Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΑΖΕΙ ΚΟΚΚΑΛΑ!!!


   Ελλάς το μεγαλείο σου τελειωμό δεν έχει. 2 Ιουλίου του 2010 έγινε η μεταφορά των δυο παλιών νοσοκομείων της Καβάλας στο νέο καινούργιο νοσοκομείο, με τις καινούργιες υποδομές και τα καινούργια μηχανήματα. Ανάμεσα στα ολοκαίνουργια ιατρικά μηχανήματα που παραλήφθηκαν τότε, υπάρχει και μια θερμοκοιτίδα που διαθέτει αυτόματο αναπνευστήρα για νεογνά.
Αυτή είναι η θερμοκοιτίδα με τον αυτόματο αναπνευστήρα που «σκουριάζει» αχρησιμοποίητη ακόμη στο νοσοκομείο Καβάλας.    

   Πρόκειται για ένα ειδικό μηχάνημα που διευκολύνει κατά πολύ τους διασώστες του ΕΚΑΒ, μια και οι διακομιδές των ευαίσθητων νεογνών (μωρά που δεν έχουν κλείσει ένα μήνα ζωής) είναι από τα πιο δύσκολα καθήκοντά τους. Κι αυτό γιατί το νοσοκομείο Καβάλας δεν διαθέτει εντατική μονάδα νεογνών και πρέπει τα σοβαρά περιστατικά να μεταφέρονται σε Θεσσαλονίκη ή Αλεξανδρούπολη. Βέβαια κατά την διάρκεια αυτών των διακομιδών στα διασωληνωμένα νεογνά πρέπει γίνετε Ambu, μια διαδικασία παροχής οξυγόνου που γίνετε χειροκίνητα και για όση ώρα διαρκεί η διακομιδή. Για δυο δηλαδή περίπου ώρες πρέπει ο διασώστης να πιέζει χειροκίνητα μια αναπνευστική συσκευή, προσέχοντας ιδιαίτερα να μη χαθεί η θέση του αναπνευστήρα από τα κουνήματα του αυτοκινήτου.
   Κι όμως με την θερμοκοιτίδα αυτή που διαθέτει αυτόματο αναπνευστήρα, όλα θα μπορούσαν να γίνουν πιο εύκολα και το κυριότερο πιο σίγουρα. Η θερμοκοιτίδα όμως «σκουριάζει» στα αζήτητα του νοσοκομείου με την συσκευασία της ακόμη άθικτη, μια και ποτέ δεν δόθηκε στο ΕΚΑΒ με την δικαιολογία πως δεν υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει την χρήση της. Ήμαρτον Κύριε! Θαρρείς και γεννήθηκε κάποιος μ’ αυτή την ιδιότητα. Δεν ξέρει, μπορεί όμως να μάθει. Υπόθεση κάποιων σεμιναρίων είναι φανταζόμαστε, ώστε οι δεκάδες χιλιάδες ευρώ που στοιχίζει αυτό το μηχάνημα να πιάσουν τόπο. Κι ένα νεογνό να σώσει, έβγαλε με το πολλαπλάσιο τα λεφτά της, αλλά και όσα θα ξοδευτούν για την εκπαίδευση κάποιων διασωστών. ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕ!!!

1 σχόλιο:

  1. έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα μάκη μου!ελπίζω και εύχομαι κάποιος να το δει και να ξεκινήσει επιτέλους η λειτουργία της στα ασθενοφόρα. θα διευκολύνει πολύ γιατρούς και διασώστες αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι τα νεογνά θα μεταφέρονται με περισσότερη ασφάλεια και καλύτερες γι' αυτά συνθήκες. το τραγικό είναι ότι ΥΠΑΡΧΕΙ η θερμοκοιτίδα!!! δεν είναι από τις περιπτώσεις που περιμένουμε ένα μηχάνημα να εγκριθεί και να αγοραστεί! ΥΠΑΡΧΕΙ!!!! και είναι εκεί και το κοιτάζουμε όλοι μας που δουλεύουμε στο χώρο της υγείας..... καλά έκανες και δημοσίευσες το θέμα, μακάρι να "προχωρήσει" κιόλας.....
    Τάσος Κοσατζής Διασώστης-Πλήρωμα Αασθενοφόρου του ΕΚΑΒ

    ΑπάντησηΔιαγραφή