Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.



   Τελικά πολύς ντόρος έγινε από την αστυνομία για το τίποτα, όπως φάνηκε στην προχθεσινή παρέλαση της Καβάλας εν όψει της την επετείου της 25ης Μαρτίου. Εκτός ίσως από κάποια προσπάθεια φοιτητών του ΤΕΙ Καβάλας να πάνε στον χώρο της παρέλασης και εμποδίστηκαν από τους αστυνομικούς, όλα τα υπόλοιπα κύλησαν ομαλά. Α και το κρύο που σε συνδυασμό με τον δυνατό αέρα, λειτούργησαν όπως φάνηκε ανασταλτικά στην συμμετοχή του κόσμου.

   Ο εορτασμός ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας με πανηγυρική θεία λειτουργία και δοξολογία, στον μητροπολιτικό ναό του Αποστόλου Παύλου, προεξάρχοντος του μητροπολίτου ΦΝΘ κ.κ. Προκοπίου. Παρόντες οι επίσημοι της περιοχής, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, ενώ την  κυβέρνηση εκπροσώπησε ο συντοπίτης μας υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής του 9ου δημοτικού σχολείου Καβάλας Νίκος Γεωργόπουλος.  

   Αμέσως μετά την δοξολογία, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης - με την καθιερωμένη πια καθυστέρηση ελέω καφέ των επισήμων στην στρατιωτική λέσχη - ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. 


   Η παραλιακή λεωφόρος γέμισε για ακόμη μια φορά με αρκετό κόσμο που θέλησε να παρακολουθήσει και να χειροκροτήσει τα παιδιά που παρέλασαν. Στην εξέδρα των επισήμων πάντως δεν είδαμε τον συνωστισμό που επικρατούσε άλλες φορές, μια και πολλοί από τους… επισήμους, ίσως προτίμησαν να δουν την παρέλαση κάτω από αυτή ή να μην πάνε καν.

   Λίγα μέτρα διπλά στην εξέδρα των επισήμων υπήρχε και μια ομάδα μελών της Πατριωτικής Κίνησης Καβάλας με δεκάδες Ελληνικές σημαίες. Μάλιστα μέλη της κατά την διάρκεια της παρέλασης κατέβασαν στο κτίριο που στεγάζεται η Νέα Δημοκρατία μια τεράστια Ελληνική σημαία. Η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη σε όλη την διάρκεια της παρέλασης, ενώ σε επιφυλακή ήταν και οι λιμενικοί. Οι δεύτεροι κατάφεραν να βρουν ακόμη και καύσιμα για να κινήσουν το πλωτό σκάφος του Λιμενικού. Η παρέλαση που κύλησε ομαλά, είχε αυτή την φορά μια πρωτοτυπία.


  Στο ξεκίνημά της παρέλασαν πρώτα σημαιοφόροι και παραστάτες των σχολείων, που δεν είχαν παρελάσει την 28η Οκτωβρίου λόγω βροχής. Μετά τα σχολεία παρέλασαν οι πολιτιστικοί και οι άλλοι σύλλογοι, ενώ η παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ολοκληρώθηκε με την παρουσία τριών διμοιριών του στρατού από την 20η Μεραρχία Τεθωρακισμένων που έχει την έδρα διοίκησής της στην Καβάλα και του αεροπορικού αποσπάσματος της Χρυσούπολης.  

   Αμέσως μετά την παρέλαση, δηλώσεις έκαναν οι περισσότεροι των επισήμων. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως πρέπει να εκπληρώνουμε το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε και δικαιώματα. «Αυτός είναι ο πραγματικός πατριωτισμός, σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Το ’21 οι αγωνιστές αισθάνθηκαν την ανάγκη να πολεμήσουν για την ελευθερία. Μπορεί η συνθήκες να έχουν αλλάξει, πάλι όμως είναι ζήτημα υποχρεώσεων και δικαιωμάτων. Οι εποχές είναι δύσκολες και ο κόσμος περνάει δύσκολα. Πρέπει όμως να μην ρωτάμε τι μπορεί να κάνει η πατρίδα για μας, αλλά εμείς για την πατρίδα. Άμα εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας τότε θα μπορούμε να απολαμβάνουμε περισσότερα δικαιώματα. Είναι τόσο απλό».  

   Δηλώσεις έκανε και ο βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης. «Σ’ αυτή την ημέρα μνήμης τιμούμε τους προγόνους μας που χωρίς την βοήθεια κανενός πέτυχαν την απελευθέρωση της Ελλάδας. Οι Έλληνες κατάφεραν πολλές φορές στα δύσκολα να ανταπεξέλθουν με επιτυχία. Δυστυχώς σήμερα περνάμε μια δύσκολη καμπή. Πιστεύω πως όλοι μαζί θα δείξουμε πως δεν μας αρμόζει η σημερινή κατάσταση και θα δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα να βγάλουμε την Ελλάδα από αυτό που λέγεται οικονομική κρίση» σημείωσε ο κ. Κλειτσιώτης.

   «Πρέπει να είμαστε μαχητικοί και αγωνιστικοί, σαν τους προγόνους μας, σημείωσε ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής. Και να την αφήσουμε κληρονομιά στις επόμενες γενιές πιο πετυχημένη, πιο αναπτυγμένη και πιο ελεύθερη». Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς σημείωσε πως ενωμένοι μπορούμε να πάμε την χώρα πιο μπροστά. «Εξ’ άλλου έτσι μας έχουν διδάξει οι πρόγονοί μας. Εύχομαι η μνήμη μας να είναι συνεχώς κοντά σε όσα πέρασαν και κατόρθωσαν κάτι που κανείς τότε δεν μπορούσε να πιστέψει» σημείωσε ο κ. Γρανάς. Από τους υπόλοιπους βουλευτές ο Γιώργος Καλατζής εκπροσώπησε την κυβέρνηση στο Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη όπου γιορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ ο Γιάννης Πασχαλίδης παρακολούθησε την παρέλαση στην Ελευθερούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου