Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΑΣΑΚΙ ΤΩΝ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ Η ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ.


   Για τριακοστή πρώτη φορά φέτος τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Πεντακοσίων – Αγίας Βαρβάρας, οργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία την καθιερωμένη ετήσια γιορτή τους στις αρχές κάθε φθινοπώρου το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Πρόκειται για μια καθαρά προσφυγική γειτονιά, που όμως η ριμάδα η πρόοδος δείχνει ότι σιγά σιγά τσιμεντοποιείται κι αυτή. Όμως οι κάτοικοί της μέσα από τον σύλλογο προσπαθούν να κρατήσουν την παράδοση των γονιών και των παππούδων τους. Η  μεγάλη συμμετοχή μικρών παιδιών δείχνει πως τα καταφέρνουν.

   Κι αυτή την φορά οι εκδηλώσεις ήταν διήμερες, με το δασάκι των Πεντακοσίων όπου πραγματοποιήθηκαν να σφύζει από ζωή. Εκατοντάδες Καβαλιώτες αλλά και επισκέπτες επισκέφτηκαν το δασάκι και μαζί με τα μέλη του συλλόγου το περασμένο Σάββατο το βράδυ, χάρηκαν και διασκέδασαν.

Την αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε το μικρό χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου με Ποντιακούς ορούς που χόρεψαν άψογα και δίκαια απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Στην συνέχεια το χορευτικό ενηλίκων του συλλόγου των Πεντακοσίων ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους με τους όμορφους ρυθμούς και μεταφέροντας εικόνες από την Κωνσταντινούπολη. Οι χορευτές και οι χορεύτριες ήταν ντυμένοι με φορεσιές μιας άλλης εποχής και καταχειροκροτήθηκαν.

   Έτσι τα χορευτικά του συλλόγου των Πεντακοσίων-Αγίας Βαρβάρας, έδειξαν στους γείτονες και στους καλεσμένους τους τα αποτελέσματα της προσπάθειας των μελών του συλλόγου, ώστε να μη χαθεί η παράδοση από την γειτονιά τους. Φυσικά οι ψησταριές δεν προλάβαιναν να ετοιμάσουν μεζεδάκια, ενώ το κρασί έρεε άφθονο ανεβάζοντας το κέφι. Και αμέσως μετά, όλοι στην πίστα με παραδοσιακή και λαϊκή μουσική το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

   Από επισήμους λίγα πράγματα. Είδαμε τον αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Κώστα Παπακοσμά, τον περιφερειακό σύμβουλο Χρήστο Ποτόλια, τους δημοτικούς συμβούλους Σάββα Εμφιετζή, Ανέστη Δημητριάδη και Άρη Βέρο, τον πρώην βουλευτή Τάκη Εμμανουηλίδη και τον αντιπρόεδρο της Δημωφέλειας Πάρη Ανανιάδη.

   ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ
   Μήνυμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και προσφοράς στον συνάνθρωπο μεταφέρει η φλόγα της αγάπης που άναψε στις 17 Αυγούστου στο Δήμο Αμαρουσίου για τη 10η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών. Η Φλόγα που πέρασε και συνεχίζει να περνάει από όλες τις πόλεις της Ελλάδας, έφτασε χθες το απόγευμα και στην Καβάλα, συνεχίζοντας το μεγάλο ταξίδι της από άκρο σε άκρο στη χώρα, αλλά και στο Αργυρόκαστρο και στα Τίρανα, με τελικό προορισμό το Καναλάκι του νομού Πρέβεζας.
  Χθες λοιπόν Κυριακή για 3η συνεχόμενη χρονιά, τα μέλη του συλλόγου Πεντακοσίων και Αγίας Βαρβάρας, υποδέχτηκαν στο δασάκι των Πεντακοσίων την Φλόγα των αιμοδοτών, στην καθιερωμένη πια κάθε χρόνο λαμπαδηδρομία. Η Φλόγα βρέθηκε στην Καβάλα προερχόμενη από τις Σέρρες και άναψε το απόγευμα στο νέο νοσοκομείο της Καβάλας στον Άγιο Σίλα.

Από εκεί χέρι με χέρι μέσα από τους δρόμους της πόλης και για 8 περίπου χιλιόμετρα, έφτασε στο δασάκι των Πεντακοσίων, όπου την υποδέχτηκαν με λαμπρότητα και τιμή. Την Φλόγα σε όλη της την διαδρομή συνόδεψαν οι βετεράνοι μαραθωνοδρόμοι και αθλητές του στίβου της Καβάλας, καθώς επίσης και τα μέλη της Λέσχης Τετρακίνησης Καβάλας. Φυσικά υπήρξε κάθε δυνατή βοήθεια από την τροχαία και την δημοτική αστυνομία.
   Ακολούθησε το άναμμα του βωμού που στήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό στο δασάκι των Πεντακοσίων από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφώντα Κροκίδη και τον αρχηγό της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας Χριστόφορο Στεφανίδη. Στην συνέχεια ο σύλλογος Πεντακοσίων τίμησε με τιμητικές πλακέτες την ομάδα της Ένωσης και της Αγίας Βαρβάρας στα πρόσωπα του αρχηγού της Ένωσης Χριστόφορου Στεφανίδη από τον βουλευτή Ντίνο Κλειτσιώτη και του παλιότερου καλαθοσφαιριστή της Αγίας Βαρβάρας Δημήτρη Ανίσογλου από τον πρόεδρο της Δημωφέλειας και προπονητή του Στέλιο Σχοινάκη.
   Αμέσως μετά παρουσιάστηκαν τα χορευτικά του πολιτιστικού συλλόγου Χρυσοχωρίου, του συλλόγου Γυναικών Δραβίσκου Σερρών και στου συλλόγου Θεσσαλών Καβάλας. Η όμορφη βραδιά έκλεισε με παραδοσιακό και λαϊκό γλέντι από την ορχήστρα του Γιώργου Μίγγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου