα έπεσαν σε δυο σημεία ακριβώς πάνω στο ανάχωμα από την πλευρά του νομού Καβάλας. Το πρόβλημα συνιστάτε στο ότι πλέον δεν μπορεί κάποιο όχημα να περάσει από το ανάχωμα για οποιονδήποτε λόγο κι αν χρειαστεί ανάγκη. 


   Σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν περιπατητές αλλά και όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, πρέπει ένα συνεργείο του δασαρχείου να πάει επί τόπου και να καθαρίσει το ανάχωμα. Όπως μάλιστα μας διαβεβαίωσε χθες το βράδυ η δασάρχης Καβάλας Ζωή Γεωργούση, σήμερα το πρωί οι δασοφύλακες της περιοχής θα παρέμβουν ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Πάντως καλό θα είναι να κάνουν και μια αυτοψία αφού υπάρχουν αρκετά προβλήματα στα αναχώματα του Νέστου.

1 σχόλιο:

  1. Ελπιζω να μην σταθουν μονο σε αυτα οι αρμοδιοι καθως υπαρχουν πολλα που θα μπορουσαν να γινουν σε αυτο το μοναδικο μερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή