Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

"ΗΜΕΡΕΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ" ΜΕ ΚΑΝΤΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.


   Πραγματικές ημέρες Κοσμόπολις έζησε την περασμένη Κυριακή 1 Ιουλίου, η χερσόνησος της Παναγίας στην Καβάλα. Ημέρες πολύχρωμες, πολύβουες, ημέρες αξέχαστες, όταν χιλιάδες Καβαλιώτες αλλά και επισκέπτες από όλη την ευρύτερη περιοχή, ανηφόριζαν στην Παλιά πόλη ξεχνώντας για μια περίπου εβδομάδα την καθημερινότητα και γνωρίζοντας κουλτούρες και πολιτισμούς πολλών χωρών του κόσμου.

   Έτσι και την περασμένη Κυριακή σε όλη την Θεοδώρου Πουλίδη είχαν στηθεί τα περίπτερα των χωρών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα – Ημέρες Κοσμόπολις – Χοροί του Κόσμου». Τα μέλη των αποστολών από νωρίς το απόγευμα τα είχαν διακοσμήσει με φαντασία και σύμφωνα με την κουλτούρα τους, προσφέροντας διάφορα προιόντα από τις πατρίδες τους.

   Πρώτο περίπτερο ως  οικοδεσπότες, τα μέλη του συλλόγου Παναγίας «Το Κάστρο» που καλοσώριζαν όσους ανηφόριζαν προς την Παναγία. Στην συνέχεια τα περίπτερα του Μεξικού, της Ινδονησίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Τουρκίας και της Ινδίας με τα χορευτικά τους συγκροτήματα να χορεύουν ρυθμούς από τις χώρες αυτές. Υπήρχαν ακόμη περίπτερα των Γιατρών του Κόσμου, του συλλόγου ΠΝΟΗ, της Στέγης Πολιτισμού της Νέας Καρβάλης.

   Γύρω στις 9 η ώρα στο μνημείο του Αποστόλου Παύλου στον Άγιο Νικόλαο συγκεντρώθηκαν οι Κανταδόροι της Καβάλας, αποδεχόμενοι την πρόσκληση των διοργανωτών για μια καντάδα στην Παλιά Πόλη. Ξεκίνησαν ανεβαίνοντας την Θεοδώρου Πουλίδη και τραγουδώντας όμορφα τραγούδια με την συνοδεία φυσικά μουσικών οργάνων.

   Το σχεδόν γεμάτο φεγγάρι ακολουθούσε τους Κανταδόρους οι οποίοι έκαναν πολλές στάσεις, δεχόμενοι ακόμη και παραγγελιές. Φυσικά κάθε φορά που σταματούσαν έστηναν κι έναν χορό, με αποκορύφωμα την στάση στα περίπτερα των συμμετεχόντων χωρών, όπου στον κύκλο του χορού μπήκαν Μεξικανοί, Ινδονήσιοι, Βόσνιοι, Τούρκοι και Ινδοί ακολουθώντας τα βήματα. Μόλις οι Κανταδόροι έφτασαν στο άγαλμα του Μεχμέτ Αλή έστησαν κι εκεί ένα γλέντι, όπως μόνο εκείνοι ξέρουν. Το τσίπουρο και το κρασί έρεαν άφθονα και ο χορός με το τραγούδι συνεχίστηκαν μέχρι τα μεσάνυχτα.

   Χθες Δευτέρα το βράδυ και πάλι λειτούργησαν τα περίπτερα στην Παναγία, ενώ δόθηκε παράσταση με τα χορευτικά των χωρών που συμμετείχαν στο θέατρο του Κάστρου της Καβάλας. Σήμερα Τρίτη θα λειτουργήσουν τα περίπτερα στην Παλιά Πόλη με χορούς στους δρόμους. Στην Παλιά Μουσική τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν ένα ταξίδι στις χώρες του κόσμου μέσα από τα παραμύθια από την ομάδα μελέτης, διατήρησης και διάδοσης των λαϊκών παραμυθιών και παιχνιδιών «Οι Παραμυθάδες», αλλά κι ένα ταξίδι στις χώρες του κόσμου μέσα από το παιχνίδι με εκμάθηση παραδοσιακών παιχνιδιών.

 Μετά τις 9 το βράδυ στο Θεατράκι του Μεχμέτ Αλή ο Κώστας Λιούμπας και η μουσικοί του θα παρουσιάσουν παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια.
Τέλος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, θα πραγματοποιηθεί η 8η Συνάντηση των χορωδιών και των φιλαρμονικών του Δήμου Καβάλας.

   Τέλος για αύριο Τετάρτη στην Παλιά Μουσική η Θουκυδίδειος Ακαδημία γιορτάζει την επί 50 χρόνια λογογραφία και διδαχή του Κώστα Ζουράρι με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ελληνική Δημοκρατία» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός, με την παρουσία του ίδιου του συγγραφέα. Και στα «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων θα πραγματοποιηθεί η 6η Χορευτική συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Καβάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου