Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΝΤΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.


   Η συνοικία της Αγία Παρασκευής ήταν η τελευταία προτίμηση των Κανταδόρων της Καβάλας, που συνεχίζουν την παρουσία τους σε όλη την πόλη και όχι μόνον. Την περασμένη Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου βράδυ λοιπόν το ραντεβού των Κανταδόρων ήταν στο Περιστέρι. Με την προσφορά του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας που τους μετέφερε δωρεάν και μετά από ένα τραγούδι μέσα στο λεωφορείο, βρέθηκαν στην οδό Ιοκάστης μια και οι ανηφόρες είναι αρκετά… βαριές και επίπονες.
 
Από εκεί ξεκίνησαν μέσα από τα σοκάκια της συνοικίας να κατεβαίνουν σιγά σιγά τραγουδώντας. Μαζί τους ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Δημητριάδης ο οποίος έχει πολλές παρουσίες στις καντάδες. Οι κάτοικοι σε όλες τις γειτονιές ακούγοντας τα όμορφα τραγούδια έβγαιναν στα μπαλκόνια και τις αυλές τους χειροκροτώντας και συμμετέχοντας. Φυσικά αρκετά ήταν και τα κεράσματα, ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που τους ακολούθησαν στην όμορφη μελωδική τους βόλτα.
 
   Εντύπωση προκάλεσε ο 92χρονος πατέρας ενός από τους Κανταδόρους ο μπάρμπα Νίκος, που τους περίμενε στο μπαλκόνι του και τραγούδησε μαζί τους «Το γελεκάκι που φορείς». Επόμενη στάση μπροστά σε μια αυλή όπου περίμεναν τους Κανταδόρους με τσιπουράκι και μεζεδάκια. Φυσικά αυτοί τους έκαναν το χατίρι τραγουδώντας δυο επιθυμίες τους.  
 
   Μπροστά σε ένα άλλο σπίτι στήθηκε χορός με τους γείτονες. Οι παραγγελιές διαδέχονταν η μια την άλλη και το κέφι εκτοξεύτηκε στο ζενίθ. Μπροστά στο γραφείο του πολιτιστικού συλλόγου της Αγίας Παρασκευής άλλη μια έκπληξη περίμενε τους Κανταδόρους. Μέλη του συλλόγου τους περίμεναν προσφέροντας κρασάκι και χειροποίητα καλούδια. Κι εδώ τραγούδι και χορός περίσσεψαν, ενώ φεύγοντας οι Κανταδόροι πήραν για γούρι από ένα ρόδι που τους  προσέφεραν τα μέλη του συλλόγου της Αγίας Παρασκευής.
   Τελικά η μεγάλη βόλτα κατέληξε στην αμμουδιά της Ραψάνης. Ανάσες ξεκούρασης αλλά και πάλι το μπουζούκι του Κώστα Λιούμπα και η κιθάρα του Γιώργου Τσεδάκη συνόδεψαν τους Κανταδόρους σε όμορφα τραγούδια. Ακούγοντας ο κόσμος από τις πολυκατοικίες της Ραψάνης τα τραγούδια κατηφόρησαν κι έγιναν μια όμορφη συντροφιά. Η βραδιά τελείωσε μετά τα μεσάνυχτα με το ραντεβού να ανανεώνεται για την ερχόμενη Τετάρτη στην Ακτή της Καλαμίστας.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου