Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ "FREIZEIT 2013" ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ.



   Για την αδελφοποίηση της Καβάλας με τη Νυρεμβέργη και τα οφέλη που δεν αντλήσαμε ακόμη, έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν πολλές φορές. Και μπορεί να ξοδεύουμε τα μύρια όσα για συμμετοχή σε εκθέσεις επιμελητηρίων ή μεμονωμένων σε εκθέσεις τουρισμού, όμως για τρίτη χρονιά δεν συμμετείχαμε στην Έκθεση Τουρισμού και ελεύθερου χρόνου Freizeit 2013 της Νυρεμβέργης. Στην έκθεση αυτή η Καβάλα συμμετείχε συνεχώς από την αρχή της αδελφοποίησης και μάλιστα σε δωρεάν περίπτερο που μας έδινε ο δήμος Νυρεμβέργης στην αρχή και αργότερα σε πολύ μειωμένη τιμή.

   Όμως για τρίτη χρονιά ο δήμος Καβάλας αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην έκθεση που διεξήχθη από 27 Φεβρουαρίου έως και 3 Μαρτίου. Σύμφωνα με ανθρώπους της Δημωφέλειας, η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε την φετινή μας συμμετοχή. Όπως μας μετέφερε πάντως ο πρόεδρος του συλλόγου ΦΙΛΟΣ Σωτήρης Ξώγνος, η έκθεση αυτή έχοντας βρεθεί στην μέγγενη 2 παρόμοιων εκθέσεων, του Μονάχου και της Στουτγάρδης έχει μειωθεί από 9 μέρες σε 4 και φυσικά οι μαγικοί αριθμοί πλέον των 250.000  επισκεπτών είναι παρελθόν. Για φέτος καταμετρήθηκαν 95.000 επισκέπτες, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός, μια και η Γερμανία βρίσκεται σε μια κατάσταση υποβόσκουσας κρίσης. Αν και αυτός ήταν ένας λόγος της μη συμμετοχής του δήμου Καβάλας, τότε ίσως να έκαναν καλά.

   «Αν και οι θεματικές εκθέσεις της Freizeit 2013 παρέμειναν οι ίδιες, οι χώροι μειώθηκαν σε 6 μεγάλες αίθουσες» σημειώνει ο κ. Ξώγνος. «Για φέτος νεωτερισμός ήταν και η έκθεση Whisk(e)y, με εκθέτες από 12 χώρες. Ακόμα και Ινδοί ή Γερμανοί παραγωγοί παρουσίασαν τις δικές τους δημιουργίες. Φυσικά τα σκωτσέζικα Malt και Blended είχαν την τιμητική τους. Σ' αυτό συνέβαλε τα μέγιστα και ο τοποικός σύλλογος της Φρανκωνίας Highland Circle. Όλα ήταν σαν ένα παραδοσιακό βρετανικό χωριό». Στα τουριστικά, οι κλασσικές χώρες Bella Paese (Ιταλία), Αυστρία, Ισπανία, Γαλλία ήταν παρούσες, επίσης εξωτικοί προορισμοί, πολλά ομοσπονδιακά κρατίδια και καντόνια από την Ελβετία. Δεν έλειπαν βέβαια και οι μακρινοί προορισμοί όπως το Βιετνάμ και η Μογγολία. Για φέτος τιμώμενη χώρα ήταν η Τουρκία, που είχε διαμορφώσει τους χώρους της σαν ένα ανατολίτικο παζάρι. 

   Την Ελλάδα εκπροσώπησε όπως και τα τελευταία 3 χρόνια μόνη της η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Το μυστικό τους είναι ότι όλοι συμβάλλουν στα έξοδα, οι Ξενοδόχοι, το Επιμελητήριο, οι Δήμοι, η Περιφέρεια και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες», σημειώνει ο κ. Ξώγνος. «Φέτος το είχαν συνδυάσει και με προβολή παραδοσιακών Θεσσαλικών προϊόντων, όπως λάδι, ξηροί καρποί ή αποξηραμένα φρούτα, σπετζοφάϊ, ακόμα και χυμούς ΕΨΑ. Στο ίδιο περίπτερο ήταν και το ταξιδιωτικό γραφείο Reiseagentur IKON και όπως μας πληροφόρησε η υπεύθυνη, η χρονιά φαίνεται καλή και όπως όλα δείχνουν, οι Γερμανοί τουρίστες φέτος θα είναι πολλοί περισσότεροι από πέρυσι. Σ' αυτό παίζουν βέβαια ρόλο και οι φιλικές τιμές, που αν και δεν είναι πολύ μικρότερες από πέρυσι, παρέχουν στον πελάτη μερικά ελκυστικά πακέτα». 

   Ακόμη ο κ. Ξώγνος μας διαβεβαίωσε πως η Air Berlin θα συνεχίσει να πετά και φέτος από Νυρεμβέργη για Καβάλα, με ενδιάμεσο σταθμό την Βιέννη. Οι πτήσεις που θα γίνονται δυο φορές την εβδομάδα θα ξεκινήσουν τον Μάιο. «Όμως αν συνεχίσουμε να απουσιάζουμε από τις εκθέσεις και γενικότερα από τη αδελφή Νυρεμβέργη, ίσως χάσουμε αυτή την γραμμή» σημειώνει κλείνοντας ο κ. Ξώγνος. Τέλος να σημειώσουμε πως σήμερα ή αύριο φορτώνεται το πυροσβεστικό όχημα που προσέφερε ο δήμος Νυρεμβέργης στον δήμο Θάσου. Ελπίζουμε μέχρι το καλοκαίρι να προλάβουν να βγάλουν πινακίδες και να το χρησιμοποιήσουν αν χρειαστεί. Οι φωτογραφίες είναι από την τουριστική έκθεση της Νυρεμβέργης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου