Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΦΟΥΦΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.


   Ήταν περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 όταν στα εμπορικά καταστήματα της Καβάλας ξεκίνησαν να ανάβουν οι πρώτες φουφούδες. Στην αγορά του Αγίου Νικολάου στην αρχή, από τον Λάκη Μάγο που έχει πολλές θύμισες. Εκείνη την εποχή σε όλο τον Άγιο Νικόλαο κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα. Εκείνη την μέρα όμως η κυκλοφορία διακόπτονταν και το γλέντι που στήνονταν ήταν τρικούβερτο.

   «Το κάναμε για να ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας αλλά φυσικά το ευχαριστιόμασταν κι εμείς, θυμάτε ο κ. Μάγος. Θυμάμαι μια φορά που περνούσε μια νεκροφόρα, την σταματήσαμε και γύρω της στήσαμε μεγάλο γλέντι κόντρα σ’ αυτό που αντιπροσωπεύει. Άλλη χρονιά θυμάμαι είχαμε βάλει σούβλα με αρνί και οι περαστικοί μας ρωτούσαν αν είναι Πάσχα ή Χριστούγεννα. Μεγάλες στιγμές ζούμε κάθε χρόνο αυτή την μέρα. Φυσικά και σήμερα 31 Δεκεμβρίου του 2011 θα δώσουμε το παρών μας, αφού καμιά χρονιά δεν το διακόψαμε».

   Από τι πιο παλιές φουφούδες κι αυτή του Γιάννη Παπαιωάννου στην οδό Φιλώτα. «Λίγο μετά τον Μάγο ξεκινήσαμε κι εμείς, θυμάται ο Γιάννης. Το είχαμε δει εκεί και αποφασίσαμε να το κάνουμε στα τέλη της δεκαετίας του 80. Από εκεί και μετά ανελλιπώς κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς ανάβουμε το μαγκάλι. Είναι ένα έθιμο που τελικά τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε σε όλη την αγορά και μπορούμε πλέον να πούμε πως είναι θεσμός. Και φέτος παρά την οικονομική κρίση εμείς θα είμαστε στο στενό της οδού Φιλώτα».

   Από εκείνα τα χρόνια άναβε και η φουφού των αδελφών Μαμτσαδέλη. Ο Σίμος και ο Βασίλης πιστοί κάθε χρόνο ανάβουν τις φουφούδες τους πίσω από τις Καμάρες, επικουρούμενοι και από άλλους επαγγελματίες της περιοχής. Κι εδώ πολλές οι θύμισες. «Υπήρχαν χρονιές που πίσω από τις Καμάρες διασκεδάζαμε μέχρι που νύχτωνε, θυμάται ο Σίμος. Όλη η περιοχή μοσχοβολούσε  μπριζόλες, πανσέτες, λουκάνικα και άλλα καλούδια. Το κρασί και το τσίπουρο ρέουν άφθονα ενώ τα νταούλια, οι ζουρνάδες και τα κλαρίνα των αθίγγανων που έρχονταν για τα κάλαντα αλλά έπιαναν τα τσιφτετέλια, έδιναν το δικό τους χρώμα».

   Παλιά και η φουφού που ανάβει κάθε χρόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην οδό Γραβιάς στο παλιό Λουτρό. Διοργανωτής ο Παράσχος Καβούνης, έξω από το κατάστημά του οποίου υπήρχε μια μεγάλη καρούλα που την χρησιμοποιούσαν για τραπέζι. Κι εδώ το τρικούβερτο γλέντι κρατούσε μέχρι που νύχτωνε. Πολλές φορές από τον χορό σταματούσε η κυκλοφορία.

   Την τελευταία δεκαετία βέβαια υπάρχουν δεκάδες φουφούδες σε όλη την πόλη. Κάποιοι μάλιστα τις ανάβουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Τα τελευταία χρόνια διανθίστηκαν και με άλλα δρώμενα, όπως ζωντανή μουσική με ενισχυτές και μεγάφωνα. Επί διοίκησης Εριφυλλίδη μάλιστα και ο δήμος είχε στήσει κάποιες ψησταριές σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά αυτό το ζεστό, το παρεϊστικο το συναντάμε μόνο έξω από τα καταστήματα. Φυσικά επόμενο είναι από όλες τις φουφούδες να περνάνε οι άρχοντες του τόπου. «Κάποιοι έχουν το τακτ να προσφέρουν κι έναν μεζέ, κάποιοι άλλοι πάλι είναι από την… Πέρνη», μας είπαν χαρακτηριστικά.

   Και φέτος παρά την κρίση θα ανάψουν αρκετές από τις  φουφούδες της Καβάλας και θα μυρίσει η πόλη ψημένο κρέας. Μπορεί οι δουλειές να μην πήγαν πολύ καλά, όμως τα έθιμα πρέπει να κρατούνται. Και σίγουρα οι φουφούδες είναι κάτι πολύ έντονο από την ζωή της Καβάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου