Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Η ΚΑΒΑΛΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ.



    ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ.

    Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της νηστείας του Πάσχα. Από τους λαογράφους θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος την Καθαρά Δευτέρα «καθαρίζουν» ότι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της αποκριάς.

   Σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως π.χ. στην Ήπειρο, οι νοικοκυρές καθαρίζουν τις κατσαρόλες και όλα τα χάλκινα σκεύη από τα λίπη της αποκριάς με ζεστό σταχτόνερο μέχρι ν’ αστράψουν και βάφουν άσπρα τα πεζοδρόμια. Το πιάτο της ημέρας περιλαμβάνει νηστίσιμα, ως αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγοπότι της Αποκριάς. Χαλβάς, ταραμάς, ελιές, πίκλες, θαλασσινά, φασολάδα, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Τα νηστίσιμα συνοδεύονται από τη λαγάνα, ένα είδος άρτου χωρίς προζύμι, με ελλειπτικό σχήμα και πεπλατυσμένος για να ψήνεται εύκολα.

   Τη μέρα αυτή, μικροί και μεγάλοι, εξορμούν στην εξοχή για ένα ξέφρενο ολοήμερο γλέντι, που περιλαμβάνει νηστίσιμα φαγητά και κρασί και διανθίζεται με παραδοσιακά  τραγούδια και παιγνίδια. Η ονομασία Καθαρά Δευτέρα προέρχεται από τον καθαρισμό των ψυχών και των σωμάτων, που αρχίζει τη μέρα αυτή και συνεχίζεται όλη την Σαρακοστή. Φυσικά ο δήμος Καβάλας και η Δημωφέλεια δεν θα μπορούσαν να μείνουν μακριά από αυτή την γιορτή. Έτσι σε συνεργασία με τους συλλόγους της δημοτικής ενότητας Φιλίππων, κάλεσαν τους Καβαλιώτες και όχι μόνον στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων για τον παραδοσιακό αυτό εορτασμό. 

   Και ευτυχώς έπιασαν τόπο οι προσευχές και τα… μάγια του αντιδημάρχου Φιλίππων Θεόδωρου Παπαδόπουλου και του προέδρου της Δημωφέλειας Στέλιου Σχοινάκη και διαψεύστηκαν οι μετεωρολόγοι που προέβλεπαν άσχημο καιρό με βροχές. Μέχρι αργά το μεσημέρι ο καιρός κράτησε και ο χώρος των Φιλίππων γέμισε από κόσμο. Στους παρόντες ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, οι αντιδήμαρχοι Σάββας Εμφιετζής και Χριστόδουλος Μιχαλάκης και αρκετοί δημοτικοί και τοπικοί  σύμβουλοι. 

   Από τις 10 το πρωί ξεκίνησαν τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, όπου μικροί αλλά και μεγάλοι κατασκεύασαν χαρταετούς και άλλες αποκριάτικες χειροτεχνίες.  Ο αέρας βοήθησε  στο σήκωμα των χαρταετών με μικρούς και μεγάλους να το χαίρονται δεόντως. Λίγο αργότερα ξεκίνησε η μουσική και τα χορευτικά των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετείχαν. Για περισσότερες από 3 ώρες δεκάδες καλλιτέχνες έπαιξαν και τραγούδησαν παραδοσιακή, ποντιακή και  λαϊκή μουσική και τραγούδια. 

   Ο κόσμος συμμετείχε χορεύοντας τόσο στην κεντρική μεγάλη πίστα της εκδήλωσης, όσο και σε παρέες σε όλο τον χώρο. Με την βοήθεια των συλλόγων της δημοτικής ενότητας Φιλίππων είχαν παρασκευαστεί σαρακοστιανές λιχουδιές όπως φασολάδα, που προσφέρονταν με τουρσί, ελιές, ταραμά και λαγάνες. Η τιμή ήταν συμβολική (2 ευρώ) που θα δινόταν για κοινωφελείς σκοπούς, ενώ δωρεάν ήταν το κρασί.

   Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν να στηθεί αυτή η όμορφη γιορτή και ευχήθηκε να περάσουν τα δύσκολα και να έρθει ανάσταση για την Ελλάδα μαζί με την Ανάσταση του Χριστού σε 40 περίπου μέρες. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως την υγειονομική κάλυψη της εκδήλωσης είχαν οι Σαμαρείτες – Διασώστες του παραρτήματος Καβάλας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
 
ΣΧΟΛΙΟ
   Μπορεί ο κόσμος που συμμετείχε στην εκδήλωση να ήταν πολύς, όμως οι Καβαλιώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ήταν λίγοι. Ίσως η απόσταση, ίσως και ο καιρός που ήταν συννεφιασμένος, πάντως οι κάτοικοι της Καβάλας δεν ανταποκρίθηκαν. Για πάνω από μισή ώρα που γυρίσαμε μέσα στον κόσμο διαπιστώσαμε πως οι περισσότεροι ήταν κάτοικοι από την δημοτική ενότητα Φιλίππων, ενώ υπήρχαν και αρκετοί επισκέπτες από την Δράμα. Αυτό δείχνει πως τελικά ήταν μια καθαρά τοπική γιορτή και ο δήμος δεν μπόρεσε για ακόμη μια φορά να περάσει το μήνυμα στους κατοίκους της πόλης πως πρόκειται για μια εκδήλωση του δήμου. 

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΜΟ.

   Στο ρυθμό του βασιλιά Καρνάβαλου γιόρτασε όλη η χώρα το Σαββατοκύριακο και την Καθαρή Δευτέρα που μας πέρασαν. Έτσι  τελειώσαμε με τις φετινές απόκριες και μπήκαμε στην Σαρακοστή που είναι η τελική ευθεία για το Πάσχα. Εκτός από τον δήμο Καβάλας όλοι οι άλλοι δήμοι του νομού, άλλος λίγο άλλος πολύ οργάνωσαν εκδηλώσεις, με την συμμετοχή αρκετών δημοτών τους και όχι μόνο. Κι εδώ ήταν το στοίχημα φέτος, το οποίο όπως φαίνεται χάθηκε. Η συμμετοχή του κόσμου δυστυχώς δεν ήταν η αναμενόμενη. Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο ο καιρός που δεν βοήθησε και ο κόσμος μάλλον πέρασε περισσότερο οικογενειακά.

   Κυριακή πρωί και όλα ήταν έτοιμα στη Νέα Πέραμο για την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Μετά το Σαββατιάτικο κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού, στον παραλιακό πεζόδρομο κλήθηκαν την Κυριακή το πρωί μικροί και μεγάλοι για ένα γλέντι με δυνατή μουσική και άλλα δρώμενα. Όμως ο καιρός δεν βοήθησε καθόλου. Το κρύο ήταν αρκετό και η βροχή έρχονταν κι έφευγε. Έτσι λίγος ήταν ο κόσμος που προτίμησε να διασκεδάσει στην παραλία της Περάμου. Αρκετοί ήταν ντυμένοι καρναβάλια, ενώ ο δήμος φρόντισε ώστε να υπάρχουν κλόουν, ξυλοπόδαροι αλλά και εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης και μακιγιάζ για τα μικρά παιδιά. 

   Στην Κυριακάτικη εκδήλωση συμμετείχαν και αρκετοί σύλλογοι από την γύρω περιοχή. Το παράπονο των συμμετεχόντων πάντως εκτός από την απουσία του κόσμου ήταν και η απουσία των αρχών και των φορέων. Δυστυχώς έλαμψαν δια της απουσίας τους, με τον κόσμο να φαίνεται πως αυτή την απουσία θα την θυμάται. Από εκεί και μετά καρναβαλικές εκδηλώσεις την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στον δήμο Παγγαίου έγιναν στην παραλία Οφρυνίου και στο Οφρύνιο, στο Ποδοχώρι και στη Νικήσιανη με το κάψιμο των ψύλλων και στο Σιδηροχώρι με παρέλαση καρναβαλικών αρμάτων.

   Βέβαια όπως είπαμε ο κόσμος τελικά που είναι αυτός που ρυθμίζει τις εκδηλώσεις, κι έδειξε πως ίσως βαρέθηκε με όλα αυτά τα πολλά και μικρά και θέλει ίσως μια μεγάλη εκδήλωση. Ελπίζουμε να εισακουστεί από τους αρμόδιους. Άντε και ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου