Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΑΣΥΝΤΗΡΗΤΟΣ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ.



   Δυο χρόνια σχεδόν πέρασαν όταν συνεργείο της ΔΕΥΑΚ ξεκίνησε να συντηρεί τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό που περνάει από την παραλία της Ραψάνης και συνεχίζει την πορεία του δίπλα στον τοίχο που βρίσκεται στον κόμβο του Φαλήρου. Τότε όπως θυμόμαστε, απομάκρυνε τα τσιμέντα που τα… έφαγε η αλμύρα κι έβγαλε στο φώς τα σίδερα που είχαν τοποθετηθεί για ενίσχυση. Τότε μας είχαν ενημερώσει πως θα γίνει γενναία συντήρηση στα σίδερα της ενίσχυσης, θα καλουπωθεί και θα ξαναριχτεί τσιμέντο. 

   Όμως δυστυχώς όπως φαίνεται το έργο αυτό εγκαταλείφτηκε εν τη γενέσει του χωρίς να ολοκληρωθεί. Τα σίδερα ενίσχυσης από την αλμύρα της θάλασσας έχουν σκουριάσει και φοβόμαστε μήπως έχουν χάσει την συνοχή τους. Σύμφωνα με ανθρώπους της ΔΕΥΑΚ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προγραμματισμένο έργο συντήρησης στο συγκεκριμένο κομμάτι του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού, που στέλνει τα λύματα όλης της δυτικής Καβάλας στον βιολογικό της Άσπρης Άμμου. Και σκεφτόμαστε τι έχει να γίνει αν τελικά δεν αντέξει λόγω της σκουριάς και καταρρεύσει. Όλα αυτά τα λύματα θα καταλήξουν στην θάλασσα.

   Όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο διευθυντής έργων Άγγελος Λογγάρης, θα πρέπει να γίνει καθαρισμός των σίδερων από την σκουριά, η συντήρησή τους με κάποιο αντισκωριακό, η ενίσχυσή τους όπου χρειαστεί και η τοποθέτηση εκτοξευμένου σκυροδέματος (γκανάϊ λέγεται στην γλώσσα των ειδικών) που θα προστατεύσει τον σιδερένιο οπλισμό από την αλμύρα της θάλασσας. Και φυσικά θα ενισχύσει το κανάλι μέσα από το οποίο περνάνε οι αποχετευτικοί αγωγοί, κανονικός και εφεδρικός. Ένα απαραίτητο όπως μάθαμε έργο, που δυστυχώς όπως φαίνεται κι αυτό πάσχει από… χρηματοδότηση!

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς είναι λίγες οι περιοχές στην Ελάδα που διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο ή βιολογικό καθαρισμό και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κάνουν τα έργα και δεν τα φροντίζουν μετά καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή