Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

"ΕΒΡΑΣΑΝ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΡΦΑΝΟ ΚΑΒΑΛΑΣ.


   Τελειωμό όπως φαίνεται δεν έχουν τα βάσανα των αμπελουργών των περιοχών των πρώην δήμων Ελευθερών, Ορφανού και Πιερέων. Έτσι, μετά το χαλάζι που προκάλεσε σημαντικές ζημιές αλλά και τον δυνατό αέρα που «ξάπλωσε» κυριολεκτικά πολλά αμπέλια, ήρθε ο καύσωνας και τα απόσωσε. Μεγάλες ποσότητες σταφυλιών που προορίζονταν για Για τον λόγο αυτό, αντί να οδηγηθούν στις αγορές της Ευρώπης, δυστυχώς θα πεταχτούν!  

   Όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής Κώστας Παπαμερής, το πρόβλημα είναι μεγάλο. «Υπάρχουν ολόκληρα αμπέλια τα οποία δεν θα τρυγηθούν καθόλου, αφού η καταστροφή των σταφυλιών είναι ολοκληρωτική, σημείωσε ο κ. Παπαμερής σε χθεσινή επικοινωνία που είχαμε μαζί του. Ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες «έβρασαν» κυριολεκτικά τα σταφύλια, αφυδατώνοντας και σταφιδιάζοντας τους καρπούς, ιδιαίτερα της ποικιλίας Σουλτανίνα. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες σε όλη την περιοχή όπου υπάρχουν αμπελώνες.

Ποτίζουμε συνεχώς, αλλά ο καύσωνας δεν παλεύεται. Μάλιστα μπορούμε να πούμε πως κάθε μέρα που περνάει κι έχουμε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες, η δύσκολη αυτή κατάσταση μεγαλώνει. Ακόμη ένα θέμα που υπάρχει είναι πως όταν σε ένα κομμάτι από το αμπέλι υπάρχουν προβλήματα, δε σημαίνει ότι η υπόλοιπη παραγωγή του αμπελιού δεν έχει ζημιές. Υπάρχει αλλοίωση στο χρωματισμό των σταφυλιών, καίγονται οι ιστοί και δε μεγαλώνει το σταφύλι. Το αμπέλι πλέον είναι άχρηστο και όλα τα σταφύλια που προορίζονταν για τις εξαγωγές θα πεταχτούν, αφού χωρίς σάκχαρα δεν θα μπορούν να πάνε ούτε στα  οινοποιεία».

   Όπως ήταν φυσικό ειδοποιήθηκε ο ΕΛΓΑ, κλιμάκιο του οποίου βρέθηκε χθες αλλά θα βρεθεί και σήμερα στην περιοχή, καταγράφοντας τις ζημιές. Από σήμερα θα αρχίσουν οι δήμοι να καταθέτουν προαναγγελίες ζημιών, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημιώσεων. Παράλληλα οι αγρότες  περιμένουν τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία των ημερών που υπήρχε καύσωνας, ώστε να τεκμηριώσουν και επιστημονικώς ότι πράγματι υπήρχαν οι συνθήκες για την πρόκληση ζημιών. «Και υπήρχαν αυτές οι συνθήκες, τόνισε ο κ. Παπαμερής, αφού το θερμόμετρο ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου κάθε μέρα. Δυστυχώς δεν υπάρχει περίπτωση να εξαχθούν σημαντικές ποσότητες της αναμενόμενης φετινής παραγωγής. Πάνω που με πολλές προσπάθειες μπορέσαμε να παρουσιάσουμε μια πολύ καλή ποιοτικά παραγωγή, με πιστοποίηση, μακριά από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και να πούμε ότι τα σταφύλια μας είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης, ήρθε αυτό το κακό είναι κρίμα για τους κόπους μας».

   Τέλος ο κ. Παπαμερής ανέφερε πως εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας και θα πρέπει οι συνάδελφοί του να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα, ώστε να προστατευτούν τα αμπέλια τους. Μάλιστα στο νέο αυτό πρόγραμμα περιέχονται αρκετές από τις προτάσεις που είχαν κάνει οι ίδιοι οι αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου