Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η 20η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΤΘ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.


   Από τον περασμένο Οκτώβριο η 20η Μεραρχία Τεθωρακισμένων που εδρεύει στην Καβάλα και στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του στρατού προς τους πολίτες, ειδικά των απομακρυσμένων περιοχών, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψής τους. Κλιμάκιο της Μεραρχίας με επικεφαλής τον ταγματάρχη Υγειονομικού και ειδικό παθολόγο, Γιώργο Τσιμηρίκα, υποστηριζόμενο από νοσοκόμο και τραυματιοφορέα, επισκέπτεται κάθε 15 μέρες χωριά των δήμων Καβάλας και Παγγαίου που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, προσφέροντας πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. Ήδη έχουν επισκεφτεί το Βουνοχώρι, την Παλιά Καβάλα, τις Κορυφές, το Πολύνερο και το Χαλκερό του δήμου Καβάλας και το Χρυσόκαστρο, τους Αντιφιλίππους, την Μεσορόπη και το Μυρτόφυτο του δήμου Παγγαίου.

   Χθες Παρασκευή 25 Μαίου, συναντήσαμε το κλιμάκιο αυτό στο Κρυονέρι και με άδεια που μας δόθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού αλλά και από τη Μεραρχία, μιλήσαμε με τον γιατρό κ. Τσιμηρίκα γι’ αυτή την προσπάθεια. «Κάθε φορά που βρισκόμαστε σ’ έναν τόπο, μας επισκέπτονται 45-50 άτομα και μας ζητούν φροντίδα, μας δήλωσε ο γιατρός. Προσφέρουμε στους κατοίκους πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, η οποία είναι εξέταση πίεσης, σακχάρου, καρδιογράφημα, μέτρηση οξυγόνου, ακροαστικά και γενικότερα κάνουμε μια κλινική εξέταση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις όταν υπάρχουν ενδείξεις, συμβουλεύουμε και καθοδηγούμε τους ανθρώπους για περαιτέρω εξετάσεις από ειδικευμένους γιατρούς. Ο κόσμος ανταποκρίνεται και μας ευχαριστεί που ερχόμαστε κοντά τους. Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, υπάρχουν όμως και μικρότεροι σε ηλικία που έρχονται για εξέταση».

   Μάλιστα όπως μας διαβεβαίωσε ο γιατρός, αρκετές φορές εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα που δεν τα γνώριζαν οι εξεταζόμενοι, όπως ανεβασμένο επικίνδυνα σάκχαρο, αναπνευστικά προβλήματα ή προβλήματα στην καρδιά. Σε μια τέτοια περίπτωση ο γιατρός της Μεραρχίας ειδοποίησε το ΕΚΑΒ και έγινε άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο. Το κλιμάκιο κινείται με ένα ασθενοφόρο του στρατού εφοδιασμένο με τα απαραίτητα μηχανήματα και εξοπλισμό. Χθες στο Κρυονέρι βρέθηκε και ο αντιδήμαρχος της περιοχής του πρώην δήμου Φιλίππων Θεόδωρος Παπαδόπουλος, που μας διαβεβαίωσε πως ο δήμος στηρίζει αυτή την προσπάθεια της Μεραρχίας. Θετικός και ο κόσμος που περίμενε υπομονετικά να εξεταστεί από το κλιμάκιο της Μεραρχίας. «Αισθανόμαστε περισσότερη σιγουριά όταν βλέπουμε τον γιατρό, μας δήλωσαν όταν τους ρωτήσαμε σχετικά. Είναι λίγο δύσκολο για μας να κατεβαίνουμε συνέχεια στην Καβάλα».

   Όπως ακόμη μάθαμε, στην περιοχή μια φορά την εβδομάδα πηγαίνει και ο αγροτικός γιατρός, ο οποίος ως επί το πλείστον συνταγογραφεί φάρμακα. Μάλιστα στα περισσότερα χωριά υπάρχει ήδη ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Βέβαια λόγω προβλημάτων με την σύνδεση στο διαδίκτυο, σε κάποια απομακρυσμένα χωριά όπως το Λυκόστομο και το Πολύνερο δεν μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία ηλεκτρονικά. Η κοινωνική αυτή προσφορά του στρατού προς τους πολίτες θα συνεχιστεί όλο τον χρόνο και το υγειονομικό  κλιμάκιο θα επισκεφτεί όλα τα απομακρυσμένα χωριά του νομού Καβάλας. 
(Ευχαριστούμε θερμά τον στρατηγό διοικητή της 20ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων Θεμιστοκλή Αναγνωστόπουλο και τον υποδιοικητή Ταξίαρχο Δημήτρη Λεοντάρη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου