Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΠΟΛΗ ΟΙ ΚΑΝΤΑΔΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.


   Συνέχισαν τις μελωδικές τους βόλτες στις συνοικίες της πόλης οι Κανταδόροι της Καβάλας. Την περασμένη Τετάρτη 17 Οκτωβρίου επέλεξαν τη συνοικία των Πεντακοσίων. Το ραντεβού είχε δοθεί μπροστά στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Σούγιολου. Σχεδόν 25 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους για πρώτη φορά, ανταποκρίθηκαν σε ακόμα ένα κάλεσμα του Λώστα Λιούμπα και της παρέας που ξεκίνησαν από πέρσι το καλοκαίρι τις μελωδικές  αυτές διαδρομές στις συνοικίες της Καβάλας.
 
   Μάλιστα αυτή κι την φορά οι Κανταδόροι έκαναν ένα κάλεσμα και μαζί με τα μέλη του συλλόγου Καταδρομέων Καβάλας συγκέντρωσαν αρκετά τρόφιμα και είδη προσωπικής φροντίδας για την Παιδόπολη Καβάλας, που έχει πραγματικά ανάγκη. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και δεκάδες σακούλες με προϊόντα συγκεντρώθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό. 

   Κατά τις 9.30 το βράδυ με τον Κώστα στο μπουζούκι, τον Απόστολο στην κιθάρα και τον Δημήτρη στον μπαγλαμά, οι Κανταδόροι ξεκίνησαν να ανηφορίζουν στην οδό Καραϊσκάκη. Αν και ο κόσμος είχε κλειστά πόρτες και παράθυρα, μόλις άκουγε τους Κανταδόρους έβγαινε και τους χειροκροτούσε, ενώ πολλοί ζητούσαν και επιθυμίες. Μια συγκινητική στιγμή έζησαν οι Κανταδόροι λίγο μετά το δασάκι των Πεντακοσίων στην οδό Περικλέους.
 
  Η 90χρονη κ. Δωροθέα που και πέρσι είχε κλέψει τις καρδιές των Κανταδόρων, μόλις τους άκουσε βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της. Η χαρά της ήταν μεγάλη, αφού οι Κανταδόροι της αφιέρωσαν ένα τραγούδι το οποίο χόρεψε. Θυμήθηκε κάποιες άλλες εποχές που οι καντάδες, ίσως και προς την ίδια, ήταν συχνό φαινόμενο. Η κ. Δωροθέα αγκάλιασε και φίλησε τους Κανταδόρους, που σίγουρα θα αργήσουν να ξεχάσουν.

   Φυσικά όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι Κανταδόροι επέστρεψαν στο σημείο εκκίνησης στον Τίμιο Σταυρό, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επομένη καντάδα που θα ανακοινωθεί έγκαιρα. Και χθες Πέμπτη το πρωί μια ομάδα τους μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Ανέστη Δημητριάδη, που εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ενεργούς Κανταδόρους, επισκέφτηκαν την Παιδόπολη Καβάλας όπου τους υποδέχτηκε η πρόεδρος του ιδρύματος Μαρίνα Φιλιππίδου και παρέδωσαν όλα όσα συγκεντρώθηκαν.
 
   Η κ. Φιλιππίδου ευχαρίστησε θερμά τους Κανταδόρους της Καβάλας γι’ αυτή τους την χειρονομία, ενώ τους  εξήγησε την άσχημη κατάσταση που περνά το ίδρυμα. Οι Κανταδόροι υποσχέθηκαν πως θα συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια να βοηθούν ιδρύματα αλλά και μεμονωμένους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου