Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Η ΚΑΒΑΛΑ ΖΕΙ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ "ΗΛΙΟΣ & ΠΕΤΡΑ - ΗΜΕΡΕΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ - ΧΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ".


   «Ήλιος και Πέτρα - Ημέρες Κοσμόπολις - Χοροί του κόσμου». Όπως και να το πεις έρχονται στο μυαλό σου αξέχαστες στιγμής μουσικής και χορευτικής πανδαισίας που έζησε στο παρελθόν η Καβάλα. Όταν μάλιστα τα ενώσεις, τότε το αποτέλεσμα είναι σίγουρα πολύ καλό και τραβάει σα μαγνήτης τον κόσμο. Και αυτό έγινε φέτος που ενώθηκαν οι τρεις αυτοί θεσμοί.
Παρέλαση στους δρόμους της Καβάλας.
 
   Με μια εντυπωσιακή παρέλαση ξεκίνησε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου το φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα - Ημέρες  Cosmpolis - Χοροί του κόσμου» στο πλαίσιο των Ελευθέριων της Καβάλας. Η πολύχρωμη και πολύβουη παρέλαση ξεκίνησε μπροστά από την εκκλησία του Απόστολου Παύλου, διέσχισε την οδό Ομονοίας ενθουσιάζοντας τους Καβαλιώτες στο πέρασμά της, για να καταλήξει στην κεντρική πλατεία Ομονοίας, όπου κάθε ομάδα έδωσε ένα δείγμα από το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες.
Παρουσίαση των χωρών στο Ακόντισμα.

   Οι χώρες που παρουσιάζουν φέτος  χορευτικές παραστάσεις και μουσική είναι η Ινδία, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τουρκία και φυσικά η Ελλάδα με 3 συμμετοχές, της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, της Θρακικής Εστίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρηνίδων. Το βράδυ της Παρασκευής μάλιστα μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι με την παρουσία όλων των χορευτικών.

   Και η μουσική και χορευτική πανδαισία άρχισε το βράδυ του Σαββάτου Το 32ο Ήλιος και Πέτρα ζωντάνεψε στο κοίλο του Ακοντίσματος στη Νέα Καρβάλη. Η αρχή έγινε με το χορευτικό της Στέγης να παρουσιάζει Καππαδοκικούς ρυθμούς.
Στεγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης.

   Στην συνέχεια έγινε η παρουσίαση όλων των χωρών που συμμετείχαν, και αμέσως μετά ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής μέσα σε καταιγισμό πυροτεχνημάτων, κήρυξε την έναρξη του φεστιβάλ.
ΜΕΞΙΚΟ

 «Ω ντιρλαντά ντιρλάνταντα» τραγούδησαν και χόρεψαν όλοι οι συμμετέχοντες, σε έναν ενωμένο αδελφικά κύκλο χορού. Παρόντες ακόμη ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της Καβάλας, η γραμματέας πολιτισμού της Ινδονησίας, η υποπρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνοϊνδικής Φιλίας και πλήθος κόσμου, που γέμισε ασφυκτικά το θέατρο του Ακοντίσματος.
ΙΝΔΙΑ

   Πρώτο το Μεξικό έδειξε στους θεατές πως αυτό που θα ακολουθήσει σίγουρα θα τους μείνει σίγουρα αξέχαστο. Το χορευτικό από την Γουαδαλαχάρα ντυμένο με παραδοσιακές ινδιάνικες στολές ενθουσίασε τον κόσμο που χειροκροτούσε θερμά.
Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης.

   Ακολούθησε η Θρακική Εστία Καβάλας με την παραδοσιακή Καμήλα της, η Ινδία με παραδοσιακούς χορούς από την Βομβάη και αμέσως μετά η Βοσνία Ερζεγοβίνη που μάγεψε με την ταχύτητα εκτέλεσης των χορευτικών της.
Ινδονησία.

   Ακολούθησε  το χορευτικό του πολιτιστικού συλλόγου Κρηνίδων σε χορούς από το Αιγαίο, το χορευτικό της Στέγης Πολιτισμού με χορούς από την Κέρκυρα, η Ινδονησία με εντυπωσιακές φορεσιές από την Τζακάρτα. 
Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

  Η βραδιά έκλεισε με την συμμετοχή της Τουρκίας, οι χορευτές και οι χορεύτριες της οποίας χόρεψαν χορούς από την Σαμψούντα με την συνοδεία ακόμη και της Ποντιακής Λύρας.
ΤΟΥΡΚΙΑ

   Χθες Κυριακή οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συνεχίστηκαν το βράδυ με τους «Χορούς του Κόσμου» στην συνοικία της Παναγίας, όπου στήθηκαν τα περίπτερα των χωρών που συμμετέχουν όπως και στα περασμένα Κοσμόπολις, ενώ τα χορευτικά συγκροτήματα χόρεψαν στους δρόμους της Παλιάς Πόλης.
Πολιτιστικός Σύλλογος Κρηνίδων.

   Εκεί βρισκόταν και οι  Κανταδόροι της Καβάλας που έδωσαν τη δική τους νότα στην εκδήλωση. Σήμερα Δευτέρα το βράδυ στις 9, οι αποστολές των χωρών που συμμετέχουν θα παρουσιάσουν τα προγράμματά τους στο Κάστρο. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Θρακική Εστία Καβάλας.

   Για αύριο Τρίτη για μια ακόμη φορά θα επαναληφθούν όλες οι εκδηλώσεις των προηγούμενων ημερών, ενώ στο Θεατράκι του Μωχάμετ Άλη στις 9 το βράδυ θα δοθεί συναυλία παραδοσιακών και ρεμπέτικων τραγουδιών από το συγκρότημα του Κώστα Λιούμπα. Παράλληλα για όσους θέλουν στο Αρχαίο θέατρο Φιλίππων και «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» στις 9 το βράδυ, θα γίνει η 8η συνάντηση των χορωδιών και των φιλαρμονικών του Δήμου Καβάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου