Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΘΗΝΑ - ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ. ΤΑΞΙΔΙ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ.


   Τον λένε Βασίλη Καρυοφυλλίδη κι έχει μια πολύ μεγάλη αγάπη. Τον Πόντο. Ποντιακής καταγωγής κι ο ίδιος το 2003 επισκέφτηκε αεροπορικώς την Τραπεζούντα του Πόντου κι από τότε η Πατρίδα των παππούδων του μπήκε για τα καλά στην καρδιά του. Κοιμόταν και ξυπνούσε με την ιδέα πότε θα ξαναπάει, ώστε να επισκεφτεί και την Παναγία Σουμελά. Το 2010 έμαθε πως η καμπάνα της Παναγίας Σουμελά θα χτυπήσει ξανά μετά από πολλά χρόνια και θα πραγματοποιηθεί εκεί θεία λειτουργία. Τα οικονομικά του όμως δεν του επέτρεψαν να κάνει αυτό το ταξίδι. Έμεινε και άνεργος, οπότε για 2,5 περίπου χρόνια κρατούσε το όνειρο στην καρδιά του.
Ο Βασίλης στην παραλία της Καβάλας.

   Και φέτος το αποφάσισε. Θα πήγαινε στην Τραπεζούντα με το ποδήλατό του, έτσι για να πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Το αποφάσισε στις αρχές του Αυγούστου και αφού προετοιμάστηκε,  στις 10 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε από το Ολυμπιακό Χωριό στις 9 το πρωί, περνώντας από τον Άγιο Διονύσιο Αχαρνών και καταλήγοντας στο νέο μουσείο της Ακρόπολης. Από τον Ιερό χώρο λοιπόν της Ακρόπολης συμβολικά κατευθύνθηκε με τα πόδια προς το εκκλησάκι της Παναγίας Παντάνασσας στην πλατεία Μοναστηρακίου και από εκεί επίσημα ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι για την περιοχή του Πόντου στην βορειοανατολική Τουρκία.
Ο Βασίλης με τον γ/γ της Λέσχης Ποντίων Καβάλας Γιώργο Χαρπαντίδη που του έδωσε διάφορα δώρα. Η Λέσχη τον φιλοξένησε στην Καβάλα.

   Μετά από διανυκτερεύσεις σε Θήβα, Λαμία, Λάρισα, Βέροια όπου προσκύνησε την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο και την Θεσσαλονίκη, έφτασε αργά μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 15 Σεπτεμβρίου και εν μέσω βροχής στην Καβάλα. Τον υποδέχτηκε ο γενικός γραμματέας της Λέσχης Ποντίων καβάλας Γιώργος Χαρπαντίδης και φιλοξενήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο. Εμείς συναντήσαμε τον Βασίλη το πρωί της Κυριακής, λίγο πριν ξεκινήσει και είδαμε στα μάτια του την φλόγα να πετύχει τον σκοπό του. «Είναι ένα τάμα ζωής που θα πραγματοποιήσω όχι μόνο για μένα αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, με την ευχή να ξεφύγει από την κρίση, μας είπε ο Βασίλης λίγο πριν ανέβει στο ποδήλατό του και ξεκινήσει για τον επόμενο σταθμό του την Κομοτηνή. Η Παναγία Σουμελά 16 αιώνες πριν πέταξε με θαυματουργό τρόπο από το σημείο αυτό της Αθήνας με τη βοήθεια αγγέλων κι εγώ 16 αιώνες μετά θα ποδηλατήσω στα χνάρια Της με την βοήθεια του ποδηλάτου μου. Ελπίζω να με βοηθήσει και να τα καταφέρω».
Σε 4 μέρες υπολογίζει να καλύψει τα 460 χλμ για την Κωνσταντινούπολη.

   Οι γονείς και οι φίλοι του στην αρχή αντέδρασαν, αλλά όταν τον είδαν αποφασισμένο του ευχήθηκαν να τα καταφέρει. Λίγο πριν ξεκινήσει από την Αθήνα μάλιστα του είχαν ετοιμάσει γιορτή με ποντικές λύρες, νταούλια και τραγούδια. «Βοήθειες είχα πολύ μικρές κι εκείνες όχι από επίσημους φορείς, αλλά περισσότερο από φίλους και ξένους ανθρώπους που έμαθαν τι κάνω και από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κοντά μου, μας λέει. Βέβαια κι εγώ στην αρχή δεν ήθελα πολύ δημοσιότητα, αλλά τελικά μέσω διαδικτύου η προσπάθειά μου έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Όπου φτάνω με περιμένουν και με βοηθούν. Την Τρίτη το βράδυ θα φτάσω στους Κήπους στα σύνορα και θα περάσω στην Τουρκία. Κι εκεί έχω διαδικτυακούς φίλους που θα με περιμένουν και θα με βοηθήσουν. Αν όλα πάνε καλά στο τέλος του Σεπτέμβρη θα είμαι στην Τραπεζούντα και στις 15 Οκτωβρίου θα επιστρέψω στην Αθήνα, έχοντας διανύσει πάνω από 4.500 χιλιόμετρα, ενώ θα έχω περάσει πάνω από 200 πόλεις και χωριά».
Με φόντο τις Καμάρες αποχχαιρετά την Καβάλα.

   Αποχαιρετίσαμε στις Καμάρες τον Βασίλη, όπου ζήτησε να φωτογραφηθεί στην πινακίδα που γράφει προς Κωνσταντινούπολη. Με την συνοδεία της αστυνομίας για την προστασία του, θα περνούσε από Ξάνθη και θα διανυκτέρευε στην Κομοτηνή. Μάλιστα δώσαμε ραντεβού αύριο Τρίτη το πρωί να μιλήσουμε στο «Στούντιο 7» λίγο πριν μπει στην Τουρκία. Βλέποντας την φιγούρα του να ξεμακραίνει σκεφτήκαμε πόσο μεγάλη και δύσκολη είναι αυτή του η απόφαση. Μας υποσχέθηκε στον γυρισμό του να σταματήσει και πάλι στην Καβάλα, για να μας περιγράψει το μεγάλο αυτό ταξίδι. Το ταξίδι της ζωής του!

2 σχόλια:

  1. mpravo re file eime poli perifanos gia ayti sou thn prospathia,h panagia soumela na se boeithisi kalo dromo se perimenoumai sthn athina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Congratulations!
    Excellent article and very good presentation.

    Thanks

    Chris

    ΑπάντησηΔιαγραφή