Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΔΥΝΑΜΙΚΑ Η ΚΑΒΑΛΑ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.


   Ήταν ίσως η μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση που έγινε τα τελευταία χρόνια. Πάνω από 3.000 άνθρωποι (κάποιοι αισιόδοξοι ανέβασαν τον αριθμό στις 5.000) δημιούργησαν μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση και μια ακόμη μεγαλύτερη πορεία και πλημύρισαν τους δρόμους της Καβάλας διατυμπανίζοντας την αντίθεση τους στα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλουν στην χώρα η κυβέρνηση και η τρόικα. Εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και συνταξιούχοι, μαθητές και φοιτητές, επιστήμονες αλλά και επαγγελματίες που έκλεισαν καθολικά τα καταστήματά τους, μαζί με απλούς πολίτες, συμμετείχαν μαζικά σ’ αυτή την μεγάλη συγκέντρωση.

   Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στην πλατεία Καπνεργάτη λίγο μετά τις 10 το πρωί, ενώ οι χαιρετισμοί ξεκίνησαν στις 11. Για τον δύσκολο αγώνα των εργαζομένων και των επαγγελματιών, μίλησαν η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας Αγαθή Βαξεβάνη, ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ νομού Καβάλας Τάσος Ιωαννίδης, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιβιοτεχνών και εμπόρων Παναγιώτης Αρσονιάδης, ενώ χαιρετισμό έκανε και εκπρόσωπος των αντιεξουσιαστών που παρακολούθησαν την πορεία. Όλοι οι ομιλητές ζήτησαν από τους πολιτικούς να μη περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα ελέω μνημονίου.
 
   Το να αναφέρει κανείς τα συμμετέχοντα σωματεία και συλλόγους θα ήταν άτοπο, αφού όλοι ήταν στην χθεσινή συγκέντρωση. Απλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι από τους πιο… φασαριατζήδες της συγκέντρωσης και της πορείας ήταν το φοιτητικό μπλοκ του ΤΕΙ Καβάλας και οι εργαζόμενοι στην Καβάλα OIL, οι οποίοι είχαν τύμπανα και σφυρίχτρες που τα χρησιμοποιούσαν διανθισμένα με δεκάδες συνθήματα.

   Αμέσως μετά τις ομιλίες και όπως είχε αποφασιστεί στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της περασμένης Τρίτης, η πορεία ξεκίνησε περνώντας από τον πεζόδρομο της οδού Μεγάλου  Αλεξάνδρου. Στην τράπεζα της Ελλάδος, οι εργαζόμενοι της οποίας συμμετείχαν στην απεργία, η πορεία σταμάτησε και οι συμμετέχοντες επέδωσαν ψήφισμα στον διευθυντής της τράπεζας και  συνέχισαν από την Παύλου Μελά, με κατεύθυνση την οδό Βενιζέλου. Εκεί στην πορεία μπήκαν και τα ταξί μαζί με τα οχήματα του ΕΚΑΒ, ενώ στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας, μια ομάδα των φοιτητών κατευθύνθηκε στο κέντρο της πλατείας, όπου τοιχοκόλλησε το ψήφισμά της.

   Το μοναδικό σημείο στο οποίο οι απεργοί στάθηκαν για λίγο ήταν το πλακόστρωτο της παραλίας (στο ύψος της Εμπορικής Τράπεζας), όπου απηύθυναν κάλεσμα σε όσους έπιναν τον καφέ τους να συμμετάσχουν στην πορεία. Στην συνέχεια η πορεία δια μέσου της παραλιακής οδού κατέληξε στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν ρυθμικά και δυναμικά τα συνθήματα τους ενάντια στα μέτρα και στα μνημόνια. Όπως είχε ανακοινωθεί, έξω από την είσοδο του διοικητηρίου είχε στηθεί ένας πάγκος, από τον οποίο τα σωματεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων προσέφεραν στους απεργούς δροσιστικά ροφήματα και καφέ, ενώ σύντομα ακολούθησαν και μεζέδες.

   Από εκείνη την στιγμή και μετά ο κόσμος παρέμεινε μπροστά στο διοικητήριο πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία και  περιμένοντας όπως ανακοίνωσαν τους βουλευτές. Το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό για όλους ενώ συχνά πυκνά οι άνθρωποι της συντονιστικής ενημέρωναν τους απεργούς για τις προσπάθειες που γινόταν ώστε να βρεθούν οι βουλευτές. Τελικά απάντησε μόνο ο Ντίνος Κλειτσιώτης αλλά η απάντησή του δεν ικανοποίησε τους συγκεντρωμένους.
 
Όπως δεν ικανοποίησε και η απουσία των διοικούντων περιφέρεια και δήμο Καβάλας. Μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι το μέτωπο των διαδηλωτών ήταν αρραγές, αλλά από εκεί και μετά άρχισε να αραιώνει. Τελικά μέχρι τις τρεις παρέμειναν γύρω στους 200 διαδηλωτές οι οποίοι μάλιστα προπηλάκισαν λεκτικά υπαλλήλους του διοικητηρίου και δεν τους άφησαν να βγουν πριν την λήξη του ωραρίου τους. Πράγμα που έγινε λίγο μετά τις τρεις χωρίς περαιτέρω επεισόδια. Όλοι πάντως διαβεβαίωσαν πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
   Αγαθή Βαξεβάνη, πρόεδρος Ε.Υ. Καβάλας. «Δεν πάει άλλο. Μας έχουν ξεχωρίσει σε κατηγορίες πολιτών. Αυτό που ζούμε δε συμβαίνει ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες. Φτάσαμε σε σημείο να μας δίνουν να τρώμε ληγμένα προϊόντα. Εκτός από τον μεσαίωνα που ζούμε στα εργασιακά, μας έχουν πάει τουλάχιστον 50 χρόνια πίσω. Δεν αντέχουν άλλο οι εργαζόμενοι. Δουλειά χωρίς πληρωμή, χωρίς ασφάλιση, και η ανεργία μας έχουν οδηγήσει σε πλήρη εξαθλίωση. Φτάνει πια. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα».
Τάσος Ιωαννίδης, πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Καβάλας. «Είναι μια ιστορική μέρα για τους εργαζόμενους. Πρόκειται για την μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση που έγινε ποτέ. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να ανατρέψουμε τα μέτρα που προσπαθούν να περάσουν. Οι λανθασμένες πολιτικές που όλα αυτά τα χρόνια μας οδήγησαν σε άθλιο σημείο, θα πρέπει να ανατραπούν πλήρως. Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας από εδώ και στο εξής, φωνάζοντας ένα βροντερό όχι σε όλα αυτά τα μέτρα που θέλουν να μας γυρίσουν δεκάδες χρόνια πίσω».
Χρήστος Ηλιάδης, πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Καβάλας. «Η συμμετοχή στην κινητοποίηση είναι πρωτοφανής. Οι έμποροι και οι επαγγελματίες συμμετέχουν σχεδόν στο σύνολό τους περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γεγονός που αναδεικνύει την απόγνωση που βιώνουν για το παρόν και το αβέβαιο μέλλον. Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα. Κάθε νέο μέτρο ουσιαστικά διώχνει επιχειρήσεις από την ζωή. Αν τα νέα μέτρα γίνουν πράξη θα ζήσουμε την ερημοποίηση των πόλεων».
Παναγιώτης Αρσονιάδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Καβάλας. «Σήμερα είναι μόνο η αρχή. Απαιτούμε από τους βουλευτές της Καβάλας να μας απαντήσουν αν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα ή όχι. Πρέπει να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Να κατανοήσουν ότι οι πολίτες τους ψήφισαν με άλλες υποσχέσεις κι όχι με τις σημερινές τους αποφάσεις. Πρέπει να κατανοήσουν πως η κατάσταση είναι δραματική. Επιτέλους ας μας ακούσουν. Στο κάτω κάτω της γραφής από μας εκλέχτηκαν. Τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά. Δυστυχώς κάποιοι άνοιξαν όμως. Αν δεν μπορούν να αντιληφθούν οι άνθρωποι αυτοί την δραματική κατάσταση που θα υπάρξει με τα νέα μέτρα, τότε είναι άξιοι της μοίρας τους».

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου