Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ.



   Παγκόσμια Ημέρα Νερού η σημερινή και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) στο πλαίσιο του εορτασμού της σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεώνα, οργάνωσε χθες εκδήλωση - ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών με θέμα «Ο κύκλος του νερού, η διαφύλαξη του περιβάλλοντος». Όπως τόνισε σε δηλώσεις του λίγο πριν την εκδήλωση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Χρήστος Τσοχαταρίδης, περίπου 2.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα σε παγκόσμιο επίπεδο από διαρροϊκές ασθένειες και από αυτούς τους θανάτους περίπου 1.800 συνδέονται με το νερό και την υγιεινή, σύμφωνα με ανακοίνωσή της  UNICEF. 

   «Εμείς προσπαθούμε ώστε το νερό που έρχεται στα σπίτια μας να είναι όσο το δυνατόν καθαρότερο και καταλληλότερο, σημείωσε ο κ. Τσοχαταρίδης. Κι αυτό το καταφέρνουμε με την βοήθεια των εργαζομένων αλλά και της τεχνολογίας που έχει η ΔΕΥΑΚ. Αυτό μάλιστα θα προσπαθήσουμε να περάσουμε σήμερα στα μικρά παιδιά του δημοτικού σχολείου του Αμυγδαλεώνα και κατ’ επέκταση σε όλους τους κατοίκους τους δήμου Καβάλας». Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Πολύκεντρο του Αμυγδαλεώνα αλλά τελικά λόγω του βροχερού καιρού έγινε τελικά στο σχολείο με την παρουσία 75 μαθητών της Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του σχολείου.

   Το ξεκίνημα στην εκδήλωση έκανε ο διευθυντής του σχολείου Κυριάκος Μπάης ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα του νερού στην ζωή. Στην συνέχεια ο Κώστας Παπακοσμάς που ανήκει στην δύναμη της ΔΕΥΑΚ, με απλά λόγια προσπάθησε να δώσει στα παιδιά να καταλάβουν ποιοι μεσολαβούν κι έχουν καθαρό πόσιμο νερό στις βρύσες των σπιτιών τους. Αμέσως μετά ο κ. Τσοχαταρίδης  αναφέρθηκε στο χρονικό καθιέρωσης από τον ΟΗΕ της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού αλλά και στη διαχρονική πορεία της ΔΕΥΑΚ και στην παροχή υπηρεσιών της στους δημότες. «Ο δρόμος του νερού ήταν μακρύς και επίπονος, εξίσου σημαντική ήταν και είναι  η προσφορά όλων των ανθρώπων που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με την διαχείριση, μεταφορά και συντήρηση των δικτύων που φέρνουν το νερό σε κάθε γωνιά του δήμου μας, σημείωσε ο κ. Τσοχαταρίδης. Το νερό είναι πηγή ζωής, δώρο της φύσης που όμως βρίσκεται σε ανεπάρκεια. Η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας είναι ο φορέας διαχειρίσεις και διανομής του νερού στην πόλη και στις Δημοτικές κοινότητες».

   Στην συνέχεια ο διευθυντής έργων της ΔΕΥΑΚ  Άγγελος Λογγάρης, αναφέρθηκε στην ιστορία του νερού στην Καβάλα. Από τα καϊνάκια, τα πηγάδια και τις πρώτες γεωτρήσεις στα Αμισιανά μέχρι σήμερα που έχουμε άφθονο καθαρό νερό σε όλο τον δήμο από τις πηγές Κεφαλαρίου. Στην συνέχεια για τους ελέγχους που γίνονται για την ποιότητα του νερού αναφέρθηκαν οι Νότης Ποντζουκτζίδης και Λιλιάννα Τσιομπουτάριο. Τέλος ο  καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Συλαίος μίλησε για περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και τη συνεργασία του πανεπιστημίου μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων με την ΔΕΥΑΚ. Στην εκδήλωση το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΔΕΥΑΚ Κώστας Χανδρουλίδης. 

   Σε όλους τους μαθητές του σχολείου δόθηκε ένα αφιέρωμα με το χρονικό απελευθέρωσης της περιοχής τον Ιούνιο του 1913 και στην βιβλιοθήκη του σχολείου δόθηκαν βιβλία. Στα παιδιά που απάντησαν σε ερωτήσεις δόθηκαν αναμνηστικά δώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου