Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Η ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.


   Μπορεί η μεγάλη φωτιά του Αγίου Όρους να αποτελεί παρελθόν από την περασμένη Κυριακή με την βοήθεια και της βροχής που έπιασε το Σάββατο το βράδυ – πολλοί είπαν πως η Παναγία έβαλε το χέρι της – όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ανθρώπους, οι οποίοι εθελοντικά βρέθηκαν στην περιοχή της Ουρανούπολης και προσπάθησαν να την περιορίσουν. Όπως τα 5 μέλη της Διασωστικής Ομάδας Καβάλας (ΔΟΚ), που το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι με το όχημα της ομάδας, πήραν μέρος στην κατάσβεσή της.

   Όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΔΟΚ Νίκος Σαμπρής, η απόφαση να σταλεί βοήθεια στο Άγιο Όρος πάρθηκε την Παρασκευή το βράδυ, όταν τα νέα από το μέτωπο της φωτιάς ήταν πολύ δυσοίωνα. Έτσι το Σάββατο το πρωί 5 από τα μέλη της ΔΟΚ έφτασαν στην Ουρανούπολη και αμέσως εντάχτηκαν στις ομάδες πυρόσβεσης και ρίχτηκαν στην μάχη κατά της φωτιάς. Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη και το μέτωπο της φωτιάς έφτασε μέχρι και τα 25 χιλιόμετρα, ενώ απείλησε και κατοικημένες περιοχές οι οποίες εκκενώθηκαν προληπτικά.

   Με συντονισμένες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών, το απόγευμα του Σαββάτου το μέτωπο της φωτιάς έπεσε στα 7 χιλιόμετρα και μέχρι το βράδυ είχε περιοριστεί ακόμη περισσότερο. Τότε ήρθε η σωτήρια βροχή, η οποία και έδωσε το τελικό χτύπημα στην φωτιά σβήνοντάς την ολοσχερώς. Όλη τη νύχτα και μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής η περιοχή περιφρουρήθηκε μήπως και υπάρξουν αναζωπυρώσεις, ενώ περιπολίες για τον ίδιο σκοπό έγιναν και το πρωί της Κυριακής. Όταν διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα, τα 5 μέλη της ΔΟΚ αποδεσμεύτηκαν και γύρισαν στην Καβάλα.

   ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΚ.

   Από το 2005 που ιδρύθηκε η ΔΟΚ, συνεχίζει ακάθεκτη εδώ και 7 χρόνια την εθελοντική προσφορά της. Πρόκειται για μια εθελοντική ομάδα 120 περίπου ενεργών συμπολιτών μας και όχι μόνον, που σκοπό έχει να προσφέρει βοήθεια όπου χρειαστεί, σε βουνό και θάλασσα, σε φυσικές ή μη καταστροφές, αλλά και γενικότερα σε δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να συμβούν. Ακόμη προσφέρουν υγειονομική κάλυψη σε τοπικές εκδηλώσεις. Κάθε εβδομάδα πολλά μέλη της ομάδας συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις, ώστε να είναι «ετοιμοπόλεμα» αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

  Όπως επίσης για τα νέα μέλη η ΔΟΚ οργανώνει κάθε χρόνο σχολή βασικής εκπαίδευσης, από την οποία περνάνε υποχρεωτικά όλα τα νέα μέλη, άσχετα σε πιο επί μέρους τμήμα θα πάνε. Η σχολή αυτή περιλαμβάνει βασική υποστήριξη ζωής, πρώτες βοήθειες, έρευνα και διάσωση, διαλογή (Triage) διατροφή και έργο, ασφαλή οδήγηση 4Χ4, ποταμοί-χείμαρροι, ασφάλεια στην θάλασσα, μετεωρολογία, προσανατολισμό, ορεινή πεζοπορία, φυσικές καταστροφές, τεχνολογικές καταστροφές, τροχαία ατυχήματα και ραδιοεπικοινωνίες.

   Τέλος ο κ. Σαμπρής προέτρεψε όσους θέλουν να έρθουν κοντά στην ΔΟΚ, δεν έχουν παρά κάθε Τετάρτη το απόγευμα να επισκέπτονται στην έδρα του συλλόγου στην ακτή της Καλαμίτσας όπου έχουν τα γραφεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου