Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.


 ΠΑΠΙΕΣ ΚΑΙ ΓΑΛΟΠΟΥΛΕΣ ΣΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ
   Αρκετές είναι οι καταγγελίες τις τελευταίες μέρες από την περιοχή γύρω της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων στην Δεξαμενή, που αφορούν την όχληση των κατοίκων από ένα μικρό  κοτέτσι που υπάρχει δίπλα στην εκκλησία και έχει μέσα 4 πάπιες και 2 γαλοπούλες. Ο χώρος αυτός βρίσκεται ακριβώς κάτω από το ιερό της εκκλησίας είναι περιφραγμένος με σύρμα και στεγασμένος. Όμως τα πτηνά αυτά καθ’ όλη σχεδόν την διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας φωνάζουν, ενοχλώντας όπως είναι φυσικό κάποιους από τους γείτονες. Οι οποίοι ακόμη αναρωτιούνται που πάνε τα απόβλητα και οι κοπριές από το κοτέτσι κάθε φορά που κάποιος τα πλένει. Γύρω γύρω υπάρχουν πολλά σπίτια και αυλές και τα νερά αυτά πηγαίνουν εκεί, σχηματίζοντας επικίνδυνες καταστάσεις. Τελευταία μάλιστα με τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που εμφανίστηκε στην περιοχή μας οι κάτοικοι είναι περισσότερο ξεσηκωμένοι.

   Σύμφωνα με τη νομοθεσία τώρα «απαγορεύονται οι κάθε είδους πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε κατοικημένους χώρους (πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, οικισμούς) καθώς επίσης έξω και από λουτροπόλεις, παραδοσιακούς οικισμούς, εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές, ποτάμια, λίμνες, ακτές, αρχαιολογικούς και τουριστικούς χώρους και χώρους που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, από τα υπάρχοντα ή από εκείνα που προβλέπεται, κατά νόμιμο τρόπο να ανεγερθούν, νοσοκομεία, ευαγή ιδρύματα, εκπαιδευτήρια και από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εργοστάσια, βιοτεχνίες, κατασκηνωτικούς χώρους, ανοικτούς ή κλειστούς χώρους εργασίας ή διαβιώσεως και μοναστήρια».
   Άρα λοιπόν το κοτέτσι αυτό με τα πουλερικά στην Δεξαμενή πρέπει να απομακρυνθεί. Θα έπρεπε πρώτα από όλα ο ιδιοκτήτης του κοτετσιού να σκεφτεί μήπως ενοχλεί τους γείτονες, ίσως να τους ρωτήσει και μετά να το στήσει. Οι γείτονες δημοσιοποίησαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ελπίζοντας να ενδιαφερθούν άμεσα οι αρμόδιοι φορείς και να βρεθεί λύση.  Η επόμενη σκέψη τους είναι να συγκεντρώσουν υπογραφές και να απευθυνθούν στην διεύθυνση υγείας αλλά και στον δήμο για να καταγγείλουν το γεγονός αυτό, ελπίζοντας να λειτουργήσει ο νόμος και να απομακρυνθεί το κοτέτσι.ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Είναι 24 Μαΐου, τέλος της σχολικής χρονιάς του 1973, εποχή που σε όλα τα σχολεία της Καβάλας διεξάγονταν οι γυμναστικές επιδείξεις, όπου τα παιδιά προσπαθούσαν να δείξουν στους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους τους τι έμαθαν στο μάθημα της  γυμναστικής την χρονιά που πέρας. Το γυμνάσιο Αρρένων της Καβάλας μάλιστα, οργάνωσε σχολικούς αγώνες στίβου στο νεόχτιστο τότε εθνικό στάδιο στο Περιγιάλι, στους οποίους συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του γυμνασίου από όλο το νομό. Από τα τελευταία αγωνίσματα που διεξήχθηκαν εκείνη την μέρα ήταν η σκυταλοδρομία 4Χ100 με αρκετές συμμετοχές. Μεταξύ αυτών και η ομάδα του Αρρένων με 4 μαθητές-αθλητές που προπονητή τους είχαν τον γυμναστή Θύμιο Δαβιτζόγλου, ο οποίος μάλιστα ήταν σοβαρά άρρωστος στο κρεβάτι και δεν είχε μπορέσει να παραβρεθεί στον αγώνα. Πρώτος μαθητής που έτρεξε στην σκυταλοδρομία ήταν ο Βασίλης Μητκίδης, δεύτερος ο Κωστής Σιμιτσής, τρίτος ο Αντώνης Σεβαστάκης και τέταρτος ο Γιώργος Μυτηλινός.
 
   Η τετράδα του Αρρένων ήταν η νικήτρια της σκυταλοδρομίας εκείνης και τα παιδιά τιμήθηκαν με μετάλλια και με  ένα κύπελλο. Για να ευχαριστήσουν δε τον προπονητή και γυμναστή τους για την προετοιμασία που τους έκανε, τον επισκέφτηκαν στο σπίτι του, όπου του έδωσαν το κύπελλο κι εκείνος δάκρυσε από την συγκίνηση. Πέντε μέρες μετά, στις 29 Μαΐου, ο Θύμιος Δαβιτζόγλου άφησε την τελευταία του πνοή. Εκείνη την μέρα θυμήθηκαν χθες Τρίτη 28 Αυγούστου τα 4 εκείνα παιδιά, που μεσήλικες πλέον βρέθηκαν και πάλι όλοι μαζί. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του δημάρχου Κωστή Σιμιτσή με τους 4 άνδρες να ανταλλάσουν θύμισες από εκείνη την εποχή. Θυμόταν καλά όλα τα γεγονότα ενώ συμπλήρωνε ο ένας τον άλλον με λεπτομέρειες. Μια όμορφη πραγματικά ανθρώπινη στιγμή που έτυχε να βρισκόμαστε εκεί και να την αποθανατίσουμε.
 
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ Χ.Υ.Τ.Α.
Άλλη μια αυτανάφλεξη είχαμε χθες το απόγευμα στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Καβάλας. Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Καβάλας. Οι εργαζόμενοι του δήμου με τα μηχανήματα σκέπασαν την μικρή εστία φωτιάς με χώμα, ενώ η Πυροσβεστική δεν χρειάστηκε να κάνει παρέμβαση.
 
Όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο προϊστάμενος της υπηρεσίας καθαριότητας Δαμιανός Κλειτσιώτης, παρόμοιες μικρές εστίες είναι καθημερινό φαινόμενο στον ΧΥΤΑ και προκαλούνται αφού τα τελευταία φορτηγά που έρχονται με σκουπίδια από την Ελευθερούπολη και την Θάσο, δεν προλαβαίνουν να σκεπαστούν με χώμα και μένουν εκτεθειμένα. Έτσι οι αυταναφλέξεις ειδικά τώρα το καλοκαίρι είναι συχνές.  Η εστία της φωτιάς σε μια περίπου ώρα σκεπάστηκε με χώμα και έσβησε ολοκληρωτικά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου