Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ ΚΑΙ Η "ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ" ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΣΑΝ ΜΑΓΝΗΤΗΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ.


   Τελευταία ουσιαστικά μέρα του φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα – Ημέρες Κοσμόπολις – Χοροί του Κόσμου 2012» ήταν η περασμένη Τρίτη 3 Ιουλίου για την συνοικία της Παναγίας. Πολύς κόσμος ανηφόρισε στην Παλιά Πόλη στην οποία από τις 8 το βράδυ απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από την διασταύρωση με την οδό Μεχμέτ Αλή και μέχρι τον Φάρο. Επισκέφτηκαν τα περίπτερα των χωρών που συμμετείχαν αλλά και τα περίπτερα των συλλόγων που κι αυτοί με την σειρά τους έλαβαν μέρος στην μεγάλη αυτή γιορτή της Καβάλας.
Το περίπτερο του συλλόγου της Παναγίας.

   Πρώτο περίπτερο του πολιτιστικού συλλόγου Παναγίας «Το Κάστρο» που τα μέλη τους ως οικοδεσπότες στο σπίτι τους καλωσόριζαν τους επισκέπτες. Αμέσως μετά το περίπτερο της Ινδίας με τους μουσικούς και τα μέλη του χορευτικού να βρίσκονται συνεχώς σε… κίνηση. Χοροί που δεν τους είχαμε ξαναδεί από κοντά ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια μας.
Το περίπτερο της Ινδίας.

Η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που συμμετείχε εκτός από την Ελλάδα ήταν η Βοσνία Ερζεγοβίνη με το όμορφα στολισμένο περίπτερό τους στην συνέχεια. Κι εδώ τα μέλη του χορευτικού έδειχναν στους περαστικούς τους γρήγορους χορούς τους.
Το περίπτερο των ΜΚΟ.

   Αμέσως μετά το περίπτερο τριών ΜΚΟ των Γιατρών του Κόσμου, των εθελοντών κατά του καρκίνου και του συλλόγου για το παιδί και την οικογένεια «ΠΝΟΗ», που με προθυμία συμμετείχαν στο φεστιβάλ προβάλλοντας τους σκοπούς τους. Το πιο θορυβλωδες ίσως περίπτερο ήταν αυτό της Τουρκίας που συναντήσαμε στην συνέχεια.
ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι νεαροί Τούρκοι χορευτές και χορεύτριες με την συνοδεία της ποντιακής λύρας δεν έλεγαν να σταματήσουν τον χορό τραβώντας συνεχώς να χορέψουν και οι επισκέπτες του φεστιβάλ. Ακόμη ένα «δικό» μας περίπτερο στην συνέχεια που στέγαζε την Στέγη Πολιτισμού της Νέας Καρβάλης αλλά και τον σύλλογο Λημνιών της Καβάλας. Μεζεδάκια και ουζάκι στην ημερήσια διάταξη για το καλωσόρισμα.
Πολύς ο κόσμος που ανηφορησε στην Παναγία.

   Επόμενο περίπτερο αυτό του Μεξικού τα μέλη του οποίου συχνά πυκνά είχαν χορευτικές εξάρσεις. Και τελευταίο αλλά σίγουρα πρώτο αν προτιμούσες να τα περάσεις ανάποδα το περίπτερο της Ινδονησίας. Κι εδώ τα εκθέματα αλλά και η πολυχρωμία των στολών των μελών της αποστολής τραβούσαν σα μαγνήτης τους επισκέπτες.
Γιορτή της Πίτας.

Τέλος στην πλατεία του παλιού νοσοκομείου πολλές γυναίκες έφτιαξαν νοστιμότατες πίτες τις οποίες και μοιράστηκαν με τον κόσμο συνοδευόμενες από λευκό και κόκκινο κρασί.
"Ρεμπέτικη Κομπανία" του Κώστα Λιούμπα.

   Μετά τις 9.30 το βράδυ και την στιγμή που ανέτειλε το ολόγιομο φεγγάρι μια και την Τρίτη υπήρχε πανσέληνος η ρεμπέτικη κομπανία του Κώστα Λιούμπα ξεκίνησε να προσφέρει μουσικές στιγμές. Ρεμπέτικα αλλά και παραδοσιακά ακούσματα καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο μπροστά στο άγαλμα του Μεχμέτ Αλή. Η μουσική πανδαισία κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που χόρεψαν απολαμβάνοντας την όμορφη καλοκαιρινή βραδιά.
Πλατεία Μεχμέτ Αλή.

 Χθες στην Παλιά Μουσική η Θουκυδίδειος Ακαδημία γιόρτασε την επί 50 χρόνια λογογραφία και διδαχή του Κώστα Ζουράρι με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ελληνική Δημοκρατία» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός. Και στα «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων πραγματοποιήθηκε η 6η Χορευτική συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Καβάλας.
Πανσέληνος και Θάσος!

Για σήμερα Πέμπτη, στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων θα παρουσιαστούν οι χορευτικές ομάδες των χωρών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ ενώ αύριο Παρασκευή το φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα – Ημέρες Κοσμόπολις – Χοροί του Κόσμου 2012» θα κλείσει την σειρά των εμφανίσεών του για φέτος με μια παράσταση με όλες τις ξένες αποστολές στην παραλία της Καβάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου