Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΒΑΛΑΣ.



   Υπογράφηκε τελικά από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Αθανάσιο Σκορδά, η έγκριση για την εφαρμογή της πράξης του «Προγράμματος μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε Βιομηχανικές περιοχές και Βιοτεχνικά ή Επιχειρηματικά Πάρκα» του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013. 

   Την έγκριση αυτή παρουσίασαν χθες Πέμπτη 20 Μαρτίου το μεσημέρι ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας (ΒΙΟΠΑΚ) Μάκης Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς και ο πρόεδρος του συλλόγου Οικοπεδούχων ΒΙΟΠΑ Μάκης Δημητριάδης. Κι αυτό μια και το πρόγραμμα κατ’ αρχήν απευθύνεται στους 21 μέχρι στιγμής οικοπεδούχους του ΒΙΟΠΑ που θα κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος για την μετεγκατάσταση των επιχειρήσεών τους. Το οποίο όπως μας ενημέρωσαν δεν είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν, αλλά θα μπορούν να το κάνουν σε συνδυασμό και με άλλα προγράμματα. Το ξεκίνημα στην χθεσινή συνέντευξη τύπου έκανε ο κ. Γρανάς ο οποίος χαρακτήρισε «χρηματοδοτικά εργαλεία» τα προγράμματα αυτά που θα μειώσουν κατά πολύ το κόστος μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων στο ΒΙΟΠΑ.
   Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος στο ξεκίνημα έκανε μια αναφορά στο «νέο Κυπριακό ζήτημα» όπως χαρακτήρισε τις δυσκολίες που περνάνε στην Κύπρο. «Το μαύρο χρήμα, το πλυντήριο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι επιχειρήματα άνευ ουσίας, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος. για 5-6 δις ευρώ απειλούν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ. δεν μας πείθουν. Προφανώς υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αποδόμησης του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Δυστυχώς η Γερμανία σ’ αυτό τον πόλεμο χρησιμοποιεί το ευρώ ως το ισχυρότερο όπλο μαζικής καταστροφής των οικονομιών. Ελπίζουμε αυτό να μην επηρεάσει την δική μας φιλοσοφία χρηματοδοτήσεων για ανάπτυξη την οποία παλέψαμε για να πετύχουμε». 

   Στην συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία πέτυχε το ΒΙΟΠΑ. Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το Leader του νομού Καβάλας και φυσικά το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης. Ειδικά για το τελευταίο είναι ήδη έτοιμος ο οδηγός του προγράμματος στην ιστοσελίδα του υπουργείου και μπορούν από τις 15 Απριλίου μέχρι τις 30 Μαΐου να ξεκινήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις διαδικτυακά όσοι από τους οικοπεδούχους του ΒΙΟΠΑ ενδιαφέρονται. «Στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την δημιουργία οικονομιών κλίμακας, για τις επιχειρήσεις που θα μετεγκατασταθούν, δεδομένου ότι θα λειτουργούν σε οργανωμένους χώρους, καθώς και η αντιμετώπιση των οχλήσεων που δημιουργούν και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εγκατεστημένες μεταποιητικές επιχειρήσεις εντός του αστικού αστικού ιστού, ή σε άλλες ακατάλληλες περιοχές, ή σε περιοχές όπου επιβάλλεται η απομάκρυνσή τους» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
   Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, όποιος θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει τα προγράμματα αυτά συνδυαστικά, ώστε να ανακουφιστεί χρηματοδοτικά στην μετεγκατάστασή του στο ΒΙΟΠΑ. «Ήδη μέχρι στιγμής δυο οικοπεδούχοι που έχουν την πολεοδομική άδεια έκαναν χρήση αυτών των προγραμμάτων και μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν ήδη τις επιχειρήσεις τους στο ΒΙΟΠΑ, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι θα διευκολυνθούν πλέον από την πολεοδομία και θα μπορούν να καταθέσουν φακέλους για να μπουν στα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα. Το θάρρος του ενός δίνει ελπίδα στους πολλούς» τόνισε κλείνοντας ο κ. Παπαδόπουλος.

   Με τα καλύτερα λόγια για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και τα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και τις σχέσεις των οικοπεδούχων με την διοίκηση του ΒΙΟΠΑ, μίλησε και ο πρόεδρος του συλλόγου οικοπεδούχων ΒΙΟΠΑ κ. Δημητριάδης. «Μέχρι στιγμής παλεύαμε μόνο με σχεδιασμούς. Πλέον θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρηματοδοτικά προγράμματα, σε συνδυασμό με την αλλαγή κάποιων κακών όρων που είχαμε στα συμβόλαιά μας από την διοίκηση του ΒΙΟΠΑ. Ευτυχώς έχουμε την βοήθεια που χρειαζόμασταν», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης
   Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης  χρηματοδοτείται μέχρι στιγμής με το συνολικό ποσό των 10.000.000 ευρώ δημόσια δαπάνη, ενώ αν υπάρχει ενδιαφέρον το ποσό αυτή η χρηματοδότηση θα πολλαπλασιαστεί. Μπορούν να συμμετάσχουν υφιστάμενες μεταποιητικές επιχειρήσεις με έναρξη δραστηριότητας πριν την 1/1/2009 και να έχουν πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών άνω των 30.000 ευρώ το οικονομικό έτος 2012 ή άνω των 100.000 ευρώ την τελευταία τριετία 2010-2012. Όμως γι’ αυτή την ιδιαιτερότητα θα συσταθεί επιτροπή η οποία θα ελέγχει τις αιτήσεις ενώ υπάρχει διαβεβαίωση από το υπουργείο πως όσες αιτήσεις γίνουν θα ικανοποιηθούν. Κάθε δικαιούχος που θα επιλεγεί θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί με 50% σε ανώτερη δαπάνη της τάξεως των 400.000 ευρώ, ενώ όπως προείπαμε, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν δεσμεύει την συμμετοχή των δικαιούχων σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα (πχ LEADER).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου