Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΔΥΣΒΑΤΟ ΚΑΒΑΛΑΣ. ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗ ΔΡΟΣΙΑ...


   Δήμος Νέστου, Δημοτικό διαμέρισμα Δυσβάτου. Μια χούφτα ψυχές όλοι κι όλοι, αλλά με πολύ μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους. Εδώ και 11 χρόνια αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα πολιτιστικό σύλλογο και να οργανώνουν εκδηλώσεις για να μπορούν όλοι μαζί να προβάλουν το χωριό τους. Λαογραφικός Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός σύλλογος Δυσβάτου «Η Πρόοδος» είναι μέχρι σήμερα η ονομασία του. Το ξεκίνημα έγινε το καλοκαίρι του 2001, όταν στην πλατεία του Δυσβάτου έκαναν το πρώτο τους πανηγύρι.
 
 
 

   Από τότε και κάθε χρόνο τέλος του Αυγούστου διοργανώνουν αδιαλείπτως αυτή την εκδήλωση και κάθε χρόνο πολλοί είναι αυτοί που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα.  Έτσι και φέτος, αυτή την φορά στον αύλειο χώρο του σχολείου που τους παραχωρήθηκε για να έχουν την έδρα τους, το περασμένο Σάββατο κάλεσαν Δυσβατιώτες και μη να περάσουν μια όμορφη βραδιά. Η αυλή του σχολείου αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που ανηφόρισε στο πανέμορφο ορεινό χωριό. Ψυχή του συλλόγου ο πρόεδρος Αλέκος Ελευθεριάδης, που στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε αυτούς που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. «Σας ευχαριστώ που μας τιμάτε με την παρουσία σας στο κάλεσμα του συλλόγου μας, τόνισε ο κ. Ελευθεριάδης. Σας διαβεβαιώνω πως αν δεν υπήρχαν οι σύλλογοι σε όλα αυτά τα χωριά του πρώην δήμου Ορεινού, τα περισσότερα θα είχαν ερημώσει. Προσπαθούμε με τις μικρές δυνατότητες που έχουμε να φέρουμε κόσμο και τα καταφέρνουμε».
 
 

   Εκτός όμως από τις γιορτές και τα πανηγύρια ο σύλλογος δουλεύει και ουσιαστικά για το χωριό. Ανακαίνισε με όμορφο τρόπο το σχολείο και το συντηρεί μια και είναι η έδρα του, ενώ το καλοκαίρι έβαψε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και συντήρησε τα μάρμαρα του δαπέδου της. Ακόμη περιέφραξε έναν χώρο 5 στρεμμάτων που θα είναι διαθέσιμος για Καθαρή Δευτέρα και Πρωτομαγιά, όπου και πάλι θα γίνετε κάλεσμα στον κόσμο.
 
 

   Και στην συνέχεια ξεκίνησε το γλέντι και ο χορός. Ποντιακό πρόγραμμα με τον Κώστα Κοργιαννίδη (Κωστής ντι Πατόζ) στην λύρα και στο τραγούδι, τους γιούς του Κωνσταντίνο και Ιορδάνη στη λύρα και στο νταούλι αντίστοιχα και τον Λάζαρο Τσακαλίδη στο βιολί. Όμως υπήρχε και λαϊκό πρόγραμμα με τον Λάζαρο Μουρουζίδη στο μπουζούκι και στο σάζι, τον Πόλυ Σοπιάδη στο αρμόνιο και τον Στέλιο Μακατασίδη στο τραγούδι.
 
 
   Αρκετοί και οι επίσημοι που πέρασαν από το Δύσβατο. Είδαμε τον βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη, τον δήμαρχο Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη, τους αντιδημάρχους Παύλο Καλογερίδη, Αναστασία Τσίλογλου και Χρήστο Χρυσαλίδη, τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Κρυστάλλη τοπικούς συμβούλους από τα γύρω χωριά και όπως προείπαμε πολύ κόσμο. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η δροσιά περίσσευε και το ραντεβού ανανεώθηκε για του χρόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου