Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΚΑΝΤΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ.

   Με μεγαλύτερη επιτυχία στέφθηκε η δεύτερη εξόρμηση των Κανταδόρων της Καβάλας στην συνοικία της Παναγίας, που έγινε μετά από απαίτηση τόσο των κατοίκων όσο και αυτών που δεν μπόρεσαν να έρθουν την πρώτη φορά. Δείχνει πως ίσως είναι κάτι που λείπει από τις γειτονιές της πόλης. Έστω και για λίγο δίνουν ζωή με τα όμορφα τραγούδια. Χωρίς επίσημες τελετές έναρξης και παράτες. Πήραν λοιπόν την περασμένη Παρασκευή 8 Ιουλίου το βράδυ, ο Κώστας (Λιούμπας που είχε την ιδέα γι αυτές τις επιδρομές πολιτισμού) κι ο Δημήτρης τα μπουζούκια τους, ο Γιώργος την κιθάρα, ο Λευτέρης τον τζουρά, ο Δημήτρης και η Κατερίνα τα μπαγλαμαδάκια τους και συναντήθηκαν με όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, στο μνημείο του Απόστολου Παύλου.  
   Κι αυτή την φορά το ξεκίνημα έγινε από τα Τενεκετζήδικα, με πολλούς περισσότερους συμμετέχοντες. Πάνω από 50 συμπολίτισσες και συμπολίτες ξεκίνησαν να ανεβαίνουν τα ανηφορικά δρομάκια της Παναγίας τραγουδώντας. «Ότι κι αν πω δεν σε ξεχνώ», «Το γελεκάκι που φορείς», «Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά»… Και οι κάτοικοι της Παναγίας κρεμασμένοι σε παράθυρα και μπαλκόνια να απολαμβάνουν μαγεμένοι τα ακούσματα. Αρκετοί μάλιστα έδιναν και παραγγελιές, με τους κανταδόρους να μην τους χαλάνε το χατίρι. Ακόμη και το δρομολόγιο άλλαξε με τους κανταδόρους να φτάνουν στο Κάστρο. Μακάρι οι ευχές που έδιναν οι κάτοικοι της Παναγίας να πιάσουν.    
  
   Φυσικά είχαν μαζί τους και εφόδια. Τσιπουράκι που έδωσε θάρρος και στους πιο συνεσταλμένους και ντροπαλούς, δείχνοντας πως η όμορφη παρέα εκτός από τους δοκιμασμένους μουσικούς, είχε κι άλλα ακατέργαστα διαμαντάκια. Αυτή την φορά την παρέα συνέδραμε κι ένα δυνατό όνομα του ρεμπέτικου, η Κατερίνα Τσιρίδου που είναι Καβαλιώτισσα και κάνει τις διακοπές της στην Καβάλα. Δέχτηκε με χαρά να συνοδεύσει τους κανταδόρους κι έδωσε με την μοναδική φωνή της το δικό της χρώμα στις καντάδες.
  
   Στην Παλιά Μουσική οι κανταδόροι ήρθαν αντιμέτωποι με μια έκπληξη. Μέλη του συλλόγου της Παναγίας «Το Κάστρο» τους υποδέχτηκαν με χαρά και τους ευχαρίστησαν που έδωσαν ζωή με νότες και τραγούδια στην γειτονιά τους. Μάλιστα οι κανταδόροι τραγούδησαν μέσα στην Παλιά Μουσική και εντυπωσιάστηκαν με την ακουστική του χώρου. Και συνέχισαν την πορεία τους στα στενά δρομάκια. Απαραίτητη θεώρησαν την στάση στο σπίτι του αείμνηστου Μανώλη Τσίμα, όπου με ένα τραγούδι τίμησαν τον μεγάλο αυτό τραγουδοποιό της Καβάλας που έφυγε τόσο αναπάντεχα.
  
   Όσο ζόρικη ήταν η άνοδος, τόσο εύκολη η κάθοδος από τα σοκάκια της Παναγίας. Η Θεοδώρου Πουλίδου αντήχησε κι αυτή από τα τραγούδια τους. «Μαύρα μάτια, μαύρα φρείδια», «Βορειάς ειν’ η αγάπη σου», «Καϊξής», «Κάθε βράδυ λυπημένη»… Η όμορφη παρέα κατέληξε σε ταβερνάκι της Παναγίας μια και η μεγάλη βόλτα άνοιξε την όρεξη. Φυσικά κι εκεί το τραγούδι ήταν στην πρώτη διάταξη, ενώ πολλοί δοκίμασαν τις χορευτικές τους ικανότητες. Και όπως διαβεβαίωσαν την ερχόμενη Παρασκευή η βόλτα θα επαναληφθεί στην συνοικία του Προφήτη Ηλία της Καβάλας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου