Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ.


   Άνοιξε με κάθε επισημότητα την περασμένη Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου το βράδυ τις πύλες της η 20η έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας «KAVALAHEXPO 2012». Την ευλογία στο ξεκίνημα της έκθεσης έδωσε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κκ Προκόπιος, ευχόμενος καλή επιτυχία στην προσπάθεια των μελών του επιμελητηρίου.
 
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του επιμελητήριου Άγγελος Τσατσούλης αναφερόμενος στο ξεκίνημα της έκθεσης πριν 20 χρόνια όταν εξαιτίας ενός προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG, το Επιμελητήριο είχε διοργανώσει στο φουαγιέ της τότε Νομαρχίας την πρώτη του έκθεση.
 
«Η υποδοχή από τους επιχειρηματίες και τους πολίτες της Καβάλας ήταν ενθουσιώδης κι έτσι σιγά σιγά γεννήθηκε η ιδέα μιας μεγάλης έκθεσης στην Καβάλα από τον αείμνηστο πρόεδρο μας τον Απόστολο Μαρδύρη. Τα χρόνια πέρασαν, η έκθεση εξελίχθηκε αλλάξαμε όνομα και τοποθεσία, πήγαμε στο λιμάνι και τελικά βρήκε τον δικό της χώρο στο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδυρης», όπου και διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια πλέον ως KAVALA ΗEXPO . Είναι σημαντικό για όλους εμάς που συμβάλαμε σ’ αυτή την προσπάθεια να βλέπουμε χρόνο με τον χρόνο την εξέλιξη και αναβάθμιση της», σημείωσε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο πρόεδρος.

   Αμέσως μετά συνέχισε αναφερόμενος στην κρίσιμη κατάσταση που περνά η χώρα, αναφέροντας κάποιους πραγματικά δραματικούς αριθμούς. «Οι στιγμές που ζούμε είναι πολύ καθοριστικές, καθώς οι αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα είναι από τις κρισιμότερες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Κυρίως διότι με βάση αυτές, θα κριθεί αν η χώρα μας θα παραμένει στο ευρώ, ή θα επιστρέψει πίσω στο χάος της δραχμής. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, το δημόσιο χρέος παρά το PSI αναμένεται να φθάσει τα 335 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθούν οι επόμενες δόσεις από την τρόικα.
 
   Παράλληλα, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 6%, αυξάνοντας το χρέος στο 166% του ΑΕΠ. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 23% και μισθοί έχουν μειωθεί κατά 16,7% σε σχέση με το 2007. Η αύξηση του δημοσίου χρέους παρά τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, είναι αναμενόμενο ότι προκαλεί μεγάλες ανησυχίες πρώτα στον ελληνικό λαό και στη συνέχεια στις αγορές και στους θεσμικούς πιστωτές. Όσες πρόσθετες θυσίες και να κληθεί να κάνει ο ελληνικός λαός, είναι σαφές ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο. Το έλλειμμα πρέπει να μηδενιστεί, οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν. Δεν χωρούν άλλες δικαιολογίες» τόνισε με έμφαση ο κ. Τσατσούλης.

   Στην συνέχεια απευθυνόμενος στον υφυπουργό εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο του υπενθύμισε κάποια από τα προβλήματα των επιχειρηματιών του επιμελητηρίου. Τις ρυθμίσεις δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού δημόσιου, τα προβλήματα υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, την επιδότηση κόστους μισθοδοσίας 12% το ΤΕΜΠΕ, τις ΕΟΖ και την αναβάθμιση του εμπορικού λιμένα Καβάλας. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσατσούλης αναφέρθηκε στα στοιχεία της φετινής έκθεσης. Έτσι φέτος συμμετέχουν πάνω από 180 εκθέτες Ελληνικών και Αλλοδαπών επιχειρήσεων.
 
  Πέρα από τις επιχειρήσεις, συμμετέχουν αξιωματούχοι και εκπρόσωποι οργανισμών από 6 χώρες, την Κύπρο, την Βουλγαρία (Επιμελητήρια Yambol και Dobrich), την Ρουμανία (Επιμελητήριο της Κωστάντζας), την Αρμενία (Εθνικός Οργανισμός Μικρομεσαίων), την Τουρκία (Δήμος Σαμψούντας και Επιμελητήρια Τραπεζούντας και Zonguldak) και από τη Σερβία έχουμε τη συμμετοχή 3 Επιμελητηρίων των περιοχών Λέσκοβατς, Κράλιεβο, Βοϊβοντίνα και για πρώτη φορά συμμετοχή από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων της Σερβίας. Συμμετέχουν ακόμη επιχειρήσεις από 10 Επιμελητήρια της χώρας από Έβρο, Ροδόπη Ξάνθη Δράμα , Θεσσαλονίκη , Χαλκιδική, Κόρινθο, Τρίπολη, Ιωάννινα και Αττική.

   Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θυμήθηκε κάποια χρονιά που ο ίδιος ήταν εκθέτης, συγκρίνοντάς την με την θέση από την οποία βρίσκετε σήμερα. «Η έκθεση αυτή είναι σημαντική για την Καβάλα, ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχει από την κεντρική διοίκηση μια κλιμάκωση της δύσκολης προσπάθειας να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, σημείωσε μεταξύ των άλλων ο υφυπουργός. Είμαι αισιόδοξος πως θα γίνει αυτό, αλλά για τα καταφέρουμε πρέπει να ολοκληρωθούν τα μέτρα του Φεβρουαρίου ώστε να πάρουμε την δόση. Αν γίνει αυτό θα εξοφληθούν οι οφειλές των 6 δις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που θα είναι μια τονωτική ένεση για όλους. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να ανοίξουν οι στρόφιγγες παροχής ρευστότητας. Αυτές οι δυο ενέργειες θα λειτουργήσουν ως καταλύτες για να ανάψει η φωτιά της ανάπτυξης. Πρέπει να φέρουμε εις πέρας αυτή την προσπάθεια».

   Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε στα θέματα που έθεσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου. «Τόσο η επιδότηση του 12% όσο και το ΤΕΜΠΕ ελπίζω να ξεμπλοκαριστούν μόλις έρθει η δόση. Για το λιμάνι προχωρά η σιδηροδρομική σύνδεση, ενώ δεν υπάρχει ακόμη σχέδιο ιδιωτικοποίησής του. Τέλος έχω να σας μεταφέρω πως χθες συζητήθηκε σχέδιο νόμου που αφορά τις ρυθμίσεις για ασφαλιστικές εισφορές, που θα δώσουν ανάσα στην αγορά και στις επιχειρήσεις» τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

   Χαιρετισμούς απεύθυναν ακόμη ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης που μεταξύ των άλλων ζήτησε να γίνει ειδική συνεδρίαση στην Βουλή για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε να ακουστούν τα προβλήματα, καθώς επίσης  και ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Αμέσως μετά το επιμελητήριο τίμησε επιχειρηματίες που συμμετέχουν συνεχώς για 20, 18 και 17 χρόνια στην έκθεση. Στην συνέχεια ο υφυπουργός έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων της 20ης έκθεσης του επιμελητηρίου Καβάλας και όλοι οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στα περίπτερά της. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά μέχρι την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου