Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.


                                  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΪΟΥ 
  «Από τους 200.000 Έλληνες που ζούσανε στη Σαμψούντα, τη Σινώπη και την Αμάσεια έμειναν λίγοι μόνο αντάρτες που τριγυρίζουν στα βουνά. Το σύνολο σχεδόν των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών, εξορίστηκαν σε άλλες περιοχές με πολύ άσχημες συνθήκες. Πληροφορήθηκα ότι οι Τσέτες του Οσμάν Αγά (Τοπάλ Οσμάν) έσπειραν τον πανικό στην πόλη Χάβζα. Έκαψαν, βασάνισαν και σκότωσαν όλους τους Έλληνες και Αρμένιους που βρήκαν μπροστά τους. Γκρέμισαν όλες τις γέφυρες. Παντού υπήρχαν σημάδια γκρεμίσματος. Η διαδρομή από την πόλη Καβάκ προς το πέρασμα Χατζηλάρ θα μείνει για πάντα στη μνήμη μου όσο θα ζω.

Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων συναντούσαμε μόνο πτώματα. Μόνο εγώ μέτρησα 58. Σ’ ένα σημείο συναντήσαμε το πτώμα μιας ωραίας κοπέλας. Της είχανε κόψει το κεφάλι και το τοποθέτησαν κοντά στο χέρι της. Σε κάποιο άλλο σημείο υπήρχε το πτώμα ενός άλλου ωραίου κοριτσιού, 7-8 χρονών, με ξανθά μαλλιά και γυμνά πόδια. Φορούσε μόνο ένα παλιό πουκάμισο. Απ’ ότι καταλάβαμε, το κοριτσάκι καθώς έκλαιγε, έχωσε το πρόσωπό του στο χώμα, δολοφονημένο από το κάρφωμα της λόγχης ενός φαντάρου». Από περιγραφή του αρχιστράτηγου Μ. Φούντζε, στρατιωτικού απεσταλμένου των Σοβιετικών, για την γενοκτονία των Ποντίων. 

   Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων τίμησε το τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής 18, 19, και 20 Μαίου, η Λέσχη Ποντίων Καβάλας, ενώ εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο φουαγιέ του διοικητηρίου της περιφερειακής ενότητας στήθηκε έκθεση φωτογραφικού υλικού από τον μαρτυρικό Πόντο, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση Καβάλας. Οι φωτογραφίες αυτές προέρχονται από το αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου, που το έχει δωρίσει στο Ιστορικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και με ειδική άδεια εκτίθενται από χθες στην Καβάλα. Οι φωτογραφίες έχουν θέμα τον πολιτισμό και τα γράμματα στον Πόντο από το 1880 μέχρι τον ξεριζωμό.

   Το βράδυ ξεκίνησε η κεντρική εκδήλωση της Λέσχης με την χορωδία της σε μοιρολόγια. Στην συνέχεια χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρος της Αρμενικής κοινότητας της Καβάλας Αμπραάμ Ασυριάν, ενώ για την γενοκτονία μίλησε ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Καβάλας Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, ενώ μικρά Ποντιόπουλα απήγγειλαν ποιήματα στην Ποντιακή διάλεκτο. Αμέσως μετά κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Τούρκος ιστορικός, συγγραφέας και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτοβουλίας ελευθερίας της σκέψης Άγκυρας, Σαϊτ Τσετίνογλου (Sait Cetinoglu).

   Ο Τούρκος ακτιβιστής μίλησε για τις «δίκες προενορχηστρωμένων Ψευδοδικαστηρίων στον Πόντο». Ο κ. Τσεντίνογλου τόνισε την προσπάθεια των Τούρκων που από το 1911 μέχρι το 1923 έστηναν ψευτοδικαστήρια με σκοπό να απενοχοποιήσουν τις δολοφονίες και τις εκτελέσεις που έγιναν κατά χιλιάδες στου Πόντιους και στους Αρμένιους. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Πυρρίχιο χορό από τους άνδρες του χορευτικού επιδείξεων της Λέσχης Ποντίων και με τον χορό του Θανάτου από τις γυναίκες.

                                 ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΪΟΥ
   Το Σάββατο, η χορωδία και τα χορευτικά της Λέσχης Ποντίων συμμετείχαν στην εκδήλωση της Θασιακής Ένωσης Καβάλας. Στον χαιρετισμό  του ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Καβάλας Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, τόνισε πως πρέπει να μάθουν όλοι οι Έλληνες πως «ο Πόντος πριν καταστραφεί από τον χάρτη και όχι από την καρδιά μας τόσο βάρβαρα, υπήρξε αστείρευτη πηγή πνεύματος και πολιτισμού. Στάθηκε τόπος όπου Έλληνες διέπρεψαν και δημιούργησαν. Η γη του στάθηκε μάνα σπουδαίων ανδρών, από την αρχαία εποχή ως τον ξεριζωμό. Πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους το τι προσέφεραν οι Έλληνες του Πόντου στον Ελληνισμό».

   Στην αρχή της παράστασης η χορωδία της Λέσχης Ποντίων Καβάλας, τραγούδησε παραδοσιακά μοιρολόγια και στην συνέχεια το γυναικείο χορευτικό χόρεψε «Του Θανατά τη Λάγγεμα» (τον χορό του θανάτου) και το αντρικό τον Πυρρίχιο χορό. Οι χορευτές της Λέσχης καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους που γέμισαν το αμφιθέατρο του διοικητηρίου της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.
                                        ΚΥΡΙΑΚΗ 2Ο ΜΑΪΟΥ   Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε χθες από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και την στρατιωτική ηγεσία της περιοχής, η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τον ιερό ναό του αποστόλου Παύλου όπου μετά την θεία λειτουργία εψάλει επιμνημόσυνη δέση για τους 353.000 αδικοχαμένους Πόντιους της γενοκτονίας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Παύλος Γεωργιάδης, ο οποίος αφού εξιστόρησε τα γεγονότα, τόνισε πως την σημερινή εποχή του κυνισμού, του κέρδους και της παγκοσμιοποίησης οι Πόντιοι πρέπει να διατηρήσουν άσβεστη την μνήμη για τις αδούλωτες πατρίδες, κόντρα σε αυτούς που θέλουν οι πατρίδες αυτές να βουλιάξουν στην στάχτη της λήθης.
   «Εμείς πρέπει να σηκώνουμε λάβαρο την σημαία του Ποντιακού Ελληνισμού, που η προσφορά του στη μητέρα πατρίδα είναι η συνέχεια της δημιουργίας, που μόνο για λίγο σταμάτησε τον ξεριζωμό, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Και που ζυμώθηκε με την τραγικότητα της εκδίωξης από τις πατρογονικές εστίες, αλλά και το πάθος για ζωή και ανάσταση της φυλής». Και λίγο αργότερα προέτρεψε τους Πόντιους ως ύψιστο χρέος στους νεκρούς τους να προχωρήσουν ενωμένοι. «Πρέπει να καταργήσουμε το εγώ μας και να πορευτούμε όλοι μαζί στην πρόκληση των καιρών, προσφέροντας τα πάντα στο Έθνος σηματοδοτώντας σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της ιστορίας του της συνέχεια της πορείας του Ελληνισμού στον χρόνο. Για να μην αφήσουμε σε όλους τους σύγχρονους δήμιους την ικανοποίηση ότι αυτοί θα ολοκληρώσουν στην εποχή μας με τον έναν ή άλλον τρόπο, ότι άφησαν στη μέση οι Νεότουρκοι. Σήμερα αναμετρούμαστε όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες για μια ακόμη φορά με την ιστορία» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης.
   Στην συνέχεια όλοι μετέβησαν στο άγαλμα του Πόντιου Ακρίτα, δίπλα στο δικαστικό μέγαρο, για τις καθιερωμένες καταθέσεις στεφάνων. Εκεί από τον πρόεδρο των Πόντιων Φοιτητών διαβάστηκε το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. «Όλος ο Ποντιακός Ελληνισμός και ιδιαίτερα ο οργανωμένος Ποντιακός χώρος, ζητά άμεσα και επιτακτικά από την διεθνή κοινότητα, να αναγκάσει το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας να αναγνωρίσει την γενοκτονία και να ζητήσει δημόσια συγνώμη, όπως έπραξε πρόσφατα η Γερμανία για τους Έλληνες και για τους Εβραίους» κατέληγε το ψήφισμα.
   Στην συνέχεια η χορωδία της Λέσχης Ποντίων Καβάλας τραγούδησε μοιρολόγια και ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και τους συλλόγους. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή την φορά στην εκδήλωση παραβρέθηκαν όλα τα διοικητικά συμβούλια από όλους τους Ποντιακούς συλλόγους του νομού Καβάλας, εκπρόσωποι των οποίων κατέθεσαν στεφάνια.

   Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του  Εθνικού Ύμνου. Αμέσως μετά μοιράστηκαν ποντιακά εδέσματα, προσφορά από τους συλλόγους του νομού Καβάλας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου