Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ.


   Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών η σημερινή 15η Σεπτεμβρίου και ο Τομέας Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης συντονίζει όπως κάθε Σεπτέμβριο εθελοντικές δράσεις σε όλη Ελλάδα. Την ημέρα αυτή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου έρχονται κοντά, αφού εθελοντικά εκτελούν την ίδια δραστηριότητα. Ο συντονιστής της διεθνούς αυτής πρωτοβουλίας είναι ο μη-κυβερνητικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Ocean Conservancy που εδρεύει στη Washington, DC των ΗΠΑ. Βέβαια από το 1983, η HELMEPA ξεκίνησε συντονισμένες καλοκαιρινές εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, ενώ τότε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρόσκοποι και μαθητές συμμετείχαν σε εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών, κυρίως στην Αττική.

   Έτσι λοιπόν και φέτος η HELMEPA, συντονιστής της δράσης στην Ελλάδα, προσκαλεί τα μέλη της, συνεργαζόμενους φορείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες σε όλη την χώρα να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, αφιερώνοντας μία ημέρα στον καθαρισμό αγαπημένης τους ακτής ή/και του βυθού.   Για την περιοχή μας οι δράσεις θα γίνουν με τον συντονισμό του γραφείου Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του κεντρικού λιμεναρχείου Καβάλας.  Έτσι από σήμερα και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου καλούνται η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ο δήμος, τα μέλη αλιευτικών και ναυταθλητικών συλλόγων της Καβάλας και οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να συντονιστούν και να καθαρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ακτές γίνετε.
 
   Ήδη η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Καβάλας προσανατολίζεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα δράσεις καθαρισμού των ακτών σε συνεργασία με σχολεία αλλά και απλούς πολίτες. Μάλιστα η HELMEPA ζητά οι εθελοντές να καταγράψουν όλα τα σκουπίδια που θα συγκεντρώσουν. Η επεξεργασία των στοιχείων αυτών δίνει χρήσιμα στοιχεία για τη σύνθεση και την προέλευση των απορριμμάτων και δημοσιοποιούνται με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων για την πρόληψη της ρύπανσης από απορρίμματα.

   Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα περσινά στοιχεία που δίνει η HELMEPA, όταν στην εξόρμηση του 2011 πήραν μέρος 2.600 εθελοντές από 144 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, πραγματοποιώντας 74 καθαρισμούς ακτής και βυθού σε 67 περιοχές της Ελλάδας. Κατά την εξόρμησή τους σε παραλίες, λιμάνια, λίμνες και βυθό, οι εθελοντές κάλυψαν συνολική απόσταση μήκους 62 χιλιομέτρων, συλλέγοντας και καταγράφοντας σχολαστικά πάνω από 12 τόνους σκουπιδιών, για να τα στείλουν στο ένα και μοναδικό μέρος που τους αρμόζει: τους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

   Η πρώτη δεκάδα των πολυπληθέστερων απορριμμάτων φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, με τα αποτσίγαρα να αναδεικνύονται για άλλη μια φορά πρώτα σε αριθμό. Τα περισσότερα από 100.000 αποτσίγαρα, που με τόση υπομονή και κόπο μάζεψαν από τις παραλίες οι εθελοντές, θα σχημάτιζαν στη σειρά ένα… αποτσίγαρο-γίγαντα μήκους άνω των 2 χιλιομέτρων! Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν πλαστικά μπουκάλια, καλαμάκια, καπάκια και αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών.

Τα 10 πολυπληθέστερα σκουπίδια στις ελληνικές ακτές το 2011
Αριθμός
Ποσοστό
Αποτσίγαρα
101.202
59,9%
Πλαστικά μπουκάλια
12.562
7,4%
Καλαμάκια
11.365
6,7%
Καπάκια
10.757
6,4%
Αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών/ποτών
6.718
4,0%
Πλαστικές σακούλες
6.350
3,8%
Συσκευασίες τροφίμων
3.075
1,8%
Γυάλινα μπουκάλια
2.423
1,4%
Χάρτινες σακούλες
2.287
1,4%
Ποτήρια, πιάτα, πηρούνια, μαχαίρια, κουτάλια
2.011
1,2%
ΣΥΝΟΛΟ
158.750
93,9%

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου