Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ.


   Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1922 οι Τούρκοι μπαίνουν στη Σμύρνη και στις 18 του ίδιου μήνα ολοκληρώνεται η εκκένωση της Μ. Ασίας από τα ελληνικά στρατεύματα. Ο τρομερός απολογισμός της μικρασιατικής καταστροφής είναι: 50.000 νεκροί, 75.000 τραυματίες. Κοντά 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πανάρχαιες πατρογονικές εστίες τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς, θύματα του μικρασιατικού πολέμου.

 
   Σε δισεκατομμύρια δραχμές ανέρχονται οι υλικές καταστροφές και ζημιές από τον πόλεμο και τις ακίνητες περιουσίες που εγκαταλείφθηκαν ή καταστράφηκαν. Για να μη ξεχαστούν όλα αυτά τα γεγονότα  αποφασίστηκε η 14η Σεπτεμβρίου να είναι η επέτειος της καταστροφής της Μικράς Ασίας - Ανατολικής Θράκης. Έχει ανακηρυχθεί ημέρα περισυλλογής και μνήμης των αξέχαστων πατρίδων και των θυμάτων της Μικρασιατικής τραγωδίας 1914-1924.

   Μερικές από αυτές τις μνήμες περιγράφονται στο βιβλίο της Κατίνας Λαχουβάρη-Χατζηκωνσταντίνου «Δύσκολα χρόνια. Από την Σμύρνη στην Καβάλα, στο Ορφανοτροφείο, Πόλεμος και Κατοχή» που παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου από τον σύλλογο Μικρασιατών  Καβάλας, που τιμά με τον τρόπο αυτό την επέτειο.
 
Η κυρία Κατίνα γεννήθηκε το 1917 στο Οδεμήσιο της Σμύρνης, έζησε την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής και οι πικροί δρόμοι της προσφυγιάς την έφεραν στην Καβάλα το 1925. Ρίζωσε εδώ η ορφανή προσφυγοπούλα και μοιράστηκε την κοινή τύχη των ξεριζωμένων. Έφυγε από την ζωή το 2005.

   Το βιβλίο της όμως είναι μια παρακαταθήκη μνήμης και μια σπαρακτική μαρτυρία ζωής από έναν απλό άνθρωπο που έζησε τα πραγματικά δύσκολα εκείνα χρόνια και σε περασμένη ηλικία αποφάσισε να καταθέσει τα οδυνηρά προσωπικά του βιώματα και να γράψει τους απλούς στοχασμούς του για όλα εκείνα που τυράννησαν την γενιά του, όπως είπε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Μανώλης Ζαχαρόπουλος. Κάποια σημεία του βιβλίου καθώς επίσης και μερικές περιγραφές, διάβασαν ο αντιπρόεδρος Κυριάκος Λυκουρίνος, η γενική γραμματέας Σοφία Τσίγγου, και τα μέλη Χριστίνα Παπαπαναγή και Κατερίνα Κελέσογλου.

   Ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας εγκαινίασε μάλιστα χθες Κυριακή το μουσείο που ετοιμάστηκε με παλιά αντικείμενα που έφεραν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Το μουσείο αυτό βρίσκεται επί της οδού Γαλικής Δημοκρατίας 57 (πάνω από τον παλιό φούρνο του Μίμη) στον τρίτο όροφο. Ήδη πάνω από 100 μέλη και φίλοι του συλλόγου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν παλιά αντικείμενα και φωτογραφίες, ενώ ο πρόεδρος έκανε κάλεσμα σε όλους όσοι έχουν τέτοια κειμήλια να τα προσφέρουν στο μουσείο του συλλόγου, ώστε να μείνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
 
   Από επισήμους ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς, ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Δημητριάδης, ο πρώην υπουργός Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος και η εκπρόσωπος του βουλευτή Γιώργου Καλαντζή, Βένυ Γρηγοριάδου. Η όμορφη βραδιά στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του διοικητηρίου, έκλεισε με την χορωδία του συλλόγου σε όμορφες μελωδίες και τραγούδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου