Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

"ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΡΥΣΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ.


   Τελικά όπως φάνηκε τρεις μόνο παραστάσεις ήταν λίγες και χρειάστηκε μια τέταρτη. Αλλά κι άλλες να δίνονταν, πάλι ο χώρος όπου παρουσιαζόταν θα ήταν κατάμεστο. Όπως κατάμεστο ήταν το θεατράκι της Ζαρκαδιάς του δήμου Νέστου από κόσμο, που πήγε να παρακολουθήσει την θεατρική παράσταση «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τσομπανόπουλου, ανεβασμένους από το θεατρικό εργαστήρι του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσοχωρίου Καβάλας. Όλοι οι ηθοποιοί, άνθρωποι που κυκλοφορούν γύρω μας, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, εντυπωσίασαν τον κόσμο με τις σχεδόν επαγγελματικές ερμηνείες τους.

   Το έργο, Ελληνικό κλασικό. Ο Έλληνας από τη φύση του να μπορεί να τα δεχτεί όλα, αρκεί βέβαια να μη συμβαίνουν στο δικό του σπίτι. Και μπορεί να μην είμαστε ρατσιστές ή εθνικιστές, αλλά όταν η κόρη μας ή ο γιος μας θέλει να παντρευτεί έναν αλλοδαπό, εκεί οι αντιρρήσεις μας είναι εμφανείς. Οι συμπέθεροι από τα Τίρανα, μας μεταφέρουν αυτό ακριβώς το κλίμα. Ίντριγκες, έρωτες κρυφοί, κατινιές, αρχαιοκαπηλίες, ρουσφέτια. Μια οικογένεια σημερινή, με τους καυγάδες της και όλα τα συνοδευτικά.

   Η Πένη και ο Λυκούργος, ζευγάρι, έχουν μια κόρη τη Λίζα, η οποία λείπει για σπουδές στην Αγγλία. Όταν επιστρέφει στο πατρικό της προσπαθεί να ανακοινώσει στους γονείς της ότι έχει ερωτευτεί κάποιον και θέλει να προχωρήσει μαζί του στη ζωή. Μέχρι εδώ τα πράγματα είναι φυσιολογικά και απολύτως αποδεκτά. Το σκηνικό αλλάζει όταν η Λίζα μη μπορώντας να το αποφύγει τους λέει ότι ο μέλλων σύζυγός της ο Άλφρεντ είναι Αλβανός. Θύελλα αντιδράσεων ξεσπά, με αποτέλεσμα όλοι εμείς ως θεατές να παρακολουθούμε με αγωνία και πάρα πολύ γέλιο, σκηνές που δεν απέχουν πολύ από την καθημερινότητα.

   Ήταν μια επίκαιρη κωμωδία, με εύπεπτο περιεχόμενο, που όμως τα μηνύματα που πέρασε μας έδωσαν το ερέθισμα να σκεφτόμαστε λιγάκι παραπάνω πριν δράσουμε επιπόλαια. Αυτοί οι συμπέθεροι λοιπόν, αφού συναντήθηκαν στο Δημοτικό θέατρο Χρυσούπολης στις 8, 9 και 10 Ιουνίου, αποφάσισαν να δώσουν ένα ακόμη ρεσιτάλ ξιπασιάς και διαπλοκής το Σάββατο 7 Ιουλίου, στο υπαίθριο θεατράκι της Ζαρκαδιάς, που ο κόσμος το γέμισε ασφυκτικά και καταχειροκρότησε τους συντελεστές του. Και όπως εξομολογήθηκε ο κ. Τσομπανόπουλος, η επιλογή του έργου έγινε μετά από ανάγνωση πολλών βιβλίων και πολλών προτάσεων. Ενός έργου πολύ πετυχημένου, με κείμενο φανταστικό, έξυπνο, πνευματώδες, ανατρεπτικό, σύγχρονο. Δεν υπήρχε στιγμή που ο κόσμος να μη γέλασε, να μην πέρασε όμορφα. Κι αυτό το έδειξε με το χειροκρότημα και το μπιζάρισμα στο τέλος της παράστασης.

   Τέλος αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα των ηθοποιών. Ελισάβετ Επιτρόπου, Δήμητρα Παπάζογλου, Νίκος Στράντζαλης, Νίκος Μαυροθαλασσίτης, Σωτηρία Σακαλάκη, Γιώργος Μακίδης, Ελισάβετ Λάτσιου, Μάκης Αναγνώστου, και Νατάσα Τσιμπουρίδου. Όσοι θέλουν να ξαναδούν την παράσταση δεν έχουν παρά να περιμένουν μέχρι το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου και να πάνε στο Χρυσοχώρι, όπου στο πλαίσιο εκδηλώσεων του χωριού θα δοθεί μια ακόμη παράσταση.
Υ.Γ. Μάρθα ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου