Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΜΕΝΟΥΣ ΟΡΟΥΣ.


   Άμεση ήταν η αντίδραση της αστυνομίας στο χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε» που αφορούσε την εύρεση ορών σε δασικό δρόμο χθες στο Περιγιάλι. Επρόκειτο για δεκάδες σακουλιών με ορούς που περιέχουν περιτοναϊκό υγρό και σύμφωνα με πληροφορίες τους χρησιμοποιούν αιμοκαθαριζόμενα άτομα.

   Έτσι χθες Πέμπτη 10 Μαΐου το πρωί, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας, μαζί με αστυνομικούς αλλά και νομίατρο από την διεύθυνση υγείας της περιφέρειας, βρέθηκαν στην περιοχή και εξέτασαν τα ευρήματα. Η νομίατρος μάλιστα πήρε μαζί της κάποια έγγραφα που υπήρχαν πάνω στις συσκευασίες και στα οποία αναγράφονταν οι αριθμοί από την παρτίδα παραγγελίας, ούτως ώστε να μπορέσει να εξακριβωθεί από ποιον παραγγέλθηκαν. Σύμφωνα με δηλώσεις της, πρόκειται για φυσιολογικούς ορούς οι οποίοι δεν είναι επικίνδυνοι, αλλά ωστόσο δεν έπρεπε να πεταχτούν εκεί. Υπάρχει συγκεκριμένη διαχείριση σε παρόμοια φαρμακευτικά σκευάσματα.

   Την διαβεβαίωσή του πως οι οροί αυτοί δεν είναι επικίνδυνοι, έκανε και ο νομίατρος της Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος, αφού ενημερώθηκε σχετικά από την υφιστάμενή του. «Πρόκειται για ορούς που χρησιμοποιούνται για περιτοναϊκή διύλιση σε αιμοκαθάρσεις, τόνισε ο κ Παπαδόπουλος. Η ποσότητα είναι σημαντική και σίγουρα δεν την είχε κάποιος στο σπίτι του. Προσανατολιζόμαστε πως πετάχτηκαν από κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ήταν σφραγισμένα και δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Έχουμε μόνο άνομη διάθεση απορριμμάτων σε σημείο που δεν έπρεπε».

   Σύμφωνα τώρα με τον κ. Παπαδόπουλο, οι εταιρείες πώλησης παρόμοιων σκευασμάτων, στην τιμή τους περιλαμβάνουν και μια προσαύξηση για την αντικατάστασή τους, σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. Αλλά και γενικότερα από τον ΥΦΕΤ υπάρχει διαδικασία αντικατάστασης ληγμένων φαρμάκων, με ειδικούς κάδους που βρίσκονται μέσα σε φαρμακεία. «Ας μη ξεχνάμε πως τα φάρμακα θεωρούνται απόβλητα τοξικού χαρακτήρα κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Η μόνη αιτία που μπορώ να φανταστώ είναι πως ίσως δεν έγινε σωστά η διακίνησή τους. Θα δούμε αν μπορούμε να εντοπίσουμε ποιος τα παρήγγειλλε, αν και είναι αρκετά δύσκολο. Χρειάζεται διερεύνηση. Εκτός από τους ορούς βρέθηκαν και κάποια κιβώτια με καθετήρες, που και αυτοί διερευνούνται. Εμείς θα κάνουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και θα ειδοποιήσουμε τον δήμο να καθαρίσει την περιοχή». Έκθεση και δικογραφία κατά παντός υπευθύνου θα γίνει και από την αστυνομική διεύθυνση Καβάλας όπως μας διαβεβαίωσε ο αστυνομικός διευθυντής Αντώνης Μαλελίδης που έδειξε ενδιαφέρον αμέσως μόλις δημοσιεύτηκε το θέμα. Η έρευνα θα συνεχιστεί μέχρι να εντοπιστεί αυτός που τα πέταξε.

   Εν τω μεταξύ εκεί στο μικρό ρεματάκι που βρέθηκαν οι οροί υπάρχουν κι άλλα σκουπίδια, που έχουν μετατρέψει το μικρό ρέμα σ’ έναν σκουπιδότοπο. Παλιά έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, σακούλες με κάθε είδους σκουπίδια και μπάζα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων όπως μάσκες, καπό, προφυλακτήρες βρίσκονται πεταμένα εδώ κι εκεί. Κι όμως λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω υπάρχει ο ΧΥΤΑ της Καβάλας και θα μπορούσαν να πάνε να τα πετάξουν εκεί. Είναι κρίμα να λερώνουμε την φύση και μετά υποκριτικά να πηγαίνουμε μαζικά να την καθαρίζουμε τιμώντας πχ την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου