Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΣΟΓΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΛΟΓΩ ΠΛΗΜΥΡΡΩΝ ΣΤΑ ΤΕΝΑΓΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ.



   Με την αλλαγή της καλλιέργειας από καλαμπόκι σε σόγια, σκέφτονται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των Τεναγών οι αγρότες του κάμπου των Φιλίππων. Κι αυτό γιατί τα νερά από τα πλημμυρικά φαινόμενα αναμένεται να τραβηχτούν σε 20 περίπου μέρες και μόνο τότε θα μπορέσουν να μπουν τα μηχανήματα για να προετοιμάσουν τα χωράφια. Οπότε όπως φαίνεται θα χάσουν την καλλιέργεια του καλαμποκιού που ήταν σχεδόν μονοκαλλιέργεια.

   Σύμφωνα με όσα μας μετέφερε το μέλος της προσωρινής επιτροπής του αγροτικού συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης, τα νερά στα Τενάγη δείχνουν να υποχωρούν σταδιακά και αν δεν βρέξει άλλο, αρχές του Απριλίου ξεκινούν τα οργώματα. «Για φέτος επειδή όπως δείχνουν τα πράγματα θα χάσουμε την καλλιέργεια του καλαμποκιού, θα προσανατολιστούμε οι περισσότεροι στην καλλιέργεια της σόγιας, που κι αυτή είναι μια δυναμική καλλιέργεια, σημείωσε ο κ. Καλπακίδης. Έχει μικρότερο βιολογικό κύκλο από το καλαμπόκι και προσπαθούμε εδώ και μερικά χρόνια να την φέρουμε στην περιοχή μας. Όμως όπως φαίνεται κάποιοι δεν το θέλουν αυτό αφού χάνουν το μονοπώλιο και μας δημιουργούν προβλήματα απαξιώνοντας την καλλιέργεια της σόγιας». 

   Πιο συγκεκριμένα πριν λίγους μήνες έγινε μια διαβούλευση για την κατανομή του βιοντίζελ από σόγια και είχαν την περιοχή μας στα 240 κιλά ανά στρέμμα, προσπαθώντας να μας απαξιώσουν. Ευτυχώς οι αγρότες μας συμμετείχαν στην διαβούλευση και με παρεμβάσεις τους το ποσοστό αυτό ανέβηκε στα 350 κιλά, όπως ισχύει για όλη την Ελλάδα. Εδώ όμως οι αγρότες μας έχουν παράπονα από το ΓΕΩΤΕΕ. «Ζητήσαμε βοήθεια από το ΓΕΩΤΕΕ αλλά δυστυχώς άργησαν να καταλάβουν τι γίνετε και δεν την είχαμε, σημείωσε ο κ. Καλπακίδης. Ευτυχώς δεν χάσαμε την διαβούλευση. Βέβαια εμείς αποδείξαμε βάσει στοιχείων ότι ποιοτικά το δικό μας προϊόν είναι κατά πολύ καλύτερο και μπορεί να αποδώσει μέχρι 450 κιλά το στρέμμα. Αν μέναμε στα 240 κιλά θα μπορούσαμε να δώσουμε την σόγια μόνο για ζωωτροφή. Και το κυριότερο δεν είναι μεταλλαγμένη. Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες να ανεβάσουμε το ποσοστό αυτό στα 400 κιλά ανά στρέμμα αφού τόσο υπολογίζουμε για την παραγωγή μας και σ’ αυτό βοηθάει ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης».

   Σύμφωνα τώρα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας Ζαφείρη Μυστακίδη, πράγματι ενημερώθηκαν στο ΓΕΩΤΕΕ για την διαβούλευση από τους αγρότες, αλλά δεν είχαν πολύ χρόνο μπροστά τους, μια και η ενημέρωση έγινε κυριολεκτικά την τελευταία μέρα. «Εμείς όποτε μας ζητήθηκε κάτι πάντα ήμασταν κοντά στους αγρότες, σημείωσε ο κ. Μυστακίδης. Σ’ αυτή την περίπτωση όπως θυμάμαι προσπαθήσαμε να τεκμηριώσουμε επιστημονικά και να καταθέσουμε την άποψή μας στην διαβούλευση, αλλά ήταν τελευταία μέρα. Βέβαια πολλές φορές οι διαβουλεύσεις αυτές γίνονται προσχηματικά, πράγμα για το οποίο έχουμε διαμαρτυρηθεί έντονα αφού θέλουμε να έχει ουσία. Ευτυχώς τελικά είχαμε καλή κατάληξη. Και ζητάμε από τους αγρότες μας με τον ίδιο ζήλο να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε και τους αφορούν άμεσα».

   Όσον αφορά τώρα το που βρίσκετε στρεμματικά η παραγωγή σόγιας στην περιοχή μας, σύμφωνα με τον κ. Καλπακίδη το 2010 είχαμε 1500 στρέμματα, το 2011 διπλασιάστηκαν, το 1012 είχαμε μαζί με την Χρυσούπολη 9.000 στρέμματα και για φέτος υπολογίζουμε να ξεπεράσουμε τις 20.000 στρέμματα. Η σόγια αυτή επεξεργάζεται, το 20% γίνετε βιοντίζελ και κάποια άλλα υποπροϊόντα, ενώ το υπόλοιπο γίνετε ζωοτροφή. «Ένας από τους επόμενους στόχους μας είναι να μπορέσουμε λόγω του υψηλού ποιοτικά προϊόντος που παράγουμε στην περιοχή μας, να το διαθέσουμε για διατροφή, επεσήμανε ο κ. Καλπακίδης. Είναι ένα αποδεδειγμένα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν. Βέβαια πρέπει πρώτα να τελειώσουμε με τα θέματα των πλημμυρών στα χωράφια μας και να υλοποιηθούν οι μελέτες που υποσχέθηκαν γι’ αυτό. Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθεί και ο ενιαίος φορέας διαχείρισης που πιστεύουμε πως θα λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου