Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΥΚΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ (ΔΙ.ΑΣ.) ΚΑΒΑΛΑΣ. ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.

 Τους γνωρίσαμε πριν από 3,5 περίπου χρόνια και τους βλέπουμε καθημερινά να κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Στην αρχή είναι αλήθεια τους αντιμετωπίσαμε με κάποια επιφύλαξη, αλλά όσο περνούσε ο χρόνος και βλέποντας τα επιτεύγματά τους, μπορούμε πλέον με σιγουριά να πούμε ότι μας έκαναν να αισθανόμαστε πιο σίγουροι και ασφαλείς στην καθημερινότητά μας. Για την Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης ο λόγος και η γραφή μας σήμερα, την ομάδα ΔΙΑΣ όπως την ξέρουμε οι περισσότεροι, της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας. Με την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση του αστυνομικού διευθυντή Καβάλας Αβραάμ Κοσκερίδη και τον διοικητή της ομάδας αστυνόμο Αθανάσιο Κοψίδα τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, ας γνωρίσουμε καλύτερα την ομάδα ΔΙΑΣ της πόλης μας.

                                              ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙ.ΑΣ.
Η ομάδα ΔΙΑΣ ιδρύθηκε σαν θεσμός στις 2/6/2009 από τον πρώην υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Γιάννη Ραχωβίτσα επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Το ξεκίνημα έγινε πιλοτικά σε 75 Δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης στις 29 Μαρτίου 2010. Τα αποτελέσματα στη μείωση της εγκληματικότητας κατά την πιλοτική αυτή φάση ήταν τόσο σημαντικά, ώστε στις 19 Ιουλίου η εφαρμογή της συγκεκριμένης μορφής αστυνόμευσης επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Στο αρχικό πιλοτικό πρόγραμμα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης διατέθηκαν 2.580 αστυνομικοί. Από αυτούς, οι 2.136 στην Αττική και οι 444 στη Θεσσαλονίκη. Στην επέκταση του προγράμματος «Δίας» σε όλη την επικράτεια οι αστυνομικοί που διατέθηκαν στη δύναμη αυτή έφτασαν συνολικά τους 3.640, όσοι περίπου είναι και σήμερα. Στην Καβάλα έκανε την πρώτη της παρουσία τον Ιούνιο του 2010. Σκοπός της ομάδας είναι οι περιπολίες δίκυκλης αστυνόμευσης και η εμφανής αστυνόμευση, που είναι μια πρωτοποριακή ιδέα που κατά την εφαρμογή της στην πράξη ευτυχώς απέδωσε τα μέγιστα. Εξ άλλου βασίζεται ως επί το πλείστον στο ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από την καταστολή. Είναι στελεχωμένη με κατάλληλα εκπαιδευμένους αστυνομικούς με σκοπό την γρήγορη και μαχητική επέμβαση τόσο για την πρόληψη, όσο και για την όσο το δυνατόν άμεση καταστολή βίαιων κι εγκληματικών ενεργειών, όπως είναι οι ληστείες, οι βιασμοί, οι συμπλοκές, οι ανθρωποκτονίες και κάθε άλλη εγκληματική δραστηριότητα. διενεργούν συνεχώς περιπολίες από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Το σύνολο του προσωπικού της ομάδας ΔΙΑΣ έχει εκπαιδευτεί σε μια σειρά επιχειρησιακών θεμάτων, όπως η ασφαλής γρήγορη οδήγηση μοτοσικλέτας, η χρήση όπλων και η σκοποβολή, οι τεχνικές αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας, οι πρακτικές - τακτικές προσέγγισης και σύλληψης υπόπτων ατόμων, καθώς και διαχείρισης καταστάσεων κλιμακούμενης δυσκολίας. Η βασική αυτή μορφή εκπαίδευσης είναι υποχρεωτική και συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη του προσωπικού στη συγκεκριμένη Ομάδα (από την ίδρυση της τον Απρίλιο του 2010). Παράλληλα συμμετέχουν κάθε χρόνο σε εβδομαδιαία σεμινάρια συντήρησης, ενώ όλοι έχουν πάρει μαθήματα πρώτων βοηθειών. Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία της Αστυνομίας, από την ώρα που ξεκίνησε τις δραστηριότητές της η ΔΙΑΣ, η εγκληματικότητα έχει μειωθεί σημαντικά και σε μερικές περιπτώσεις η μείωση φτάνει και ξεπερνά το 50%, ποσοστό που έχει μεγάλη σημασία στα σοβαρά εγκλήματα.

             ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Η ομάδα ΔΙΑΣ της Καβάλας αποτελείται από 24 αστυνομικούς που διοικούνται από τον υπασπιστή της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας Αθανάσιο Κοψίδα και έχουν επικεφαλής τον ανθυπαστυνόμο Πολυχρόνη Θωϊδη. Ξεκίνησαν τις περιπολίες τους στους δρόμους της Καβάλας στις 2/6/2010, όταν αστυνομικός διευθυντής ήταν ο Μανώλης Λουπεϊδης και παρουσιάστηκαν επίσημα στις 21/7/2010, αφού προηγήθηκε γνωριμία με τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους της πόλης σε όλες τις γειτονιές. Από τότε και καθημερινά τους βλέπουμε να γυρνούν καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας, αλλά και μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες στους δρόμους. Εκείνη την χρονιά όπως θυμόμαστε, υπήρχε και μια έξαρση με ληστείες σε τραπεζικά καταστήματα και σουπερ μαρκετ μέσα στην πόλη (Πειραιώς, Κύπρου, Μασούτης). Από τις πρώτες ημέρες που ξεκίνησαν τις περιπολίες τους φάνηκαν τα θετικά αποτελέσματα. Ελαχιστοποιήθηκαν έως και μηδενίστηκαν οι ληστείες σε τράπεζες και πολυκαταστήματα της πόλης, που τις χρονιές 2009 και 2010 είχαν σημαντική έξαρση, ενώ περιορίστηκαν σημαντικά και οι άλλες εγκληματικές πράξεις και ενέργειες. Παράλληλα αυξήθηκαν οι επ’ αυτοφώρω συλλήψεις και οι προσαγωγές, πράγμα που σημαίνει πως η άμεση παρουσία της αστυνομίας στο συμβάν ήταν κάτι που έλειπε. Αρκετές προσαγωγές και συλλήψεις υπόπτων έγιναν έξω από τράπεζες και από σχολεία που είναι ευαίσθητες περιοχές. Οι αριθμοί δεν διαψεύδουν ποτέ. Τους 5 περίπου μήνες του 2010 που λειτούργησε η ΔΙΑΣ έγιναν 34 επ’ αυτοφώρω συλλήψεις για διάφορα αδικήματα, το 2011 126, το 2012 147 και φέτος μέχρι 31/10 έγιναν 129 αυτόφωρες συλλήψεις.
Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε αναλυτικά την συνολική δραστηριότητα της ομάδας ΔΙΑΣ στην Καβάλα. Για το 2010 η μέτρηση ξεκίνησε από τον Ιούλιο ενώ για φέτος έχουν προσμετρηθεί οι δραστηριότητες μέχρι 31 Οκτωβρίου.    
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΟΜΑΔΩΝ ΔΙΚΥΚΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ (ΔΙ.ΑΣ)

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
ΕΤΟΣ 2010
ΕΤΟΣ 2011
ΕΤΟΣ 2012
ΕΤΟΣ 2013
ΣΥΝΟΛΟ
Αριθμός ελεγχθέντων
οχημάτων

906

1957

1750

1346

5959
Αριθμός ελεγχθέντων
ατόμων

2388

5093

4410

3381
15272
Ημεδαποί
1500
3317
3012
2527
10356
Αλλοδαποί
888
1776
1398
854
4916
Αριθμός προσαχθέντων
ατόμων

244

842

1450

1429
3965
Ημεδαποί
121
466
850
946
2383
Αλλοδαποί
123
376
600
483
1582
Αριθμός συλληφθέντων
34
126
147
129
436
Για ληστείες
-
-
1
2
3
Για κλοπές - διαρρήξεις
5
26
21
19
71
Για παρ. Ν. Περί Όπλων
2
6
3
3
14
Για παρ. Ν. Περί Ναρκωτικών
7
25
28
16
76
Για παρ. Ν. Περί Αλλοδαπών
11
31
20
12
74
Για καταδικαστικές αποφάσεις
1
15
16
12
44
Λοιπά αδικήματα
8
23
58
65
154

                    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣ
Και σ’ αυτό τον τομέα η ομάδα ΔΙΑΣ της Καβάλας πηγαίνει πολύ καλά. Από την διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας έχει αναλάβει να αστυνομεύει τις ράμπες αναπήρων από παράνομα σταθμευμένα οχήματα κι έχει πετύχει σημαντικά στον τομέα αυτό. Η αμεσότητα της παρέμβασης έχει βοηθήσει πολλά μοναχικά και ηλικιωμένα άτομα σε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σπίτια τους. Αρκετές είναι ακόμη οι παρεμβάσεις σε προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας που απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς. Εδώ βοηθούν και τα σεμινάρια ψυχολογίας που έχουν παρακολουθήσει. Ένα ακόμη σημαντικό κέρδος είναι η αποτροπή σε πολλές υποθέσεις πρόθεσης αυτοκτονιών. Μιλώντας με τον αρχιφύλακα της ομάδας ΔΙΑΣ Δημήτρη Λαμπρόπουλο, καταλάβαμε πως οι αστυνομικοί αυτοί πρέπει να μπορούν να κινούνται με ασύλληπτους ρυθμούς σε περιπτώσεις εντελώς αντίθετες μεταξύ τους. 

Πρέπει δηλαδή μέσα σε μια βάρδιά τους να μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα μια απόπειρα αυτοκτονίας αποτρέποντάς την, την επόμενη στιγμή μια ένοπλη ληστεία κυνηγώντας τους δράστες ακόμη και μέσα στις γειτονιές, στην συνέχεια μια ηλικιωμένη που ζαλίστηκε μέσα στο σπίτι της και πρέπει να επέμβουν ίσως και από διπλανά μπαλκόνια για να την βοηθήσουν, και την επόμενη ώρα έναν οπλισμένο ναρκομανή με στερητικό σύνδρομο που είναι άκρως επικίνδυνος. Συν την ρύθμιση και διευκόλυνση της κυκλοφορίας, συν την συνοδεία υψηλών προσώπων, συν την συνοδεία χρηματαποστολών, συν την αστυνόμευση πορειών, συν την διευκόλυνση των πυροσβεστικών οχημάτων σε μια φωτιά στα στενοσόκακα της Καβάλας, συν τον έλεγχο για παράνομους αλλοδαπούς, συν, συν συν…, ενώ φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλοι τους έχουν οικογένειες με τα όποια προβλήματά τους. Όπως μας διαβεβαίωσαν, πολλές φορές τα οικογενειακά προβλήματα παραμερίζονται προς το καλό της υπηρεσίας και του κοινωνικού συνόλου. Κι όλα αυτά τα καταφέρνουν όχι πάντα χωρίς κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, αφού αρκετές φορές αντιμετωπίζουν επικίνδυνους ανθρώπους που οπλοφορούν. Μας διαβεβαίωσαν ότι κυκλοφορούν πολλά όπλα και μαχαίρια και πολλές φορές οι καταστάσεις είναι επικίνδυνες. Ακόμη κυκλοφορούν σε ποσότητες χάπια και ναρκωτικά. Χώρια τους αστάθμιστους παράγοντες, μια και μέχρι στιγμής 2 συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα εν ώρα υπηρεσίας, χωρίς όμως ευτυχώς να κινδυνέψει η ζωή τους. Σήμερα και οι δυο βρίσκονται ξανά στην υπηρεσία.

                   ΔΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Για να τα πετύχουν βέβαια όλα αυτά οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ χρειάζονται πλήρη ηθική και υλική υποστήριξη από την υπηρεσία τους. Την έχουν; Οι ίδιοι μας διαβεβαίωσαν ότι την ηθική πραγματικά την έχουν, αφού υπάρχει μια αγαστή συνεργασία τόσο με τους ανωτέρους τους όσο και με τους συναδέλφους τους αστυνομικούς. Όσον αφορά την υλική υποστήριξη εκεί κάπου… κουτσαίνει το πράγμα. Οι μοτοσυκλέτες που είναι άρρηκτα δεμένες μαζί τους χάρη στην αγάπη που έχουν γι’ αυτές συντηρούνται ακόμη και από τους ίδιους για βρίσκονται όσο το δυνατόν γίνετε πιο ετοιμοπόλεμες. Στα ανταλλακτικά υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά με πιέσεις των ανωτέρων τους κάτι γίνετε. Υπάρχουν και κάποιοι χορηγοί που αγαπούν την αστυνομία και τους στηρίζουν. Όσον αφορά την ατομική τους προστασία όμως, όλα τα απαραίτητα για την δουλειά που κάνουν αξεσουάρ, τα έχουν αγοράσει μόνοι τους. Καλές οι βαρύγδουπες δηλώσεις των ανωτέρων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αποτελεσματικότητα της ομάδας ΔΙΑΣ, αλλά πρέπει να την στηρίζουν με κάθε τρόπο. Όπως την στηρίζουμε όλοι εμείς, οι οποίοι βλέποντάς τους να κυκλοφορούν ανάμεσά μας αισθανόμαστε πιο σίγουροι. Τόσο που μέχρι και σελίδα στο Facebook υπάρχει με τον τίτλο: «Έλληνες Πολίτες – Φίλοι της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης ΔΙΑΣ».

Μάκης ΛΙΟΛΙΟΣ    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου