Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ, ΕΧΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ!


   Με την συμμετοχή 600 περίπου παιδιών και εφήβων πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 13 Μαίου στην Καβάλα το 4ο Παιδικό - Εφηβικό φεστιβάλ Ποντιακών χορών, στο οποίο συμμετείχαν παιδικά χορευτικά τμήματα όλων των συλλόγων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το φετινό φεστιβάλ μετά από πρόταση των Καβαλιώτικων ποντιακών συλλόγων ήταν αφιερωμένο στον αείμνηστους Πόντιους Αχιλλέα Καραγκιοζόπουλο και Γιάννη Μποσνακίδη.  

   Το φεστιβάλ διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΣΠΟΣ ΑΜΘ) που ανήκει στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ). Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλα τα παιδιά μέχρι δεκατεσσάρων χρόνων, δηλαδή παιδιά τα οποία δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών για ενήλικες που διοργανώνει η Παμποντιακή. Έτσι αυτό το φεστιβάλ είναι μια καλή πρόβα για τα παιδιά που με τον τρόπο αυτό  προετοιμάζονται καλύτερα σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

   Τελικά το κλειστό γήπεδο της Καλαμίτσας αποδείχτηκε μικρό για να χωρέσει όλους όσους βρέθηκαν χθες στην Καβάλα για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ. Μικροί και μεγάλοι από όλη την περιφέρεια βρέθηκαν στην Καβάλα από το πρωί και στις 5 το απόγευμα που ήταν προγραμματισμένη η έναρξη δεν έπεφτε βελόνα. Το όμορφο Ποντιακό απόγευμα ξεκίνησε με το τραγούδι «Η Μάνα εν κρύο νερό» αφιερωμένο σε όλες τις μητέρες του κόσμου που χθες είχαν την γιορτή τους. Ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου γέμισε από παιδιά που έκλεισαν τον κύκλο του χορού αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων. Αμέσως μετά χαιρέτησαν η πρόεδρος της ΠΟΕΣ ΑΜΘ Χρύσα Μαυρίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς , η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άννα Σπανδώνη και ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης. Μάλιστα ο κ. Παρχαρίδης  έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη λέγοντας όχι στην ομογενοποίηση των λαών και τόνισε πως οι Πόντιοι θα συνεχίσουν τον δρόμο του πολιτισμού, αφού λαός χωρίς πολιτισμό είναι δέντρο χωρίς ρίζες. 

   Στην συνέχεια τιμήθηκαν με πλακέτες οι συγγενείς του Αχιλλέα Καραγκιοζόπουλου και του Γιάννη Μποσνακίδη από τον κ. Γρανά και τον κ. Παρχαρίδη. Στην συνέχεια κάθε νομός εκπροσωπήθηκε από τα χορευτικά του, τα οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα, χόρεψαν χορούς συγκεκριμένων περιοχών του Πόντου με βάσει μια προγραμματισμένη θεματολογία , ενώ εικόνες των περιοχών του Πόντου, συνόδευαν τους χορούς. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως τους χορευτές συνόδευαν και μικροί σε ηλικία λυράρηδες, νταουλτζήδες και τραγουδιστές, πράγμα που δείχνει πως εκτός από παρόν οι Πόντιοι θέλουν και επιδιώκουν να έχουν και μέλλον.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου