Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ PLEUROTUS. Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ; ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ...

   Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, όπως φαίνεται θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς να γλιτώσουμε κάθε παραπανίσιο κάθε ευρώ. Έτσι, γιατί όχι, μπορούμε να αρχίσουμε να καλλιεργούμε στα σπίτια μας διάφορα προϊόντα, ούτως ώστε να μας έρχονται φθηνότερα. Όπως τα μανιτάρια, ο νοστιμότατος αυτός μεζές με τις πολλές βιταμίνες, πράγμα που οφείλεται στην ικανότητα που έχουν να μετατρέπουν με την βοήθεια ενός ενζύμου που διαθέτουν την κυτταρίνη, σε  υψηλής θρεπτικής αξίας ουσίες.

    Εδώ και λίγο καιρό διατίθενται από ορισμένα φυτώρια της περιοχής μας μανιτάρια που η επιστημονική τους ονομασία είναι PLEUROTUS OSTREATUS και που μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε στα σπίτια μας. Απευθυνθήκαμε στην Δήμητρα Καζάκου που διαθέτει φυτώρια και θερμοκήπια στη Νέα Καρβάλη όπου τα είδαμε και ζητήσαμε περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό το έδεσμα. Έτσι μάθαμε πως η όλη διαδικασία μέχρι να έρθει στα χέρια μας, είναι αρκετά απλή και συνάμα αυστηρή. Πρώτα παρασκευάζεται το υπόστρωμα ανάπτυξης που αποτελείται από μίγμα άχυρων διαφόρων δημητριακών και ψυχανθών όπως σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι ρεβίθι, φακές. Αυτό γίνετε γιατί χρειάζεται η υγρασία να είναι συνεχώς γύρω στο 70%, για να έχουμε την μεγαλύτερη παραγωγή.

   Αυτό το υπόστρωμα παστεριώνεται ή αποστειρώνεται με φυσικό τρόπο, δηλαδή θέρμανση, ώστε όλοι οι μικροοργανισμοί και πιθανά άλλοι οργανισμοί να σκοτώνονται. Ακολουθεί η σπορά στο υπόστρωμα του μυκηλίου του Pleurotus ostreatus σε τελική ποσότητα 2% του υλικού. Το τελικό μίγμα τοποθετείται σε σακιά σχετικά μικρά έως 40 εκατοστά, γιατί αν είναι μεγαλύτερα μπορεί να «ανάψουν» στο κέντρο και να καταστρέψουν την παραγωγή. Όλη η εικόνα θυμίζει ένα τούβλο καλυμμένο με νάιλον που έχει διάφορες τρύπες, από τις οποίες θα βγουν τα μανιτάρια. Για την επώαση του μύκητα χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία έως 25ο C, σκοτάδι και περίπου ένας μήνας, ώστε το μυκήλιο να παραλάβει όλα τα θρεπτικά από το άχυρο να ωριμάσει και να είναι έτοιμο για τα μανιτάρια μας.

   Από αυτή την χρονική στιγμή σύμφωνα με την κ. Καζάκου, μπορούμε να το πάρουμε στο σπίτι, αφού δεν υπάρχει θέμα με πιθανά λάθη στην παραγωγή. Αν κάτι δεν πάει καλά θα μειώσει την παραγωγή και δεν επηρεάζει το ίδιο το υλικό. Ιδανικές συνθήκες είναι λίγο φως, λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες με μέγιστη τους 25ο C και αρκετά ψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Αν δεν μπορείτε να τα καταφέρετε, ο καρπός θα είναι το ίδιο εξαιρετικός, αλλά δεν θα έχετε τόση καρποφορία. Τα σακιά όπως είπαμε έχουν μερικές τρύπες ώστε να εισάγεται το απαραίτητο οξυγόνο, άλλα δεν πρέπει να στεγνώνει το υπόστρωμα. Η τιμή είναι ανάλογα με την συσκευασία και αρχίζει από 11 ευρώ.

   Σύμφωνα με την κ. Καζάκου, αν έχετε μεγαλύτερες θερμοκρασίες δροσίστε λιγάκι, αλλά μην το σαπίσετε στο νερό. Η σωστή λύση είναι να το βάλετε σε ένα δροσερό μέρος όπως μια πιλοτή. Έτσι μπορούμε να έχουμε έως και τέσσερις παραγωγές ανά δεκαπενθήμερο, με την πρώτη σημαντικά μεγαλύτερη από τις άλλες. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες όπως τα χρυσά και τα άσπρα, ενώ το συνολικό βάρος των μανιταριών μπορεί να φτάσει το 1/3 του βάρους του σάκου. Η συλλογή των μανιταριών μπορεί να γίνεται όταν είναι επίπεδες οι άκρες ή ελαφρά σηκωμένες. Τέλος  τα κομμένα μανιτάρια μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για 10 ημέρες, ενώ μπορούμε να τα ψήσουμε, να τα τηγανίσουμε ή να τα μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους.

4 σχόλια:

  1. ΚΑΛΙΣΠΕΡΑ ,ΠΟΥ ΜΠΟΡΟ ΝΑ ΒΡΟ ΜΙΚΕΛΙΘΥ ΓΙΑ ΠΛΕΘΡΟΤΟΥς ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα Φυτώρια Καζάκου στη Νέα Καρβάλη. τηλέφωνο 2510-316024

      Διαγραφή
  2. ΟΤΑΝ ΒΓΟΥΝΕ ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ Ή ΤΑ ΞΕΡΙΖΩΝΟΥΜΕ;
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ;
    ΕΑΝ ΤΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΙΣΩΣ ΒΓΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ....
    ΕΝΩ ΕΑΝ ΤΟ ΞΕΡΙΖΩΣΟΥΜΕ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΒΓΟΥΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ξεριζώνουμε... αλλά για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα Φυτώρια Καζάκου στη Νέα Καρβάλη, τηλ. 2510-316024

    ΑπάντησηΔιαγραφή