Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Ο "ΔΙΟΝΥΣΟΣ" ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.


   Ήταν οι αρχές της δεκαετίας του ΄70, όταν εκεί ψηλά στον Άγιο Σίλα ξεκίνησε να λειτουργεί ένα εξοχικό κέντρο, που έμελλε να στιγματίσει την νυχτερινή ζωή της Καβάλας για δυο τουλάχιστον δεκαετίες. Αυτό ήταν το κοσμικό κέντρο Διόνυσος. Όπως μας δείχνει μια παλιά φωτογραφία, πολύς ήταν ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στα εγκαίνια του Διόνυσου.

   Από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, έδειξε ότι ο κόσμος έψαχνε για έναν τέτοιο τρόπο διασκέδασης, αφού καθημερινά το κέντρο ήταν κατάμεστο. Η θέα ήταν φανταστική, αφού όλη η Καβάλα βρισκόταν στα πόδια σου. Και επειδή με τον καιρό έγινε μόδα, δεν υπήρχε σωματείο και σύλλογος της εποχής που να μην έκανε τον ετήσιο χορό του στον Διόνυσο.
Πολύς κόσμος στα εγκαίνια του Διόνυσου στις αρχές του 1970.
 
Από τα πιο πλούσια των καπνεμπόρων και των τραπεζικών, μέχρι τα πιο φτωχά των εργατών. Θεωρούταν από τα πιο σικ μαγαζιά, όχι μόνο της Καβάλας αλλά και όλης της γύρω περιοχής, αφού μάζευε κόσμο και από τους γύρω νομούς. Τα τελευταία χρόνια της λειτουργίας του, ο Διόνυσος άλλαξε στυλ και λειτουργούσε σαν πιάνο μπαρ. Τελικά στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1994, μια μεγάλη φωτιά τον κατέστρεψε ολοκληρωτικά, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών να τον σώσουν.
Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών ο Διόνυσος καταστράφηκε ολοσχερώς.

   Από τότε και μέχρι σήμερα δυστυχώς όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας, τα πράγματα στον Διόνυσο σε τίποτα δεν θυμίζουν την παλιά του αίγλη. Μετά την φωτιά, δεν μπήκε ούτε τούβλο πάνω στο τούβλο. Ούτε τα αποκαΐδια δεν μάζεψαν από κει. Πολλοί είναι οι τουρίστες αλλά και οι περαστικοί που συχνά σταματάνε για να θαυμάσουν την Καβάλα από ψηλά και δυστυχώς τα σχόλιά τους δεν είναι καθόλου κολακευτικά. Στέκεται ερειπωμένος εδώ και χρόνια από τότε που κάηκε. Και την περασμένη Δευτέρα ο Διόνυσος, ή όπως τον αποκαλούν πλέον το «τουριστικό περίπτερο του Αγίου Σίλα» και η εκμίσθωσή του ήταν ένα από τα θέματα της συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. «Εκμίσθωση του ακινήτου: Τουριστικό Περίπτερο Αγίου Σίλα» ήταν η επ’ ακριβώς ονομασία του θέματος, που σήκωσε μεγάλη κουβέντα στο δημοτικό συμβούλιο.
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

   Ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής την προηγούμενη Παρασκευή είχε παραθέσει τις λεπτομέρειες του θέματος στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Καβάλας, όπου και είχε εγκριθεί. Η συζήτηση όμως του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο δε συνάντησε την ίδια προθυμία. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την αξιοποίηση του ακινήτου, που πέρασε πλέον στην αρμοδιότητα του δήμου. Ο κ. Σιμιτσής ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους  να του δώσουν την δυνατότητα να το συζητήσει με όσους ενδιαφέρονται σοβαρά. Δυο λύσεις προτάθηκαν. Η πρώτη είναι να αναπλαστεί ο Διόνυσος από τον δήμο πράγμα πολύ δύσκολο μια και χρειάζονται πολλά χρήματα και η δεύτερη να μισθωθεί και ο μισθωτής να αναλάβει την ανάπλασή του. Τέθηκαν ακόμη και προτάσεις για να λειτουργήσει αναψυκτήριο και εκθετήριο τοπικών προϊόντων ή να δημιουργηθεί εκθετήριο της Εγνατίας οδού στον ένα όροφο και εκθέματα σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία.
Το δημοτικό συμβούλιο της Καβάλας αποφάσισε την εκμίσθωσή του Διόνυσου.

   Βέβαια το σίγουρο είναι πως δύσκολα θα λειτουργήσει νυχτερινό κέντρο από την στιγμή που γειτνιάζει με το νοσοκομείο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης τόνισαν στις τοποθετήσεις τους πως δεν είναι αντίθετοι στην πρότασης της εκμίσθωσης, αλλά πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να καθοριστούν οι χρήσεις του χώρου και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία εκμισθώσεως. Η διοίκηση βέβαια ξεκαθάρισε ότι τους όρους εκμίσθωσης θα τους θέσει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις. Τελικά στην ψηφοφορία το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με τον Βασίλη Λιόγκα να δηλώνει «παρών» ενώ οι Άρης Βέρος και Ηλίας Ιωαννίδης ψήφισαν αρνητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου