Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑ 14η ΧΡΟΝΙΑ Η "ΓΙΟΡΤΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ" ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΚΑΒΑΛΑΣ.


   Για 14η χρονιά πραγματοποιήθηκε και φέτος η καθιερωμένη πια «Γιορτή της Κτηνοτροφίας» που οργάνωσε ο πολιτιστικός συλλόγου «Προφήτης Ηλίας» του Πλαταμώνα. Όταν το 1994 ορισμένα δραστήρια άτομα του Πλαταμώνα στον δήμο Ορεινού ίδρυσαν τον σύλλογο, ούτε μπορούσαν να φανταστούν που μπορούν να φτάσουν. Δειλά δειλά στην αρχή και στην συνέχεια από το 2000 συνεχώς καθιέρωσαν τα τελευταία ένδεκα χρόνια την Γιορτή της Κτηνοτροφίας, που στις αρχές της ξεκίνησε σαν «Γιορτή της Γίδας».

   Έτσι μετά από αρκετά επίπονες προσπάθειες από όλους σχεδόν τους κατοίκους του Πλαταμώνα, την Κυριακή που μας πέρασε  γιορτάστηκε με μεγάλη επιτυχία η γιορτή. Και για ακόμη μια χρονιά πολύς ήταν ο κόσμος που βρέθηκε στο Πλαταμώνα, αποδεικνύοντας τελικά ότι διψάει για όμορφες γιορτές και ιδιαίτερα όταν αυτές συνδυάζονται με εκδρομές στην ύπαιθρο. Εκτός από τα αυτοκίνητα υπήρχαν και αρκετά λεωφορεία από Καβάλα, Δράμα και Ξάνθη που ανέβασαν κόσμο στον Πλαταμώνα. Και φαίνεται ότι και ο Θεός ήταν μαζί τους, αφού ο καιρός βοήθησε τα μέγιστα.

   ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

   Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, οργάνωσαν όσο καλύτερα γινόταν την δική τους γιορτή, όπως χαρακτηριστικά  έλεγαν. Σχεδόν μια εβδομάδα κράτησαν οι προετοιμασίες, τόσο του χώρου που φιλοξενεί την γιορτή όσο και των εδεσμάτων που προσφέρθηκαν. Το Σάββατο το μεσημέρι μπήκαν στην φωτιά τα πρώτα καζάνια για να βράσουν το κρέας. Περίπου 500 κιλά κρέας από γίδες της περιοχής ξεκίνησαν να σιγοβράζουν, ώστε να δώσουν όλη τους τη νοστιμιά.
 
  Το βρασμένο κρέας στραγγίστηκε και ο ζωμός του αποτέλεσε την πρώτη ύλη για την σούπα, που ξεκίνησε να ετοιμάζεται λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Προστέθηκαν 150 κιλά πατάτες - από την Λεκάνη φυσικά - 130 κιλά κρεμμύδια και άλλα μυρωδικά όπως σέλινα και καρότα. Όλα αυτά για να σιγοβράσουν χρειάστηκαν 4 τόνοι ξύλα και άνθρωποι που ξενύχτησαν, αφού η διαδικασία κράτησε όλη τη νύχτα.

   Η ΓΙΟΡΤΗ

   Την Κυριακή το πρωί όλα ήταν έτοιμα και η μεγάλη πλατεία του κτηνοτροφικού πάρκου του Πλαταμώνα περίμενε τους επισκέπτες της γιορτής. Όπως κάθε χρονιά φυσικά, στους δρόμους του Πλαταμώνα στήθηκε και ένα πολύχρωμο παζάρι, όπου εκτός από την καθιερωμένη γίδα μπορούσες να βρεις και προϊόντα της περιοχής όπως κάστανα, κράνα, πατάτες, τυρί και άλλα.

   Μετά την εκκλησία ο κόσμος ξεκίνησε να ανεβαίνει στον όμορφο Πλαταμώνα. Εκτός από την γιδόσουπα, που ήταν απλά υπέροχη και όσοι την δοκίμασαν κυριολεκτικά έγλυφαν τα δάκτυλά τους, όσοι ήθελαν μπορούσαν να γευτούν πεντανόστιμα σουβλάκια ή κεφτεδάκια, έναντι μικρού χρηματικού ποσού για την ενίσχυση του συλλόγου. Ακόμη προσφέρθηκαν δωρεάν τυρί, από τα τοπικά τυροκομεία και κρασί, όλα προσφορά από τον σύλλογο που στηρίχτηκε οικονομικά από τον δήμο Νέστου κατά κύριο λόγο και από την αντιπεριφέρεια Καβάλας, ενώ δεν έλειψαν και οι ευγενικές χορηγίες από επιχειρήσεις, που βοήθησαν τα μέγιστα στην επιτυχία της γιορτής.

   Μεταξύ των άλλων μέχρι την ώρα που φύγαμε είδαμε να δίνουν το παρόν τους τον υφυπουργό εργασία Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον δήμαρχο Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη που στον χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν τέτοιες προσπάθειες, τον αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Βασίλη Ιορδανίδη, τον αντιδήμαρχο υπεύθυνο για τον πρώην δήμο Ορεινού Παύλο Καλογερίδη, αρκετούς δημοτικούς συμβούλους της περιοχής, τον πρόεδρο του νοσοκομείου Καβάλας Δημήτρη Παπαδόπουλο και τον πρώην δήμαρχο της Κεραμωτής Μένανδρο Μαρινάκη.

   Φυσικά το γλέντι και ο χορός που ξεκίνησαν νωρίς, συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα. Τελικά το «κάθε πέρσι και καλύτερα» είναι το μοναδικό που δεν ισχύει στην Γιορτή της Κτηνοτροφίας του Πλαταμώνα, αφού κάθε χρόνο κάτι καινούργιο και ωραιότερο μας επιφυλάσσει και μας εκπλήσσει ευχάριστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου