Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ΘΕΑΤΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΟ AIR SHOW ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

   Απόλυτα ευχαριστημένοι είναι οι διοργανωτές του «2ου ΚΑΒΑΛΑ FLY IN - AIR SHOW 2011» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το περασμένο Σάββατο 4 Ιουνίου. Χιλιάδες ήταν οι Καβαλιώτες αλλά και οι επισκέπτες από όλη σχεδόν την βόρεια Ελλάδα που βρέθηκαν στην Καβάλα για το μοναδικό αυτό θέαμα. Όπως μάλιστα διαβεβαίωναν, δεν θυμούνται για καμιά άλλη εκδήλωση τόσο κόσμο στην παραλία που ξεπέρασαν τους 10.000!
   Όλα είχαν προγραμματιστεί τις προηγούμενες μέρες και ακριβώς στις 7 το απόγευμα ξεκίνησε το ΚΑΒΑΛΑ AIR SHOW 2011. Το πρόγραμμα των επιδείξεων άνοιξαν τέσσερα αεροσκάφη της εταιρείας Diamond της Egnatia Aviation που πέρασαν σε άψογους σχηματισμούς πάνω από το λιμάνι της Καβάλας. Με αυτά τα αεροσκάφη κάνουν την εκπαίδευσή τους οι αυριανοί πιλότοι μέχρι να πάρουν το πτυχίο τους. Αμέσως μετά το Ιταλικό αεροπορικό σμήνος που βρέθηκε εθελοντικά στην Καβάλα για να συμμετάσχει στο Air Show, έδωσε μια πρώτη γεύση στο τι θα ακολουθήσει. Με δεκάδες περιστροφές στον ουρανό της Καβάλας δίκαια οι «χορευτές των αιθέρων» Ιταλοί πιλότοι, απέσπασαν το χειροκρότημα του κόσμου.

   Στην συνέχεια από το λιμάνι της Καβάλας απογειώθηκαν δυο υδροπλάνα της Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνων. Τα όμορφα αυτά ελαφρά σκάφη, ενώ πετούσαν χαμήλωναν, ακουμπούσαν το νερό μέσα στη λεκάνη του λιμανιού και ξανασηκώνονταν, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στον κόσμο. Αμέσως μετά στον αέρα της Καβάλας βρέθηκε ένα ψεκαστικό ελικόπτερο της εταιρείας «Αεροεφαρμογές ΕΠΕ», δείχνοντας στον κόσμο τις δυνατότητές του. Σταματούσε ακριβώς στο μέσο του λιμανιού, χαιρετώντας τον κόσμο που παρακολουθούσε χειροκροτώντας κάθε προσπάθεια.
  
   Στο σημείο αυτό είχαμε και ένα ατύχημα με ένα μικρό μοτοανεμοπλάνο Pipistrel, ένα από τα 3 που ήταν προγραμματισμένο να πετάξουν στο λιμάνι μετά το ελικόπτερο. Τα 3 αυτά αεροπλάνα περίμεναν πάνω από το Φιδονήσι για να πάρουν εντολή να κάνουν την επίδειξή τους. Όμως σε ένα από αυτά παρουσιάστηκε πρόβλημα στον κινητήρα του, με αποτέλεσμα να σβήσει. Τα αεροπλάνα αυτά έχουν την δυνατότητα να αεροπλοούν κι έτσι ο χειριστής του προσπάθησε να το βγάλει κοντά σε μια αμμουδιά του Παληού, όπου και το προσθαλάσσωσε χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Μάλιστα με την βοήθεια λουομένων το μικρό αεροπλάνο τραβήχτηκε στην αμμουδιά, χωρίς να προκαλέσει καμιά ρύπανση. Όπως ήταν φυσικό η διέλευση των Pipistrel ματαιώθηκε, ενώ το λιμεναρχείο βρέθηκε αμέσως στην περιοχή του Παληού διερευνώντας τα αίτια του ατυχήματος. Ο πιλότος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις οι οποίες δεν έδειξαν κάτι το ανησυχητικό.
   Ο κόσμος φυσικά αγνοούσε το συμβάν και συνέχισε να παρακολουθεί την εξέλιξη της αεροπορικής επίδειξης, με περάσματα των αεροσκαφών Piccolo της Egnatia Aviation. Οι πιλότοι τους μάλιστα έδωσαν στις επιδείξεις αυτές τα ονόματα της Καβάλας και της Δράμας. Φυσικά όλοι περίμεναν την στιγμή που το ακροβατικό σμήνος PIONEER TEAM από την Ιταλία θα έκανε την εμφάνισή του.
   Κι αυτό έγινε ακριβώς στις 20.30. Τα τέσσερα ακροβατικά αεροπλάνα φάνηκαν στον ορίζοντα και ξεκίνησαν να… χορεύουν στον ουρανό της Καβάλας, που εκείνη την ώρα είχε τους απίστευτους χρωματισμούς του δειλινού. Πάνω, κάτω, δεξιά αριστερά, πότε όλα μαζί, πότε χώρια. Οι χιλιάδες κόσμου παρακολουθούσαν εκστασιασμένοι τις προσπάθειες των πιλότων και τις ικανότητες των αεροπλάνων τους. Και οι πιλότοι τους αποζημίωσαν με το παραπάνω με αποκορύφωμα ένα κόλπο στο οποίο άφησαν πυροτεχνήματα φωτίζοντας όλη την περιοχή. Δίκαια ο κόσμος τους αποθέωσε.
   Σκοτείνιασε, το πρόγραμμα επιδείξεων των αεροπλάνων τελείωσε, όμως όχι και το θέαμα. Γιατί λίγο μετά τις 9 το βράδυ, δεκάδες μικρά αερόστατα φώτισαν τον ουρανό της Καβάλας, ενώ λίγο αργότερα φούσκωσε και το μεγάλο αερόστατο θερμού αέρα στον χώρο μπροστά από το Λιμαναρχείο. Το θέαμα, ειδικά όταν άναβε η φωτιά για να ζεστάνει τον αέρα, ήταν μοναδικό. Μάλιστα πολλά παιδιά είχαν την δυνατότητα να μπουν στο καλάθι του και να σηκωθούν λίγα μέτρα από την γη.
   Στον χώρο του τελωνείου οι διοργανωτές προσέφεραν γεύμα στους συμμετέχοντες πιλότους και στους φορείς της πόλης, στην διάρκεια του οποίου δόθηκαν αναμνηστικά. Στον δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή, στον θεματικό αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Κώστα Παπακοσμά, στον πρόεδρο του επιμελητηρίου Άγγελο Τσατσούλη, στον πρώην πρόεδρο της AOPA HELLAS  Αντώνη Κουτσουδάκη, στον γνωστό τραγουδιστή Κώστα Μακεδόνα που βρέθηκε στην Καβάλα με το αεροπλάνο του, αλλά και στους συμμετέχοντες στο Air show πιλότους. Κλείνοντας να κρατήσουμε την υπόσχεση των διοργανωτών να προσπαθήσουν να κάνουν θεσμό την διοργάνωση αυτή και γιατί όχι την Καβάλα μια αεροπορική πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου